keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Vanzare de bunuri la un targ extern. Tratament fiscal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Iul. 2018
Tags: tratament fiscal, targ extern, vanzare de produse

Societatile care doresc sa-si vanda produsele proprii la targurile organizate in state membre UE, trebuie sa stie care este tratamentul fiscal in acest caz.

Specialistii nostri vor lamuri mai multe aspecte fiscale, intre care si daca societatile romanesti platitoare de TVA sunt obligate sa se inregistreze in scop de TVA in tara in care este organizat targul. Ce documente vor trebui sa intocmesca pentru vanzarea produselor si care este tratamentul in cazul unei persoane juridice romane neplatitoare de TVA in Romania sunt alte subpuncte la care vor raspunde expertii Rentrop&Straton.

Iata raspunsul specialistului

Avand in vedere ca bunurile respective urmeaza a se vinde pe teritoriul national al acelui stat membru in care se organizeaza  targul comercial, persoana impozabila din Romania trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in acel stat membru deoarece urmeaza sa realizeze operatiuni taxabile in statul respectiv. Inregistrarea trebuie efectuata la autoritatea fiscala din acel stat membru, similar prevederilor art. 316 alin. (4) din Codul fiscal aplicabil in Romania. "O persoana impozabila care nu este stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) si nici inregistrata in scopuri de TVA in Romania conform prezentului articol va solicita inregistrarea in scopuri de TVA la organele fiscale competente pentru operatiuni realizate pe teritoriul Romaniei care dau drept de deducere a taxei, altele decat serviciile de transport si serviciile auxiliare acestora, scutite in temeiul art. 294 alin. (1) lit. c) - n), art. 295 alin. (1) lit. c) si art. 296, inainte de efectuarea respectivelor operatiuni, cu exceptia situatiilor in care persoana obligata la plata taxei este beneficiarul, conform art. 307 alin. (2) - (6). "
 
Inregistrarea poate fi efectuata direct sau prin reprezentant fiscal. Dupa inregistrarea in scopuri de TVA in acel stat membru, persoana impozabila din Romania livreaza bunurile respective din Romania, de exemplu in Austria, pe baza unei autofacturi in care inscrie, la vanzator, codul de TVA obtinut din Romania si la cumparator, codul de TVA obtinut de la autoritatea fiscala din acel stat membru,de exemplu, Austria. In acest caz, are loc un transfer de bunuri din Romania in Austria, tratat d.p.d.v. al TVA dupa cum urmeaza:
-    in Romania, drept operatiune asimilata unei livrari intracomunitare de bunuri a carei valoare se raporteaza, atat prin decontul de TVA cod 300, la randul 1 alocat pentru “Livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal”, cat si prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES, cu simbolul L;
-    in Austria,drept operatiune asimilata unei achizitii intracomunitare de bunuri, impozabila in Austria prin aplicare cotei TVA din Austria. Valoarea acestei achizitii se raporteaza la autoritatea fiscala din Austria, conform legislatiei fiscale din Austria.
 
Pentru vanzarea bunurilor catre diversi cumparatori persoane fizice si juridice care viziteaza targul respectiv, societatea din Romania trebuie sa colecteze TVA aplicabila in Austria, in functie de natura bunurilor vandute.Este posibil ca vanzatorul din Romania sa fie obligat sa achizitioneze o casa de marcat pentru incasarea contravalorii bunurilor vandute.In calitate de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Austria, societatea din Romania isi poate exercita dreptul de deducere a sumei TVA deductibile aferente achizitiilor de bunuri si servicii efectuate pe teritoriul acelui stat,daca achizitiile respective sunt destinate realizarii de operatiuni taxabile care au locul in Austria. Periodic, persoana impozabila trebuie sa depuna la organul fiscal din Austria un decont de TVA, similar decontului de TVA cod 300, prin care raporteaza suma TVA de plata, datorata autoritatii fiscale din Austria,  ca diferenta intre TVA colectata aferenta vanzarilor locale si TVA deductibila dedusa aferenta achizitiilor locale.
 
Pentru marfa nevanduta la targ care trebuie returnata in Romania, societatea din Romania intocmeste o autofactura in baza careia raporteaza:
-    in Austria, o operatiune asimilata unei livrari intracomunitare de bunuri, scutita de TVA;
-    in Romania, o operatiune  asimilata unei achizitii  intracomunitare de bunuri, impozabila in Romania a carei valoare de raporteaza, atat prin decontul de TVA cod 300, la randul 5 si 18, cu report la randul 5.1 si 18.1, cat si prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES, cu simbolul A.
 
 Aceiasi obligatie de inregistrare in scopuri de TVA la autoritatea fiscala din statul membru pe teritoriul caruia este organizat targul revine si persoanei juridice romane care se afla in regimul special de scutire in Romania conform prevederilor art. 310 "Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici".Livrarea bunurilor se efectueaza din Romania in Austria pe baza unui aviz de insotire sau a unei autofacturi a carei valoare nu trebuie raportata fiscal in Romania deoarece societatea respectiva nu are obligatii fiscale d.p.d.v. al TVA in Romania, Obligatii fiscale pot  interveni doar in Austria.
 
Pentru bunurile expediate in Austria, nevandute in Austria care urmeaza a se returna in Romania, persoana impozabila din Romania trebuie sa se inregistreze in regim special in Romania conform prevederilor art. 317, daca valoarea acestora depaseste plafonul de 10.000 euro, exclusiv TVA, cu un echivalent  de 34.000 lei/an.Daca valoarea acestora este mai mica, returul in Romania reprezinta operatiune taxabila in Austria deoarece proprietarul din Romania nu isi asuma responsabilitate platii TVA in Romania, fiind persoana impozabila care nu este inregistrata in scopuri de TVA, nici in regim normal conform prevederilor art. 316, dar nici in regim special conform prevederilor art. 317.  
 

Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016