Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Corectare factura emisa initial. Cum se factureaza diferenta de pret?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Iun. 2022
Corectare factura emisa initial. Cum se factureaza diferenta de pret?
Tags: corectare facturi, diferenta de pret, facturare diferenta de pret

Cum pot factura o diferenta de pret unui client? Am facturat cu un pret mai mic, din greseala, in luna februarie 2022 si clientul nu accepta stornare si refacturare marfa. Vrea o factura pe diferenta.

Ce nota contabila sa aiba factura de diferenta daca cea initiala a avut 411 = 7015, iar marfa s-a descarcat din gestiune?

Ce sa scriu pe factura?
Este vorba de vanzare de produse finite.

Cadru legal:
 
In situatia in care, la facturare, pretul inscris nu este celcorect, furnizorul este obligat sa emita o factura de corectie, fara a fi permisa emiterea unei facturi doar pentru diferenta negativa sau pozitiva rezultata din aplicarea corecta a pretului. Astfel, in situatia prezentata are loc ajustarea bazei de impozitare a TVA conform prevederilor art. 287

„Ajustarea bazei de impozitare“ lit. b) din Codul fiscal conform carora „Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:
.........

b) in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, .......“
Asa cum se poate constata, ajustarea bazei de impozitare a TVAaferente bunurilor livrate este obligatorie. Daca furnizorul nu emite factura de ajustare, beneficiarul este persoana impozabila obligata sa emita o autofactura cu scopul ajustariisumei TVA deductibile, aspect reglementat prin art. 319 „Facturarea“ alin. (3):

„(3) In cazul in care este obligatorie ajustarea bazei impozabile conform art. 287 lit. a) – c) si e), daca furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii nu emite factura de corectie prevazuta la art. 330 alin. (2), beneficiarul trebuie sa emita o autofactura in vederea ajustarii taxei deductibile, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei incare au intervenit evenimenteleprevazute la art. 287 lit. a) – c) si e).“Deci, pentru ajustarea bazei de impozitare a TVA trebuie emisa o factura de corectie conform prevederilor art. 330 alin. (2).
In acest caz, pentru corectarea facturii, furnizorul/prestatorul trebuie sa respecte prevederile art. 330 „Corectarea facturilor“ alin. (2), prin emiterea unei facturi de stornare/cu semnul minus, document care trebuie transmis cumparatorului:

„(2) In situatiile prevazute la art. 287 furnizorii de bunurisi/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita facturi, cu valorile inscrise cu semnul minus sau, dupa caz, omentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus sau fara mentiunea din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, daca baza de impozitare se majoreaza, care se transmit si beneficiarului.“

Procedura de corectare a facturii este cea de la art. 330 alin. (1) lit. b):

„(1) Corectarea informatiilorinscrise in facturi sau in alte documente care tin loc de factura se efectueaza astfel:........

b) in cazul in care factura a fost transmisa beneficiarului, fie se emite o noua factura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din factura initiala, numarul si data facturii corectate, valorile cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, iar pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie se emite o noua factura continand informatiile si valorile corecte siconcomitentse emite o factura cu valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, in care se inscriu numarul si data facturii corectate.

“In factura corect emisa se inscrie mentiunea „factura de corectie pret la factura nr. /data“

In baza facturii de corectie emise, furnizorul trebuie sa corecteze, concomitent:
 
-veniturile inregistrate initial;
-cheltuielile inregistrate la descarcarea din gestiune a marfurilor vandute;
-raportarea fiscala a operatiunii prin decontul de TVA cod 300;
-raportarea informativa a operatiunii prin declaratia cod 394 in cazul unei livrari pe teritoriul Romaniei sau prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES in cazul unei livrari intracomunitare de bunuri.

Nota contabila care se efectueaza este:
-in rosu: factura initiala, stornata ulterior datorita constatarii unei erori de pret
411 = 7015/4427;
-in negru: factura corecta
411 = 7015/4427.

In concluzie,cumparatorul este obligat sa accepte atat factura de stornare a facturii initiale, cat si factura emisa corect, pentru:
-stabilirea corecta a costului bunurilor achizitionate;
-exercitarea corecta a dreptului de deducere a sumei TVA deductibile.

Aceasta obligatie intervine in cadrul termenului de prescriere si in situatia in care bunurile cumparate au fost deja vandute de catre cumparator la momentul constatarii erorii de pret.

Mai multe studii de caz si spete utile despre ultimele modificari legislative, in Revista Romana de Fiscalitate si Control fiscal, disponibila AICI>>
 

Raspuns oferit de:
Amelia Dumitras, consultant fiscal
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016