Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Obligatii asociatie de proprietari privind retinerea la sursa a impozitului pe venit si a contributiilor sociale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Iul. 2012 Exclusiv
Tags: indemnizatii, asociatie proprietari, contributii, plata creante

In ce priveste obligatiile unei asociatii de proprietari privind retinerea la sursa a impozitului pe venit si a contributiilor sociale, vom preciza ca natura veniturilor se refera la acele sume obtinute de presedinte, cenzori, alti membrii alesi.


Incadrarea fiscala a veniturilor

Indemnizatiile, primele, remuneratiile si alte asemenea sume primite de presedinte, cenzori, alti membrii alesi sunt venituri asimilate salariilor. (art. 55 alin. (2) lit. b) si d2 Cod fiscal art. 2963 lit.a), art. 2964 alin. (1) lit.c) si n) Cod fiscal)


Tratament fiscal.Obligatii declarative ale asociatiei in privinta impozitului pe venit si a contributiilor sociale

Asociatia aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza, retinand si virand la bugetul statului cota de 16% din baza de calcul determinata ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii, stabilite potrivit legii.
(art. 57 alin. (2) lit. b) Cod fiscal).

Asociatia:
- depune declaratia de mentiuni 010 pentru includerea in vectorul fiscal a impozitului pe salarii daca acest impozit nu este deja in vectorul fiscal.
- depune lunar/trimestral declaratia 112, cu completarea pozitiei "impozit pe venituri din salarii" si plateste impozitul pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare lunii/trimestrului in care s-au platit veniturile (art. 29619, art. 58 Cod fiscal)
- incepand cu veniturile aferente anului 2012 depune anual declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit (formular 205)
(in locul fiselor fiscale) pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent, pentru anul expirat. art. 59 Cod fiscal.)

Contributii datorate

Pentru remuneratia obtinuta in baza contractului de mandat si pentru alte sumele platite cenzorilor asociatia retine si declara:
- contributia de asigurari sociale de sanatate
(5,5% angajat si 5,2% angajator);
- contributia de asigurari sociale (10,5% angajat si 20,8% angajator);

Nu se datoreaza contributia pentru somaj, contributia pentru asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia pentru concedii si indemnizatii, si cea la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale art. 29616 lit. c) c1., lit. d) d1., lit. e) e2. si lit. f) Cod fiscal.

Pentru indemnizatile, primele si alte sume primite de membrii alesi ai asociatiei in afara contractului de mandat (cu exceptia cenzorilor, mai sus prevazuti), asociatia retine si declara:

- contributia de asigurari sociale de sanatate  (5,5% angajat si 5,2% angajator);

- contributia de asigurari sociale (10,5% angajat si 20,8% angajator);

- contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate (0,85% angajator);

Nu se datoreaza contributia pentru somaj contributia pentru asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale si cea la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale art.29616 lit. c) c1., lit. d) d1 si lit. f) Cod fiscal Asociatia depune lunar/trimestrial declaratia 112, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare lunii/trimestrului in care s-au platit veniturile, completand datele acestor persoane in sectiunea A din Anexa 1.2 Titlul IX2 Cod fiscal, art. 29619.

Documentul integral poate fi consultat AICI.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Obligatii asociatie de proprietari privind retinerea la sursa a impozitului pe venit si a contributiilor sociale":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016