Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Sistemul RO e-TVA, prin intermediul caruia va fi generat automat Decontul precompletat, sistem care va utiliza date si informatii preluate din alte aplicatii informatice deja functionale, cum ar fi e-factura, SAF-T, Case de marcat, e-transport, pune inca dificultati contribuabililor.
Iar in acest articol vom analiza cateva neclaritati ale contribuabililor privind sistemul e-TVA.
Neclaritati ale contribuabililor privind sistemul e-TVA. Exemple utile
Decontul precompletat. Factura si bon fiscal. Dublare tranzactii
Intrebare:
In cadrul firmei vindem produse si catre persoane juridice si catre persoane fizice; astfel folosim casa de marcat, dar pentru persoanele juridice nu ajunge numai bonul fiscal (bon fiscal cu Ro nu accepta clientii), deci emitem foarte multe facturi care sunt incasate cu bon fiscal. Dar daca din 01.07 urmeaza decontul de TVA precompletat de ANAF, cum sa procedez ca ANAF sa nu dubleze TVA, adica sa calculeze si din facturile emise incarcate prin SPV si de pe bonurile fiscale incarcate de casa de marcat?
Raspuns:
Exista foarte multe reactii cu privire la implementarea prea devreme a acestui sistem e-TVA.
Cum ati mentionat si dvs.,exemplul situatiilor in care exista doua documente fiscale pentru aceeasi tranzactie - de exemplu, vanzarea unui ceas, cand se pot genera doua raportari distincte in bazele de date ale fiscului (factura si bonul fiscal), creand astfel confuzii si erori.
Nu este lamurita aceasta situatie, vor fi trimise notificari si veti da explicatii daca exista diferente semnificative fata de acel decont precompletat.
Acest decont trebuie comparat de contribuabili cu propriul lor decont de TVA (D300), diferentele sunt inevitabile: mai exact, atunci cand vor aparea diferente intre deconturile generate de ANAF si cele ale contribuabililor, va necesita clarificari si justificari suplimentare.
ANAF va trimite notificari pentru diferente semnificative (>20%, nu mai putin de 1.000 lei), iar contribuabilii vor trebui sa raspunda foarte repede, altfel riscand amenzi intre 2.000 si 10.000 lei.
Decontul precompletat e-TVA. Facturi proforme si alte situatii
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Intrebare:
Avand in vedere prevederile legislative RO e-TVA referitoare la precompletarea de catre ANAF a decontului de TVA in baza informatiilor din RO e-Factura, va rugam sa ne lamuriti asupra urmatoarele aspecte privind inregistrarea in contabilitate (in vederea intocmirii decontului de TVA) a documentelor emise si incarcate in SPV (RO e-Factura), respectiv a documentelor primite de la furnizori prin SPV (RO e-Factura), de catre un SRL platitor de TVA care aplica sistemul TVA la incasare:
1. Vand marfa cu bon fiscal (fara CIF), dar clientul imi solicita si factura. Factura aferenta bonului fiscal trebuie sa aiba in fisierul XML 380 (unde 380 = cod pentru Factura) sau 751 (unde 751 = cod pentru Factura-informatii in scopuri contabile?
2. Emit catre clientii mei facturi proforma (751), pe care le ridic in RO e-Factura. Dupa ce primesc acceptul clientilor, emit factura finala (380) si o ridic in RO e-Factura. Secventele de numere pentru proforma si factura sunt diferite. Este corect? In decontul de TVA precompletat de ANAF se va tine cont si de documentele de tip facturainformatii in scopuri de TVA (751) sau numai de documentele de tip Factura?
3. Am achizitionat de la LIDL produse cu bon fiscal si apoi am generat din aplicatia furnizorului factura aferenta produselor achizitionate cu BF. Am constatat ca factura s-a incarcat in sistem RO e-Factura ca factura-informatii in scopuri contabile (751) care are total de plata 0 (cbc:PayableAmount), pentru ca este deja achitata cu BF. In aceste conditii pot inregistra documentul primit prin SPV ca factura in vederea deducerii TVA? in decontul de TVA precompletat de ANAF se va tine cont de document care are 751 si cbc:PayableAmount zero?
