Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Dividende repartizate in 2022. Pot fi achitate in numerar prin casierie in limita plafonului de 10.000 lei/zi?
Achitare dividende repartizate in 2022 – raspunsul specialistului:
Conform prevederilor Legii 70/2015, operatiunile de incasari si plati in numerar intre persoanele juridice si persoane fizice, inclusiv dividende, sunt supuse unui plafon zilnic de 10.000 lei.
Prin urmare, in cazul repartizarii dividendelor in anul 2022, pentru care s-a platit impozitul pe dividende, acestea pot fi achitate in numerar prin casierie, dar cu respectarea plafonului zilnic de 10.000 lei.
Este important sa se evite fragmentarea tranzactiilor pentru a evita incalcarea regulilor. Fragmentarea tranzactiilor, adica efectuarea mai multor tranzactii mai mici pentru a evita plafonul zilnic, este interzisa conform legii.
Astfel, in cazul in care suma totala a dividendelor depaseste plafonul zilnic, se recomanda utilizarea altor modalitati de plata, precum transferul bancar sau alte instrumente electronice, pentru a respecta legislatia in vigoare si a evita orice posibile sanctiuni sau neconformitati.
Art. 4. Din Legea 70/2015:
(1) Operatiunile de incasari si plati in numerar efectuate intre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor livrari ori achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari, se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre/de la o persoana.
Manual de politici contabile - Stick USB
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
(2) Sunt interzise incasarile si platile fragmentate de la/catre o persoana, pentru operatiunile de incasari/plati in numerar prevazute la alin. (1), cu o valoare mai mare decat plafonul prevazut la alin. (1), precum si fragmentarea tranzactiilor reprezentand cesiuni de creante sau alte drepturi, primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari, dividende, respectiv fragmentarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii, cu valoare mai mare decat plafonul prevazut la alin. (1).
Raspuns oferit in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"