Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declaratia Unica in 2023: Prin Ordinul 2541/2022 a fost publicat noul model de formular

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 06 Ian. 2023
Declaratia Unica in 2023: Prin Ordinul 2541/2022 a fost publicat noul model de formular
Tags: declaratia unica, formular nou declaratia unica, ordinul 2541/2022

ANAF Braila aduce in atentia contribuabililor persoane fizice ca prin OPANAF nr. 2541/2022, a fost aprobat modelul si continutul formularului 212 Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.

Prin O.G. nr. 16/2022 au fost aduse o serie de modificari Codului fiscal. 

Modificarile au vizat, in principal, urmatoarele aspecte: 

a) modul de stabilire a bazei de calcul al impozitului pe venitul din cedarea folosintei bunurilor, in sensul in care, incepand cu 1 ianuarie 2023, venitul brut reprezinta venit anual impozabil (a fost eliminata cota forfetara de 40%); 

b) reglementarea unor obligatii fiscale pentru persoanele fizice care obtin din strainatate venituri din pensii pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), respectiv pentru partea ce depaseste suma lunara de 4.000 lei, cu respectarea acordurilor internationale; 

c) modificarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale (CAS), in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente si/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuala, a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara.

Astfel, baza anuala de calcul al CAS o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat: 

- nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute, inclusiv si 24 salarii minime brute pe tara; 

- nivelul de 24 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate mai mari sau egale cu 24 salarii minime. 

d) modificarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocieri, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, venituri din investitii si venituri din alte surse, a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara. 

Astfel, baza anuala de calcul al CASS o reprezinta:


- nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 si 12 salarii minime brute pe tara;

- nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 salarii minime brute pe tara;

- nivelul de 24 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate mai mari sau egale cu 24 salarii minime. 

De asemenea, prin O.U.G. nr. 2/2022 s-a reglementat acordarea unor indemnizatii lunare pentru profesionisti si persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe. Pentru aceste venituri, contribuabilii datoreaza impozit pe venit, CAS si CASS. Obligatiile fiscale se stabilesc de contribuabil si se declara prin declaratia unica. 

Declaratia Unica in 2023

Avand in vedere modificarile legislative mentionate mai sus, s-a aprobat noua declaratie unica (212), care va fi utilizata pentru declararea impozitului si a contributiilor sociale datorate incepand cu anul 2022, precum si pentru declararea impozitului pe veniturile estimate si a contributiilor sociale datorate incepand cu anul 2023. 

Termenul de depunere a Declaratiei unice: 25 mai 2023.

Declaratia se depune, impreuna cu anexele completate, daca este cazul, astfel: 

- in format letric, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire. Declaratia se pune gratuit la dispozitia contribuabilului. Data depunerii declaratiei in format hartie este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz. 

- prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, respectiv: 

prin intermediul serviciului „Spatiul privat virtual“ (SPV);
– pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnatura electronica calificata. Sursa: ANAF
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Declaratia Unica in 2023: Prin Ordinul 2541/2022 a fost publicat noul model de formular":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016