Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Vom vedea, prin cele ce urmeaza, cum organizam evidenta contabila pentru o intreprindere individuala platitoare de TVA care a inceput constructia unei pensiuni pentru care are finantare nerambursabila aprobata, urmand sa solicite rambursare de TVA la luna septembrie 2012.
Raspuns:Normele metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii 571/2003 privind Codul fiscal au fost aprobate prin OMFP 1040/2004.
Art. 48 alin. (8) din Codul fiscal reglemeteaza obligatia de a organiza si conduce contabilitatea in partida simpla, cu respectarea reglementarilor in vigoare privind evidenta contabila si sa completeze Registrul-jurnal de incasari si plati, Registrul-inventar si alte documente contabile prevazute de legislatia in materie.
Contabilitatea in partida simpla este o contabilitate bazata pe evidentierea incasarilor si platilor, venitul net anual din activitati independente determinandu-se ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitate.
Orice suma platita, respectiv incasata, in numerar sau prin banca se va inregistra in mod obligatoriu, cronologic, in Registrul-jurnal de incasari si plati (cod 14-1-1/b). In conformitate cu prevederile de la cap. IV alin. (1) din OMFP 1040/2004, Registrul-jurnal de incasari si plati (cod 14-1-1/b), serveste ca: document de inregistrare a incasarilor si platilor; document de stabilire a situatiei financiare a contribuabilului care conduce evidenta contabila in partida simpla; proba in litigii. Se intocmeste intr-un singur exemplar de catre contribuabili, facandu-se inregistrarea operatiunilor efectuate pe baza documentelor justificative, distinct, pe fiecare operatiune, fara a se lasa randuri libere, dupa ce a fost numerotat, snuruit, parafat si inregistrat la organul fiscal teritorial. Operatiunile inregistrate in Registrul-jurnal de incasari si plati se totalizeaza anual.
Contribuabilii platitori de taxa pe valoarea adaugata vor inregistra sumele incasate sau platite, exclusiv taxa pe valoarea adaugata.
Nu constituie venit brut si nu se inregistreaza in Registrul-jurnal de incasari si plati sumele incasate, cum sunt: aporturile in numerar sau echivalentul in lei al aporturilor in natura facute la inceperea unei activitati ori in cursul desfasurarii acesteia; sumele primite sub forma de credite bancare sau de imprumuturi de la persoane fizice ori persoane juridice; sumele primite ca despagubiri; sumele sau bunurile primite sub forma de sponsorizari, mecenat sau donatii. Pentru aceste categorii de operatiuni fie se deschid fise pentru operatiuni diverse distincte, fie se intocmesc situatii cu ajutorul documentelor cumulative care sa reflecte situatia acestor sume. Se admit la deducere numai cheltuielile care sunt aferente realizarii veniturilor si care sunt platite in cursul unui an fiscal.
Inregistrarea in evidenta contabila in partida simpla a bunurilor mobile si imobile se face la valoarea de achizitie, de productie sau la pretul pietei, dupa caz. Creantele, respectiv facturile emise si neincasate, precum si obligatiile stabilite conform legii si neonorate se inregistreaza la valoarea lor nominala in fise pentru operatiuni diverse. Aceste fise se deschid distinct pentru creante si datorii.
Cartea verde a contabilitatii
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Cheltuielile cu amortizarea pentru bunuri se admit la deducere, in conformitate cu reglementarile din titlul II din Codul fiscal. Sunt amortizabile, in conformitate cu prevederile legale, numai bunurile inregistrare in Registrul-inventar.
Inregistrarea in contabilitate a operatiunilor economico- financiare se efectueaza, de regula, lunar. Cheltuielile deductibile plafonate se stabilesc astfel incat la sfarsitul anului fiscal sa se incadreze in prevederile legale.
Veniturile si cheltuielile se inscriu in Registrul Jurnal de Incasari si Plati, conform documentele justificative in baza carora au fost efectuate. La finalul perioadei, se calculeaza rezultatul, conform legislatiei aplicabile, si se aplica impozitul pe venit.
Modul de organizare a evidentei TVA este reglementat prin OMFP 1040/2004 la sectiunea H "Calculul taxei pe valoarea adaugata" de la punctul 53 la punctul 55 din care rezulta urmatoarele: taxa pe valoarea adaugata datorata bugetului de stat se stabileste in conformitate cu reglementarile fiscale specifice acesteia; Evidenta TVA colectate se tine cu ajutorul Jurnalului pentru vanzari , in care se inregistreaza pe baza de documente (facturi, etc) atat valoarea bunurilor livrate si/sau a serviciilor prestate cat si taxa pe valoarea adaugata aferenta; Evidenta TVA deductibila se organizeaza cu ajutorul Jurnalului pentru cumparari in care se inregistreaza atat valoarea cumpararilor de bunuri si a servicii cat si suma TVA aferenta, pe baza de documente (facturi, etc.).
Jurnalul pentru vanzari serveste ca: jurnal auxiliar pentru inregistrarea vanzarilor de valori materiale sau a prestarilor de servicii; document de stabilire lunara sau trimestiala a taxei pe valoarea adaugata colectata; Se intocmeste intr-un singur exemplar, avand paginile numerotate, in care se inregistreaza zilnic, lunar sau trimestrial, dupa caz, fara stersaturi si spatii libere, elementele necesare pentru determinarea corecta a T.V.A. colectata datorata. Acest jurnal se completeaza pe baza documentelor tipizate comune si specifice (facturi sau documente inlocuitoare) privind vanzarile de valori materiale sau prestari de servicii.
