keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Servicii electronice - emitere facturi. Obligatiile fiscale in materie de TVA (studiu de caz)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Iul. 2019
Tags: servicii electronice, tratament fiscal, tva, inregistrare in scopuri de tva

O societate comerciala, inregistrata in scopuri de TVA prin optiune incepand cu 01.07.2019, presteaza servicii electronice atat catre persoane fizice din UE si non UE, dar si pentru persoane juridice inregistrate sau neinregistrate in scopuri de TVA din UE si persoane juridice non UE.

Activitatea desfasurata consta in crearea unor aplicatii si postarea acestora pe un site, de unde sunt accesate contra cost de catre diversi clienti, iar incasarea se face printr-un cont paypal. La 30.06.2019 cifra de afaceri este in suma de 60.000 lei si provine din servicii electronice. Va rugam sa precizati (cat mai detaliat) care sunt  pentru fiecare tip de operatiune prezentata, precum si daca este obligatoriu sa se emita factura fiscala pentru fiecare client persoana fizica.
 

Raspunsul specialistului


Avand in vedere faptul ca este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal care presteaza servicii taxabile sau neimpozabile in Romania, prestatorul este obligat sa emita factura catre fiecare beneficiar, indiferent de faptul ca este:
- persoana juridica, tratata drept persoana impozabila din punct de vedere al TVA, cu sediul activitatii economice, fie in afara teritoriului comunitar, fie in interiorul acestuia,  inregistrata sau neinregistrata in scopuri de TVA;
- persoana fizica, tratata drept persoana neimpozabila din punct de vedere al TVA. 
 
Aceasta obligatie este reglementata prin art. 319 alin. (6) din Codul fiscal  "(6) Persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, in urmatoarele situatii:
a) pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate;..........
d) pentru orice avans incasat in legatura cu una dintre operatiunile mentionate la lit.  a).........). "
 
Pentru operativitate, voi raspunde punctual intrebarilor formulate de dvs. cu privire la tratamentul fiscal aplicat serviciilor electronice pentru urmatoarele categorii de beneficiari: 

1) persoane fizice cu domiciliul, fie in UE, fie in afara UE;
 
Indiferent de faptul ca beneficiarul are domicliul in UE sau in afara UE, locul prestarii se considera a fi in Romania conform prevederilor art. 278 alin. (3).   Totusi, in situatia in care prestatorul din Romania depaseste plafonul anual de 10.000 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala, format din valoarea serviciilor prestate catre persoane neimpozabile care  au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in orice stat membru,  dar nu in Romania, acesta are obligatia sa se inregistreze in regim special intr-un stat membru deoarece sunt aplicabile prevederile  alin. (5) lit. h) conform carora locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul  "(5) Prin exceptie de la prevederile alin. (3), locul urmatoarelor servicii este considerat a fi:.......

h) locul unde beneficiarul este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita, in cazul urmatoarelor servicii prestate catre o persoana neimpozabila:....

3. serviciile furnizate pe cale electronica."
 
Acest aspect este reglementat prin art. 278  "Locul prestarii de servicii"
(8) Prevederile alin. (5) lit. h) nu se aplica daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) prestatorul este stabilit sau, daca nu este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita intr-un singur stat membru;
b) sunt prestate servicii catre persoane neimpozabile care sunt stabilite, isi au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in orice stat membru, altul decat statul membru prevazut la lit. a);
c) valoarea totala, fara TVA, a prestarilor mentionate la lit. b) nu depaseste, in anul calendaristic curent, 10.000 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala si nu a depasit aceasta suma in cursul anului calendaristic precedent."
 
Echivalentul in moneda nationala a statelor membre a plafonului de 10.000 euro  se calculeaza prin aplicarea ratei de schimb publicate de Banca Centrala Europeana la data adoptarii Directivei (UE) 2017/2.455 a Consiliului din 5 decembrie 2017 de modificare a Directivei 2006/112/CE si a Directivei 2009/132/CE in ceea ce priveste anumite obligatii privind taxa pe valoarea adaugata pentru prestarile de servicii si vanzarile de bunuri la distanta. 
 
Conform prevederilor alin. (9) al art. 278 alin. (5) lit. h) se aplica din momentul depasirii, in cursul unui an calendaristic, a plafonului  de 10.000 euro.  

Dupa inregistrarea TVA intr-un alt stat membru,  factura va fi emisa conform  normelor aplicabile in statul membru de inregistrare, fara a se aplica normele din statul membru al beneficiarului sau al prestatorului.  
 
2) persoane juridice inregistrate sau neinregistrate in scopuri de TVA din UE.

