keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Conditii in care contravaloarea bunurilor nu se mai include in venitul brut

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: formulare impozite, codul fiscal, radiere pfa, registrul inventar, instrainare

In randurile urmatoare, vom stabili care este interpretarea legala a art. 48, alin 2, lit c) privind castigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii, utilizate intr-o activitate independenta, exclusiv contravaloarea bunurilor ramase dupa incetarea definitiva a activitatii. Vom vedea daca incepand din anul 2013, in cazul PFA, contravaloarea bunurilor ramase dupa radiere nu se mai include in venitul brut si nu se mai consiera o instrainare.




Solutia consultantului:

Art. 48 alin. (2) litera c) din Codul fiscal valabil incepind cu anul 2012 prevede:

"(2) Venitul brut cuprinde:


c) castigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii, utilizate intr-o activitate independenta, exclusiv contravaloarea bunurilor ramase dupa incetarea definitiva a activitatii;"
 

Punctul 36 alineatul al treilea din normele in vogoare in 2013date in aplicarea art. 48 prevede:

"In venitul brut al afacerii se include si suma reprezentand contravaloarea bunurilor si drepturilor din patrimoniul afacerii care trec pe parcursul exercitarii activitatii si la incetarea definitiva a acesteia in patrimoniul personal al contribuabilului, operatiune considerata din punct de vedere fiscal o instrainare. Evaluarea acestora se face la preturile practicate pe piata sau stabilite prin expertiza tehnica."
 
Art. 48 alin. (2) litera c) din codul fiscal valabil pina in anul 2011, inclusiv, prevede:

"(2) Venitul brut cuprinde:

c) cistigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii, utilizate intr-o activitate independenta, inclusiv contravaloarea bunurilor ramase dupa incetarea definitiva a activitatii, cu excepţia reorganizarilor, cind se pastreaza destinaţia bunurilor".
 

In normele aferente, la punctul 36 alineatul al patrulea se arata:

"In cazul in care bunurile si drepturile din patrimoniul afacerii trec în patrimoniul personal al contribuabilului, din punct de vedere fiscal se considera o instrinare, suma reprezentind contravaloarea acestora incluzindu-se in venitul brut al afacerii si evaluarea se face la preturile practicate pe piata sau stabilite prin expertiza tehnica."
 
Din cele prezentate, rezulta urmatoarele:

- pina in anul 2012 (cind a survenit inlocuirea cuvintului "inclusiv" cu "exclusiv", in cadrul literei c) al art. 48 alin. 2 din codul fisca)l, exista o inadvertenta intre prevederile codului fiscal
si cele ale normelor aferente.

Din codul fiscal se intelegea faptul ca in venitul brut se includ bunurile ramase dupa incetarea definitiva a activitatii la valoarea lor de inregistrare in Registrul Inventar ("inclusiv contravaloarea bunurilor ..." ), or, in norme, se prevedea faptul ca bunurile respective, ramase dupa incetarea activitatii, se includ in venitul brut nu la valorea contabila, ci la pretul pietei sau la o valoarea determinata de un expert.

Pretul pietei sau valoarea stabilta de un expert tehnic, la momentul incetarii activitatii, al bunurilor ramase si care trec in patrimoniul titularului poate sa fie mai mare sau mai mic decit valoarea de inregistrare in Registrul Inventar.

- prin modificarea respectiva, s-a pus de acord prevederea din cod cu cea din norme, in sensul ca valoarea bunurilor ramase in PFA la data radierii, care se va impozita prin includerea in venitul brut, este o valoare stabilita pe baza pretului pietei sau de un expert tehnic si nu valoarea de inregistrare in Registrul Inventar.
 
Asadar, la incetarea activitatii (radierii), bunurile ramase in PFA si nevalorificate (nevindute) se includ in venitul brut la o valoare determinata pe baza pretului pietei sau de un expert.

Includerea in venitul brut se face completind sumele respective in declaratia 200, depusa pentru anul in care are loc radierea, pina la data de 25 mai a anului urmator (aceasta declaratie se depune chiar daca PFA-ul este radiat).

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016