Jurnalul pentru cumparari serveste ca: jurnal auxiliar pentru inregistrarea cumpararilor de valori materiale sau a prestarilor de servicii; document de stabilire lunara sau trimestriala a taxei pe valoarea adaugata deductibila; Se intocmeste intr-un singur exemplar, avand paginile numerotate, in care se inregistreaza zilnic, lunar sau trimestrial fara stersaturi si spatii libere, elementele necesare pentru determinarea corecta a taxei pe valoarea adaugata deductibila. Se intocmeste un jurnal separat pentru cumparari de bunuri si servicii pentru nevoile firmei si, separat, pentru cumparari de bunuri (marfuri) care se vand ca atare. Acest jurnal se completeaza pe baza documentelor tipizate privind cumpararile de valori materiale sau de prestari de servicii.
Taxa pe valoarea adaugata datorata bugetului de stat se stabileste lunar sau trimestrial, pe baza de decont, ca diferenta intre valoarea taxei exigibile aferenta bunurilor livrate si/sau serviciilor prestate (pentru taxa pe valoarea adaugata colectata) si a taxei deductibile pentru cumpararile de bunuri si/sau servicii (pentru taxa pe valoarea adaugata deductibila).
Odata inregistrata in scopuri de TVA, o Intreprindere individuala, trebuie sa indeplineasca obligatiile fiscale ale oricarui platitor de TVA: sa emita facturi in baza prevederilor art. 155 din Codul Fiscal; sa intocmeasca jurnalele de TVA conform modelelor orientative reglementate prin OMFP 1372 /2008 privind organizarea evidentei in scopul taxei pe valoarea adaugata, conform art. 156 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal; sa completeze si sa depuna decontul de TVA cod 300 reglementat prin OMEF 1746/2008 modificat prin OMFP 1166 /2009; sa completeze si sa depuna formularul cod 394 "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA" reglementat prin OMEF 3596/2011; daca este cazul, sa completeze si sa depuna formularul 390 "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri" reglementat prin OMFP 76/2010.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Anulare din oficiu inregistrare in scop de TVA - aspecte fiscale si contabileConditii de aplicare a impozitului pe veniturile micro incepand cu anul fiscal 2023Cum poate un angajator strain sa isi faca viata mai usoara in RomaniaVanzare bunuri prin automate. Ce documente justificative sunt obligatorii?Ce pasi urmam pentru amortizarea unui mijloc fix neutilizatUltimele articole
OUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROArticole similare
Buletin informativ ANAF. Acte normative cu incidenta in materie fiscala publicate in Monitor in perioada 21-25 martie 2022Inregistrarea in scopuri de TVA, SIMPLIFICATA: ANAF acorda codul de TVA in aceeasi zi cu depunerea cereriiComunicat ANAF: rambursarea deconturi de TVA existente in iunie 2012Atentie: Termen limita pentru depunerea Formularului 318. Cititi aici detaliileDebitarea contului de TVA. Explicatii MFPUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
Decontul de TVA pentru anul 2011 - completare si depunereObligatii declarative pentru stabilirea perioadelor fiscale si regimurilor de impunere in 2015!Ajustarea de TVA a stocurilor ca urmare a inregistrarii in evidenta platitorilor de TVAAjustarea TVA in cazul clientilor incertiImpozit pe profit si impozit specific. Cum aflam ce tip de impozit datoram?Ultimele articole
Plafon de 50.000 lei in casierie. Exista exceptii in privinta PFA/II/IF?Din 1 ianuarie 2025 contribuabilii mici vor avea OBLIGATIA de a depune D406 SAF-TNoi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorFacturi care NU au fost trimise in SPV in termen de 5 zile. Se aplica sanctiuni?E-Factura in 2024. Este obligatorie atasarea PDF-ului facturii dupa transmiterea acesteia in sistem?Articole similare
Primire avans marfa. Regim TVAImport in Germania urmat de achizitie intracomunitara in RomaniaDeclaratia 390: unde scriem o factura de avans de la un furnizor intracomunitar?Prestari servicii si obligatia de a aplica taxarea inversa. Este corect intocmita factura?Incasarea in avans a valorii serviciilor intracomunitare prestate. Ce tratament fiscal se aplica?Ultimele articole
Cum intocmim Declaratia 390 la achizitia intracomunitara a unui utilaj?Achizitie intracomunitara de bunuri facturata cu TVA. Cum procedam la facturare?Tratament TVA avans marfa. Cum procedam privind declaratiile si colectarea taxei?Achizitie intracomunitara de bunuri. Caz special si tratamentul contabil si fiscalDocumentar fiscal: Raportarea achizitiei intracomunitare de serviciiArticole similare
Reminder (ANAF): 25 iunie, termenul limita pentru mai multe obligatii fiscaleServicii de cazare in UE. Inregistrari contabile. Obligatii declarativeDetasare in Germania: Obligatii fiscale. Cota TVA in GermaniaMonografie achizitie in valuta. Cum procedam tinand cont de cursul valutar la inregistrare?Calendar ANAF: Obligatii fiscale pentru zilele de 26 si 30 martieUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Calendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiCalendar ANAF. Declaratii fiscale cu scadenta in 25 septembrie 2024Luni, 26 august 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscaleJoi, 25 iulie, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale la ANAFAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"