Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Corectarea facturilor emise pentru aplicare masuri de simplificare. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Oct. 2017 Exclusiv
Tags: corectare facturi, vanzare imobile, tva, tranzactie

In analiza urmatoare, avem ca subiect o firma din domeniul imobiliar, platitoare de TVA, care se ocupa de vanzarea de apartamente aflate intr-un bloc de locuinte. In anul 2016 firma a vandut doua apartamente catre doua societati comerciale platitoare de TVA, dar din eroare facturile au fost intocmite cu TVA nerespectand astfel masurile de simplificare din art 331 Cod fiscal. Vom vedea daca se poate face corectia TVA in 2017 si care este procedura de corectie in acest caz.

Iata raspunsul specialistului:
 
Avand in vedere faptul ca facturile emise se afla in cadrul termenului de prescriere, corectarea acestora poate fi efectuata la momentul constatarii erorii legate de aplicarea unui tratament fiscal incorect pentru operatiunile efectuate.
 
Deci, corectarea facturilor emise eronat in anul 2016 poate fi efectuata in anul 2017 prin stornarea facturii initiale prin care s-a aplicat regimul normal de taxare si emiterea unei noi facturi prin care se aplica regimul de taxare inversa reglementat prin art. 331 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal. 
         
In situatia prezentata, sunt aplicabile prevederile art. 330  "Corectarea facturilor" alin. (1) lit. b) din Codul fiscal prin care se reglementeaza procedura de corectare 
" (1) Corectarea informatiilor inscrise in facturi sau in alte documente care tin loc de factura se efectueaza astfel: ……b) in cazul in care factura a fost transmisa beneficiarului, fie se emite o noua factura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din factura initiala, numarul si data facturii corectate, valorile cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, iar, pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie se emite o noua factura continand informatiile si valorile corecte si concomitent se emite o factura cu valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, in care se inscriu numarul si data facturii corectate." Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 108  alin. (2) din normele de aplicare ale art. 330 " (2) In situatia in care o persoana impozabila a emis facturi aplicand regimul de taxare si ulterior intra in posesia documentelor justificative care ii dau dreptul la aplicarea unei scutiri de taxa pe valoarea adaugata prevazute la art. 294, 295 sau 296 din Codul fiscal, aceasta poate corecta facturile emise, potrivit art. 330 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, aplicand regimul de scutire corespunzator operatiunilor realizate. Aceleasi prevederi se aplica si in situatia in care o persoana impozabila a emis facturi aplicand regimul de taxare pentru operatiuni care ……. se supun masurilor de simplificare prevazute la art. 331 din Codul fiscal sau care sunt neimpozabile in Romania."
 
Astfel, pentru corectarea regimului de taxare aplicat initial, va recomand sa emiteti doua facturi, din care una cu semnul minus si una fara semnul minus, a caror valoare se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari intocmit pentru luna in care are loc corectia, de exemplu, luna august 2017 si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300, la randuri diferite:
- factura de stornare la randul 16 alocat pentru   “Regularizari taxa colectata";
- factura de corectie, la randul 13 alocat pentru “Livrari de bunuri si prestari de servicii supuse  masurilor de simplificare (taxare inversa)".       
 
Pe factura de corectie se inscrie baza legala, insotita de  mentiunea "taxare inversa " si inscrierea cotei cota standard TVA,  in vigoare in anul 2016, respectiv 20%.
 
In alta ordine de idei, trebuie retinut faptul ca regimul de taxare inversa la vanzarea bunurilor imobile (constructii noi si a terenului aferent) este obligatorie daca tranzactia se efectueaza intre doua persoane impozabile stabilite pe teritoriul Romaniei, inregistrate in scopuri de TVA in Romania, in regim normal, conform prevederilor art. 316, fara a fi o optiune a vanzatorului. 
Acordati o nota raspunsului furnizat de specialist.
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Corectarea facturilor emise pentru aplicare masuri de simplificare. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016