Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Furnizare de servicii catre un nerezident din UE. Tratament TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Aug. 2019 Exclusiv
Tags: tva, taxare inversa, inregistrare in scopuri de tva

Obiectul contractului este "furnizare de servicii pompare beton de ciment cu autopompa cu deservent dotat cu intreaga documentatie tehnica necesara pentru desfasurarea activitatii in santierul Extindere Rafinarie Mol Tiszaujvaros Ungaria".

Prestatorul este inregistrat in scopuri de TVA in Romania si beneficiarul este inregistrat in scopuri de TVA in Ungaria. Intrebarea este daca prestatorul din Romania trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Ungaria sau emite factura cu taxare inversa si plateste TVA beneficiarul din Ungaria? multumesc
 
Raspunsul specialistului

Furnizarea de servicii pompare beton de ciment cu autopompa reprezinta, in opinia mea, lucrari executate pe terenuri sau lucrari de constructie, acestea fiind incluse in categoria serviciilor prestate asupra bunurilor imobile mentionate pct. 16 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.
 
Potrivit art. 278 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, prin exceptie de la prevederile alin. (2) si (3), locul prestarii din punct de vedere al TVA este considerat a fi locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile, pentru servicii de pregatire si coordonare a lucrarilor de constructii, precum serviciile prestate de arhitecti si de societatile care asigura supravegherea pe santier.
 
Conform punctului 16 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, prin exceptie de la regulile generale prevazute la art. 278 alin. (2) si (3) din Codul fiscal, indiferent de statutul beneficiarului, respectiv persoana impozabila sau persoana neimpozabila, locul prestarii serviciilor prevazute la art. 278 alin. (4) din Codul fiscal se stabileste in functie de regulile prevazute la alin. (4) al art. 278 din Codul fiscal. 
 
Aceste servicii nu se declara in declaratia recapitulativa mentionata la art. 325 din Codul fiscal (deci nu se declara in 390), indiferent de statutul beneficiarului, si nici nu se aplica prevederile referitoare la inregistrarea in scopuri de taxa, care sunt specifice prestarilor si achizitiilor intracomunitare de servicii.
 
Conform punctului 16 alin. (2)  din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, serviciile legate de bunuri imobile prevazute la art. 278 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal includ numai acele servicii care au o legatura suficient de directa cu bunul imobil in cauza. Serviciile sunt considerate ca avand o legatura suficient de directa cu bunul imobil in urmatoarele cazuri:
a) sunt derivate dintr-un bun imobil, iar respectivul bun imobil este un element constitutiv al serviciului si este central si esential pentru serviciile prestate;
b) sunt furnizate in beneficiul unui bun imobil sau vizeaza un bun imobil si au drept obiectiv modificarea caracteristicilor fizice sau a statutului juridic al respectivului bun.
 
In speta data locul prestarii se stabileste conform art. 278 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, in afara Romaniei si serviciul nu este impozabil in Romania. 

Serviciile care se incadreaza la exceptii nu se declara in declaratia recapitulativa mentionata la art. 325, deci nu aveti obligatia intocmirii formularului 390.

Pentru ca operatiunea nu este taxabila in Romania, nu face obiectul declaratiei 394.
 
Persoana obligatia la plata TVA in Ungaria (pentru ca operatiunea este impozabila in Ungaria) va fi beneficiarul serviciilor in situatia in care clientul este o persoana impozabila (vedeti prevederile art. 306 alin. (6) din Codul fiscal romanesc si studiati prevederile unui articol similar din legislatia Ungariei). Factura in acest caz se intocmeste fara TVA, neimpozabil in Romania conform art. 278 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal (iar beneficiarul va aplica taxare inversa in tara sa, fiind platitor de TVA).
 
In Romania factura se declara la randul 3 in decontul de TVA, fara preluare la randul 3.1.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Furnizare de servicii catre un nerezident din UE. Tratament TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016