Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Plafon de scutire si obligatia inregistrarii in scopuri de TVA la vanzare imobile. Cum se procedeaza?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Feb. 2017 Exclusiv
Tags: plafon de scutire, vanzare imobile, scutiri tva, codul fiscal, an calendaristic

In cazul de mai jos, daca o persoana fizica vinde intr-un singur contract notarial unui singur client mai multe apartamente in valoare de peste 200.000 euro o singura data intr-un an calendaristic, stabilim daca aceasta persoana va trebui sa se inregistreze in vederea platirii TVA pentru tranzactiile urmatoare desi nu mai vinde nimic in respectivul an. De asemenea, daca este un singur contract notarial, vom vedea daca este considerata o singura vanzare chiar daca se vand in aceeasi tranzactie mai multe CF-uri sau se considera o vanzare in CF.

Contractul incheiat in forma autentica la  notar este un document juridic, fara a reprezenta un document fiscal. Documentul fiscal este factura si valoarea acesteia se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari care se intocmeste pentru determinarea cifrei de afaceri, cu scopul verificarii periodice a depasirii plafonului de scutire de 220.000 lei.  

In situatia in care se incheie un singur contract notarial, inseamna ca persoana fizica are un singur client care cumpara mai multe apartamente, inscrise ulterior, in  cartea funciara la numere cadastrale  diferite.  
 
Chiar daca efectueaza o singura tranzactie pe baza unui contract prin care vinde mai multe apartamente, se considera ca este vorba despre o activitate economica a persoanei fizice, fara a se considera ca operatiunea respectiva are un caracter ocazional.  

In opinia mea, chiar daca este un sigur cumparator, dar mai multe apartamente care se vand, se considera ca vanzarea unui apartament reprezinta o tranzactie, caz in care se incheie, in forma autentica, un contract pentru fiecare apartament, fara a se incheia un contract pentru 10 apartamente.
 
Altfel spus, desi prima livrare efectuata intr-un an este considerata ocazionala, daca intervine o a doua livrare in cursul aceluiasi an calendaristic, prima livrare nu este impozitata, dar se ia  in considerare la calculul plafonului de scutire de 220.000 lei.
 
Conform prevederilor pct. 4 alin. (4) din normele de aplicare ale art. 269, in cazul construirii de bunuri imobile de catre o persoana fizica, cu scopul vanzarii, activitatea economica este considerata inceputa in momentul in care persoana fizica respectiva intentioneaza sa efectueze o astfel de activitate, iar intentia acesteia trebuie apreciata in baza elementelor obiective, de exemplu, faptul ca aceasta incepe sa angajeze costuri si/sau sa faca investitii pregatitoare initierii activitatii economice.

Activitatea economica este considerata continua din momentul inceperii sale, incluzand si livrarea bunului sau partilor din bunul imobil construit, chiar daca este un singur bun imobil.
In acest context, va recomand si exemplele reglementate prin  pct. 4 din normele de aplicare ale art. 269.  

Desi nu ati precizat, consider ca apartamentele respective se incadreaza in categoria constructiilor noi a caror livrare reprezinta operatiune taxabila, obligatoriu, daca vanzatorul ar fi inregistrat in scopuri de TVA.
 
In acest caz, deoarece depaseste plafonul de scutire de 220.000 lei format din operatiuni taxabile, persoana fizica este obligata sa  depuna la organul fiscal competent formalitatile de inregistrare in scopuri de TVA pana pe data de 10 a lunii urmatoare celei in care cifra de afaceri de 220.000 lei a fost depasita, indiferent de faptul ca va realiza sau nu va realiza, in perspectiva si alte livrari de apartamente sau orice alte operatiuni din sfera de aplicare a TVA.   

In situatia in care, dupa inregistrarea in scopuri de TVA nu va mai realiza operatiuni economice, organul fiscal competent va anula din oficiul codul de inregistrare in scopuri de TVA, alocat conform prevederilor art. 316 alin. (1) lit.  b    "  (1) Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza ….. o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, …., trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, dupa cum urmeaza: …….b) daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 310 alin. (1), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon; "
 
Anularea se efectueaza conform prevederilor art. 316  alin. (11) lit. e)  "(11) Organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA, conform prezentului articol: ... e) daca in deconturile de taxa depuse pentru 6 luni consecutive, in cazul persoanei impozabile care are perioada fiscala luna calendaristica, si pentru doua trimestre calendaristice consecutive, in cazul persoanei impozabile care are perioada fiscala trimestrul calendaristic, nu au fost evidentiate achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/prestari de servicii realizate in cursul acestor perioade de raportare, organele fiscale competente anuleaza inregistrarea in scopuri de TVA din prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al saselea decont de taxa in prima situatie si, respectiv, din prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al doilea decont de taxa in a doua situaÈ›ie."
 
In alta ordine de idei, trebuie retinut faptul ca persoana fizica nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in regim normal daca apartamentele respective nu sunt constructii noi deoarece vanzarea acestora reprezinta operatiune scutita fara drept de deducere reglementata prin art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Plafon de scutire si obligatia inregistrarii in scopuri de TVA la vanzare imobile. Cum se procedeaza?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016