Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Deductibilitatea cheltuielilor si regimul TVA in cazul unui autoturism destinat transportului salariatilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Sep. 2011 Exclusiv
Tags: tva, comodat, deducere taxa, cheltuieli

Valabil la 15.09.2011 - Urmatoarea situatie isi propune sa aduca in discutie regimul TVA si deductibilitatea cheltuielilor aferente transportului de personal la locul de munca. Un salariat se deplaseaza cu masina proprie la serviciu, iar societatea are mentionat in contractul colectiv de munca faptul ca asigura transportul dus-intors al salariatilor. Societatea a incheiat un contract de comodat cu proprietarul masinii si a stabilit o suma care se va deconta. Va trece societatea pe cheltuieli aceasta suma sau o va justifica prin bonuri de carburant si reparatii auto? In plus, in cazul in care aceasta suma se justifica prin documente, va putea fi deductibila din punct de vedere al TVA-ului?

Comodatul este un contract prin care o persoana, numita comodant, remite spre folosinta temporara unei alte persoane, numita comodatar, un lucru cu obligatia de a-l restitui in natura, in individualitatea sa.
 
Comodatul este un contract esentialmente gratuit. Daca s-ar stipula o contravaloare pentru folosinta lucrului imprumutat, contractul s-ar transforma intr-un contract de locatiune de lucruri. Comodatarul suporta cheltuielile necesare folosintei lucrului, neavand dreptul sa ceara restituirea acestor cheltuieli.
 
Asadar, in baza contractului de comodat incheiat cu proprietarul, autoturismul se afla in folosinta societatii. Toate cheltuielile efectuate de societate, necesare folosintei autoturismului (combustibil, piese de schimb, alte consumabile), vor fi justificate cu documente (bonuri fiscale, facturi s.a.) si inregistrate in contabilitate in conturile corespunzatoare (6022 - Cheltuieli privind combustibilii, 611 - Cheltuieli cu intretinerea si reparatiile s.a.).
 
Potrivit art. 21 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
Alin. (3) lit. n) al acestui articol stabileste ca, cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, exclusiv cele privind combustibilul, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale persoanei juridice, sunt deductibile limitat la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii.
 
Asadar, daca in contractul de comodat este prevazut ca, cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii sunt in sarcina comodatarului acestea sunt deductibile la determinarea profitului impozabil in masura in care autoturismul este utilizat in scopul obtinerii de venituri impozabile.
Daca autoturismul este folosit de persoane cu functii de conducere si de administrare a societatii, cheltuielile sunt deductibile in conditiile mentionate la art. 21 alin. (3) din n) din Codul fiscal, respectiv daca este singurul autoturism utilizat de catre persoana cu functie de conducere.
 
Din coroborarea dispozitiilor art. 21 alin. (4) lit. t) cu dispozitiile art. 1451 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal  si cele ale pct. 451 din normele metodologice de aplicare a Codului fiscal rezulta ca, daca autoturismul este destinat exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kg si care sa nu are mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, pentru a fi deductibile cheltuielile cu combustibilul si TVA aferenta trebuie indeplinite urmatoarele conditii cumulative:

- autototurismul este utilizat exclusiv pentru transportul personalului la si de la locul de desfasurare a activitatii, respectiv pentru transportul angajatilor in scopul desfasurarii activitatii economice la si de la resedinta acestora/locul convenit de comun acord la sediul angajatorului sau la si de la sediul angajatorului la locul in care se desfasoara efectiv activitatea ori la si de la resedinta angajatilor/locul convenit de comun acord la locul de desfasurare a activitatii. Utilizarea exclusiva a autoturismelor pentru transportul angajatilor va rezulta din foile de parcurs.
- exista dificultati evidente de a gasi alte mijloace de transport;
- exista un acord colectiv intre angajator si angajati prin care angajatorul se obliga sa asigure gratuit acest transport.

Doar in aceste conditii cheltuielile cu combustibilul efectuate pentru transportul angajatului  la si de la locul de desfasurare a activitatii sunt deductibile la determinarea profitului impozabil iar societatea isi poate exercita dreptul de deducere a taxei pe valoare adaugata.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Deductibilitatea cheltuielilor si regimul TVA in cazul unui autoturism destinat transportului salariatilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016