In situatia in care beneficiarul este persoana impozabila neinregistrata in scopuri de TVA intr-un stat membru, altul decat Romania,  serviciul este taxabil in Romania deoarece beneficiarul este tratat drept persoana neimpozabila, caz in care se aplica prevederile art. 278 alin. (3) conform carora locul prestarii este considerat locul unde este stabilit prestatorul (in Romania). In acest caz, sunt aplicabile prevederile pct. 15 alin. (9) din normele de aplicare ale art. 278 alin. (2)  "(9) Daca nu dispune de informatii contrare, prestatorul poate considera ca un client stabilit in Uniunea Europeana are statutul de persoana neimpozabila atunci cand demonstreaza ca acel client nu i-a comunicat codul sau individual de inregistrare in scopuri de TVA. Cu toate acestea, indiferent de existenta unor informatii contrare, prestatorul de servicii de telecomunicatii, de servicii de radiodifuziune si televiziune sau de servicii prestate pe cale electronica poate considera un client stabilit in alt stat membru drept persoana neimpozabila, atat timp cat clientul in cauza nu a comunicat prestatorului numarul sau individual de identificare in scopuri de TVA. " Astfel, prin factura emisa se colecteaza TVA prin aplicarea cotei standard TVA 19%, 
 
In situatia in care beneficiarul este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA intr-un stat membru, altul decat Romania, serviciul este neimpozabil in Romania, fiind aplicabile prevederile regulii generale de taxare reglementate prin art. 278 alin. (2). Conform acestei reguli, locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul care a comunicat prestatorului din Romania un cod valid de TVA, asumandu-si astfel responsabilitatea platii TVA in statul sau membru. Prin natura sa, operatiunea reprezinta o prestare intracomunitara de servicii asa cum este definita prin norme, la pct. 15 alin. (6) din Codul fiscal  "(6) Serviciile pentru care se aplica prevederile art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, care sunt prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Uniunii Europene, se numesc prestari de servicii intracomunitare si se declara in declaratia recapitulativa, conform prevederilor art. 325 din Codul fiscal, daca nu beneficiaza de o scutire de taxa. Persoanele impozabile care presteaza astfel de servicii si care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA trebuie sa indeplineasca obligatiile specifice de inregistrare in scopuri de TVA prevazute la art. 316 si 317 din Codul fiscal."
 
3) persoane juridice non UE.
Aceste servicii sunt neimpozabile in Romania, fiind aplicabile prevederile art. 278 alin. (2) conform carora locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul persoana impozabila din punct de vedere al TVA. 
 
Pentru aceste servicii, prestatorul din Romania are urmatoarele obligatii:
a) daca serviciul este impozabil/taxabil in Romania: 
  • sa colecteze TVA prin factura emisa, aplicand  cota standard TVA 19%. Factura poate fi emisa in orice moneda, dar cu obligatia inscrierii si in lei, a sumei TVA colectate;
  • sa evidentieze factura in jurnalul pentru vanzari;
  • sa raporteze valoarea facturii emise, atat prin decontul de TVA cod 300, la randul 9 alocat pentru  “Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 19%”, cat si prin declaratia informativa cod 394.
 
b) daca serviciul este neimpozabil in Romania: 
  • sa inscrie mentiunea “neimpozabil in Romania cf. art. 278 alin. (2) din Codul fiscal” sau “neimpozabil in Romania cf. art. 44  din Directiva CEE nr. 112/2006”, obligatie reglementata prin articolul 319, alineatul 20, litera l) din Codul fiscal “ l) in cazul in care este aplicabila o scutire de taxa, trimiterea la dispozitiile aplicabile din prezentul titlu ori din Directiva 112 sau orice alta mentiune din care sa rezulte ca livrarea de bunuri ori prestarea de servicii face obiectul unei scutiri;”
  • sa inregistreze factura in evidenta contabila la cursul valutar din data emiterii;
  • sa evidentieze  factura emisa in jurnalul pentru vanzari la o baza de impozitare in lei determinata prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii;
  • sa raporteze operatiunea  prin decontul de TVA la randul 3 denumit “Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal, din care: ”cu report la randul 3.1 alocat pentru “Prestari de servicii intracomunitare care nu beneficiaza de scutire in statul membru in care taxa este datorata”, daca beneficiarul este persoana impozabila cu sediul activitatii economice intr-un stat membru;
  • daca beneficiarul este persoana impozabila cu sediul activitatii economice intr-un stat membru, sa raporteze valoarea facturii emise prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES, cu simbolul P.
 
Raspuns oferit de consultantul fiscal Amelia Dumitras, pentru Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016