4.Am achizitionat benzina de la OMV Petrom pe care am achitat-o cu bon fiscal fara CIF (valoare mai mica de 100 euro) si am solicitat pe loc factura pentru a putea deduce TVA-ul. Am constatat ca factura s-a incarcat in sistem RO e-Factura ca factura-informatii in scopuri contabile (751) care are total de plata (cbc:PayableAmount) egal cu valoarea benzinei achizitionate, desi era achitata cu BF.
In aceste conditii pot inregistra documentul primit prin SPV ca factura in vederea deducerii TVA? In decontul de TVA precompletat de ANAF se va tine cont de document care are 751 si cbc: PayableAmount nenul, avand in vedere faptul ca in calitate de client aplic sistemul TVA la incasare?
Raspuns:
1. Pentru marfa vanduta cu bon fiscal Pentru facturile aferente bonurilor fiscale, pentru care informatiile legate de TVA sunt preluate automat de la casa de marcat conectata la ANAF, factura emisa in sistemul RO efactura codul tipului de document transmis este 751 - Factura - informatii in scopuri contabile. Tratarea acestui tip de document este unitara in e_Factura si SAF-T
2. Pentru facturile proforme Factura proforma nu este document justificativ financiar contabil. Aceasta nu se inregistreaza in contabilitate. Factura proforma reprezinta o oferta de pret, o calculatie pentru efectuarea platii, nu genereaza TVA colectat si nici deductibil. Factura proforma poate fi acceptata si platita sau nu. Prin urmare consider ca facturile proforma nu se raporteaza in sistemul e-factura. Sistemul de numerotare trebuie sa fie diferit de cel al facturilor.
3. In cazul achizitiilor cu bon fiscal pentru care s-a solicitat si factura TVA se poate deduce in baza facturii emise de Lidl. Prin urmare, se poate inregistra in contabilitate factura emisa si se include in decontul de TVA. Consider ca in mod corect ar trebui sa fie inclus TVA-ul doar in decontul precompletat al beneficiarului, din factura cu cod 751.
4. In cazul achizitiei de combustibil fara cod fiscal pe bon
In cazul achizitiilor cu o valoare pana in 100 euro, furnizorul poate emite facturi simplificate
Potrivit art. 319 alin 21) facturile emise in sistem simplificat in conditiile prevazute la alin. (12) si (13) trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii:
a) data emiterii;
b) identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
c) identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate;
d) suma taxei colectate sau informatiile necesare pentru calcularea acesteia;
e) In cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura in conformitate cu prevederile alin. (2), o referire specifica si clara la factura initiala si la detaliile specifice care se modifica.
Pentru achizitiile de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale emise in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, deducerea taxei poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, in conformitate cu prevederile art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Codul fiscal, daca furnizorul/prestatorul a mentionat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.
In cazul solicitarii facturii, acest document este utilizat la deducerea TVA. Factura trebuie sa fie inclusa in decontul precompletat doar al beneficiarului cu cod 751. Consider ca in mod corect factura ar fi trebuit emisa ca incasata, avand in vedere ca pe bon nu este inscris CUI-ul beneficiarului astfel incat sa fie raportata in sistem ca incasata.
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Persoanele care primesc Notificarea de conformare E-TVA nu sunt obligate sa raspunda pana in 2025Consultantii fiscali avertizeaza: Mecanismul split TVA nu este optionalFormularul 307: Completare si depunere. Procedura completaAchizitie combustibil: Exercitarea dreptului de deducere pe baza bonului fiscalRambursarea TVA aferenta achizitiilor efectuate in alt stat membruUltimele articole
Firme care incaseaza online. Cum se declara veniturile in E-TVANoutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVACum vor fi modificate incepand cu anul 2025 sistemele E-Factura, E-TVA, E-TransportE-TVA: Ar putea fi PROROGATA pana la 1 iulie 2025 obligatia de transmitere a verificarii diferentelor la RO E-TVAFacturi fiscale in contextul E-TVA. Cum trebuie emiseAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"