Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Documente necesare pentru transportul salariatilor la si de la locul de munca

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Feb. 2022
Documente necesare pentru transportul salariatilor la si de la locul de munca
Tags: documente necesare, transportul angajatilor

In prezent societatea noastra acorda o suma lunara angajatilor pentru transport conform CCM, suma inclusa in baza salariala, la care se calculeaza contributii si impozit pe venit la salariat.

Va rugam sa ne spuneti daca exista posibilitatea, avand in vedere ca aceasta suma se acorda conform CCM, sa fie considerate ca fiind in afara avantajelor salariale si deci sa nu se calculeze contributii si impozit. 
 
De asemenea, va rugam sa ne spuneti ce conditii trebuie indeplinite si ce documente justificative ar fi necesare. Multumim!
 
Raspunsul consilierului juridic Rodica Mantescu: 
 
Conform art. 76 alin. (4) din Codul fiscal, urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
 
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
 
Aceeasi prevedere este mentionata si la art. 142 lit. b) din Codul fiscal in ceea ce priveste contributiile sociale.
 
Daca nu se deconteaza efectiv costul transportului, ci se acorda o suma nejustificata cu documente, aceasta suma nu poate fi considerata contravaloare transport la si de la locul de munca din punct de vedere fiscal, ci venituri de natura salariala.
 
Astfel, decontarea transportului la si de la locul de munca trebuie mentionata in contractul de munca (individual sau colectiv) sau in regulamentul intern si acordata in conditiile mentionate in aceste documente pe baza de documente justificative ale efectuarii transportului.
 
Rezulta ca trebuie sa reglementati in contractul de munca sau in regulamentul intern modalitatea in care se realizeaza transportul salariatilor la si de la locul de munca cum ar fi: decontarea combustibilului, decontarea calatoriilor cu transportul in comun, abonament transport in comun etc.
 
In ceea ce priveste documentele justificative, spre exemplu, daca se deconteaza salariatului combustibilul pentru transportul la si de la locul de munca este necesar bonul fiscal. De asemenea, salariatii trebuie sa justifice cheltuielile de transport, fie prin intocmirea foilor de parcurs sau a unui decont lunar al salariatului din care sa rezulte numarul de km parcursi de acasa la locul de munca, precum si numarul de zile in care s-a deplasat la locul de munca. In baza acestor documente se poate stabili suma ce se va deconta pentru transport – numar de kilometri x consum mediu al vehiculului/100 km x pret/l combustibil.


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Documente necesare pentru transportul salariatilor la si de la locul de munca":
Rating:

Nota: 2.08 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016