Tags: documente necesare, transportul angajatilor
In prezent societatea noastra acorda o suma lunara angajatilor pentru transport conform CCM, suma inclusa in baza salariala, la care se calculeaza contributii si impozit pe venit la salariat.
Va rugam sa ne spuneti daca exista posibilitatea, avand in vedere ca aceasta suma se acorda conform CCM, sa fie considerate ca fiind in afara avantajelor salariale si deci sa nu se calculeze contributii si impozit.
De asemenea, va rugam sa ne spuneti ce conditii trebuie indeplinite si ce documente justificative ar fi necesare. Multumim!
Raspunsul consilierului juridic Rodica Mantescu:
Conform art. 76 alin. (4) din Codul fiscal, urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
Aceeasi prevedere este mentionata si la art. 142 lit. b) din Codul fiscal in ceea ce priveste contributiile sociale.
Daca nu se deconteaza efectiv costul transportului, ci se acorda o suma nejustificata cu documente, aceasta suma nu poate fi considerata contravaloare transport la si de la locul de munca din punct de vedere fiscal, ci venituri de natura salariala.
Astfel, decontarea transportului la si de la locul de munca trebuie mentionata in contractul de munca (individual sau colectiv) sau in regulamentul intern si acordata in conditiile mentionate in aceste documente pe baza de documente justificative ale efectuarii transportului.
Rezulta ca trebuie sa reglementati in contractul de munca sau in regulamentul intern modalitatea in care se realizeaza transportul salariatilor la si de la locul de munca cum ar fi: decontarea combustibilului, decontarea calatoriilor cu transportul in comun, abonament transport in comun etc.
In ceea ce priveste documentele justificative, spre exemplu, daca se deconteaza salariatului combustibilul pentru transportul la si de la locul de munca este necesar bonul fiscal. De asemenea, salariatii trebuie sa justifice cheltuielile de transport, fie prin intocmirea foilor de parcurs sau a unui decont lunar al salariatului din care sa rezulte numarul de km parcursi de acasa la locul de munca, precum si numarul de zile in care s-a deplasat la locul de munca. In baza acestor documente se poate stabili suma ce se va deconta pentru transport – numar de kilometri x consum mediu al vehiculului/100 km x pret/l combustibil.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton. de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Achizitie de servicii intracomunitare
Intrebare:
O societate care vinde produse digitale, platitoare de tva, primeste o factura de la abillio ou, vat reg ee102447312, valid in vies, serviciul it support, consultation, un serviciu efectuat de un freelancer, care lucreaza print-o platforma (abilio). Se poate deconta acest serviciu? Se declara in 390? In decontul de tva la ce rand se trece? Care este considerat locul prestarii avand in vedere ca sunt servicii it, consultanta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<SAF-T Sucursala Germania
Intrebare:
Daca o societate comerciala cu raspundere limitata din Romania are o Sucursala deschisa in Germania, care este inregistrata in scopuri de TVA in Germania, acolo plateste si declara TVA, impozit pe profit si impozit pe salarii, are contabilitate proprie in Germania, care sunt informatiile obligatorii care trebuie raportate in D406/ Romania pentru aceasta Sucursala? Pentru ca societatile din Romania au obligatia sa declare activitatea desfasurata in strainatate de subunitatile fara...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Mentinere statut fiscal de microintreprindere, detineri persoane afiliate
Intrebare:
Pentru a ramane microintreprindere, platitoare de impozit de venit in anul 2025, una din conditii sa nu detii mai mult de 25% in mod direct sau indirect din totalul drepturilor de vot si veniturile cumulate sa nu depaseasca 500.000 euro.
Intrebare: Gradul de rudenie, tata - fiu, sot - sotie conteaza in cazul impozitului (deoarece la TVA incasare se tine cont de gradul de rudenie)?
Concret, tatal are o firma unde detine 100% din actiuni si in acelasi timp...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Suspendare activitate. Conditii microintreprindere
Intrebare:
O societate cu domeniul de activitate 9602, care are un singur angajat si in noiembrie 2024 este platitor de impozit pe microintreprindere, doreste in decembrie sa isi suspende activitatea la ORC pe o perioada de 3 ani. Societatea inceteaza CIM in decembrie, aceasta poate sa ramana la microintreprindere pe perioada cat este suspendata sau incepand cu ultimul trimestru an 2024 trebuie sa treaca la impozit pe profit? Care sunt pasii de urmat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<