Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


ANAF Braila aduce in atentia contribuabililor persoane fizice ca prin OPANAF nr. 2541/2022, a fost aprobat modelul si continutul formularului 212 Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
Prin O.G. nr. 16/2022 au fost aduse o serie de modificari Codului fiscal.
Modificarile au vizat, in principal, urmatoarele aspecte:
a) modul de stabilire a bazei de calcul al impozitului pe venitul din cedarea folosintei bunurilor, in sensul in care, incepand cu 1 ianuarie 2023, venitul brut reprezinta venit anual impozabil (a fost eliminata cota forfetara de 40%);
b) reglementarea unor obligatii fiscale pentru persoanele fizice care obtin din strainatate venituri din pensii pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), respectiv pentru partea ce depaseste suma lunara de 4.000 lei, cu respectarea acordurilor internationale;
c) modificarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale (CAS), in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente si/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuala, a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara.
Astfel, baza anuala de calcul al CAS o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat:
- nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute, inclusiv si 24 salarii minime brute pe tara;
- nivelul de 24 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate mai mari sau egale cu 24 salarii minime.
d) modificarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocieri, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, venituri din investitii si venituri din alte surse, a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara.
Astfel, baza anuala de calcul al CASS o reprezinta:

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
- nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 si 12 salarii minime brute pe tara;
- nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 salarii minime brute pe tara;
- nivelul de 24 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate mai mari sau egale cu 24 salarii minime.
De asemenea, prin O.U.G. nr. 2/2022 s-a reglementat acordarea unor indemnizatii lunare pentru profesionisti si persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe. Pentru aceste venituri, contribuabilii datoreaza impozit pe venit, CAS si CASS. Obligatiile fiscale se stabilesc de contribuabil si se declara prin declaratia unica.
Declaratia Unica in 2023
Avand in vedere modificarile legislative mentionate mai sus, s-a aprobat noua declaratie unica (212), care va fi utilizata pentru declararea impozitului si a contributiilor sociale datorate incepand cu anul 2022, precum si pentru declararea impozitului pe veniturile estimate si a contributiilor sociale datorate incepand cu anul 2023.
Termenul de depunere a Declaratiei unice: 25 mai 2023.
Declaratia se depune, impreuna cu anexele completate, daca este cazul, astfel:
- in format letric, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire. Declaratia se pune gratuit la dispozitia contribuabilului. Data depunerii declaratiei in format hartie este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz.
- prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, respectiv:
– prin intermediul serviciului „Spatiul privat virtual“ (SPV);
– pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnatura electronica calificata.
Sursa: ANAF

Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Reminder! Pe 25 mai 2023 se implineste termenul limita pentru depunerea Declaratiei UniceEste OBLIGATORIU ca veniturile din meditatii sa fie declarate in D212PFA in 2023: Care sunt obligatiile fiscale si termenele de plata specifice unei persoane fizice autorizate?Persoanele fizice, in vizorul ANAF! Urmeaza controaleleProiect OUG: Va fi introdusa DECLARATIA UNICA precompletata de ANAF. Cine primeste formularulUltimele articole
Depunere D. Unica. EXEMPLU de completare pentru activitatile independente impuse la norma de venitContractul de inchiriere. 5 intrebari si raspunsuri utile persoanelor fiziceDECLARATIA UNICA. Cand se depune si cand NU, in cazul persoanelor fizice care obtin venituri din chiriiDepunere DECLARATIA UNICA. Cine poate opta pentru plata CASS in 2025PFA inregistrat in 2025. Va mai depune DECLARATIA UNICA?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"