Tags: registrul jurnal, registrul inventar
Societatea nu are posibilitatea sa emita din sistemul de contabilitate Registrul Jurnal si Registrul Inventar. Conform legislatiei in vigoare, se pot completa intr-un excel informatiile necesare potrivit legii, dupa care aceste documente sa fie listate, semnate si arhivate? Sau este obligatorie completarea formularelor tipizate?
Raspunsul specialistului Olga Crevelescu:
Potrivit Normelor generale de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobate prin Ordinul nr. 2.634/2015 (pct. 44-47), Registrele de contabilitate obligatorii pentru entitatile care conduc evidenta contabila pe baza regulilor contabilitatii in partida dubla.
Potrivit prevederilor legii contabilitatii, Registrele de contabilitate obligatorii sunt:
Registrul-jurnal (cod 14-1-1),
Registrul-inventar (cod 14-1-2) si Cartea mare (cod 14-1-3).
Registrele de contabilitate se utilizeaza in stricta concordanta cu destinatia acestora si se prezinta in mod ordonat si completate, astfel incat sa permita in orice moment identificarea si controlul operatiunilor contabile efectuate.
Registrele de contabilitate se pot prezenta sub forma de registre, foi volante sau listari informatice, dupa caz. Numerotarea paginilor registrelor se face in ordine crescatoare, iar volumele se numeroteaza in ordinea completarii lor.
Registrul-jurnal (cod 14-1-1) este un document contabil obligatoriu in care se inregistreaza cronologic toate operatiunile economico-financiare efectuate de entitate.
Operatiunile de aceeasi natura, realizate in acelasi loc de activitate (atelier, sectie etc.) pot fi recapitulate intr-un document centralizator, denumit jurnal auxiliar, care sta la baza inregistrarii in Registrul-jurnal. Entitatile pot utiliza jurnale auxiliare pentru: operatiunile de casa si banca, decontarile cu furnizorii, situatia incasarii-achitarii facturilor etc.
Inregistrarile din Registrul-jurnal trebuie sa cuprinda elemente cu privire la: felul, numarul si data documentului justificativ, explicatii privind operatiunile respective si conturile sintetice debitoare si creditoare in care s-au inregistrat sumele corespunzatoare operatiunilor efectuate.
Entitatile care utilizeaza jurnale auxiliare pot inregistra in Registrul-jurnal sumele centralizate pe conturi, preluate din aceste jurnale. Registrul-jurnal se editeaza la cererea organelor de control si pentru necesitatile entitatii.
Registrul-inventar (cod 14-1-2) este un document contabil obligatoriu in care se inregistreaza elementele de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, grupate in functie de natura lor, inventariate de entitate, potrivit legii.
Registrul-inventar se completeaza pe baza inventarierii faptice a fiecarui cont de activ si de pasiv.
Elementele de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii inscrise in Registrul-inventar au la baza listele de inventariere sau alte documente care justifica natura acestor elemente existente la sfarsitul exercitiului financiar.
In cazul in care inventarierea are loc pe parcursul anului, in Registrul-inventar se inregistreaza soldurile existente la data inventarierii, la care se adauga rulajele intrarilor si se scad rulajele iesirilor de la data inventarierii pana la data incheierii exercitiului financiar.
Cartea mare (cod 14-1-3) este un document contabil obligatoriu in care se inregistreaza lunar si sistematic prin regruparea conturilor, miscarea si existenta tuturor elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, la un moment dat.
Acesta este un document contabil de sinteza si sistematizare si contine simbolul contului si al conturilor corespondente (debitoare sau creditoare), rulajul debitor si creditor, precum si soldul contului. Registrul Cartea mare poate contine cate o fila pentru fiecare cont sintetic utilizat de entitate. Acest registru sta la baza intocmirii balantei de verificare. Registrul Cartea mare poate fi inlocuit cu Fisa de cont pentru operatiuni diverse. Listarea registrului Cartea mare se efectueaza la cererea organelor de control, precum si pentru necesitatile entitatii.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Achizitie intracomunitara facturata cu TVA
Intrebare:
O firma din Romania platitoare de TVA face o comanda online pe un site pentru niste piese de schimb pentru masina care este in proprietatea societatii. Livrarea produselor se face prin Fan Courier cu plata ramburs. Factura pentru aceasta achizitie este emisa de catre o firma din Slovacia cu cota de TVA de 19%. Este considerata aceasta o achizitie intracomunitara si ar trebui declarata in D390? Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Asociatie de proprietari. Factura de decontare
Intrebare:
O asociatie de proprietari are ca proprietar al unui apartament Jandarmeria Romana, care la radul ei, are chirias un salariat (un jandarm). S-au facut reparatii la bloc. Asociatia are datorii la ApaRegio si nu are fond de rulment. Au hotarat sa stranga bani pentru reparatii de la proprietari. Au adunat facturile de reparatii si le-au impartit la nr. de apartamente din blocurile unde s-au facut aceste reparatii. Jandarmeria Romana, proprietara al unui apartament a cerut factura...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Imprumut intre societati afiliate
Intrebare:
Avem doua societati, avand ca obiect de activitate cultivare cereale. ABC SRL are un asociat unic; XYZ SRL are doi asociati dintre care unul este cel de la ABC SRL. XYZ SRL are nevoie de cash pentru plati. O posibilitate ar fi sa se scoata dividende din ABC, sa se achite impozitul pentru ele si sa fie creditata XYZ prin banca. Asociatul comun al celor doua firme intreaba daca mai exista o alta posibilitate cum ar fi o " investitie" prin scoaterea unei sume de bani...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Factura achizitie non-UE cu TVA
Intrebare:
Am o factura din Statele Unite cu cod tva oss (EU OSS VAT EU372045196), emisa pentru o societate din Romania, platitoare de TVA, care are la randul ei cod oss. Factura este emisa cu TVA 19%. In mod normal ar trebui sa o tratez ca livrare intracomunitara cu taxare inversa, dar am o problema cu tva existent pe factura. Nu ar fi trebuit sa fie 0?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Reactivare cod de tva anulat. Emitere facturi de corectie
Intrebare:
SC X a avut in perioada 2019-2024 codul de tva anulat.
In luna iunie 2024 a redobandit codul de tva, unul dintre clientii colaboratori doreste stornarea facturilor din acea perioada pentru a deduce tva-ul inscris si platit de societatea X, prin declaratia 311.
Intrebare: existand un nr. de 15 facturi emise catre acest client putem sa facem factura cu plus si factura cu minus gen-factura emisa ulterior inreg tva pentru perioada 2019-2021, conform art 11...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Returnare bani Start-Up
Intrebare:
Care sunt inregistrarile contabile pentru o societate care trebuie sa returneze toata suma primita prin programul start-up? Banii au fost incasati in 2021 in creditul contului 475, Inregistrarea amortizarii utilajelor achizitionate prin proiect s-a efectuat astfel 6811=2813 si 475=758. In februarie 2025 in urma controlului, avem proces verbal de imputare a sumei primite. Care sunt inregistrarile contabile si implocatiile fiscale? Mentionam ca societatea este platitoare de impozit pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<