Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Zoom fiscal: Deducerea TVA si a cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate din 2016

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 25 Nov. 2015 Exclusiv
Tags: deducerea tva, contract de leasing, cheltuieli deductibile, 2016, vehicule motorizate

Va aducem la cunostinta ca, incepand cu 1 ianuarie 2016 se aplica prevederile Legii nr. 227/ 2015, in ceea ce priveste deducerea TVA si a cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate utilizate de persoanele impozabile atat in scopul desfasurarii afacerii cat si in scop personal.

Conform art. 25, alin. (3), lit. l). din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, la calculul profitului impozabil sunt deductibile limitat in cota de 50% ,cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului, platitor de impozit pe profit.

Aceste cheltuieli sunt integral deductibile la calculul profitului impozabil pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:

1. vehiculele sunt utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
2. vehiculele sunt utilizate de agentii de vanzari si de achizitii ;
3. vehiculele sunt utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele sunt utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
5. vehiculele sunt utilizate ca marfuri in scop comercial. Cheltuielile care intra sub incidenta acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.

In cazul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate reprezentand diferente de curs valutar inregistrate ca urmare a derularii unui contract de leasing, limita de 50% se aplica asupra diferentei nefavorabile dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare aferente creantelor si datoriilor cu decontare in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora si cheltuielile din diferente de curs valutar/cheltuielile financiare aferente;

Potrivit art. 68, alin.(7), lit.k). din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, la persoanele care realizeaza venituri din activitati independente si determina venitul net anual in sistem real sunt nedeductibile la calculul venitului net anual, in cota de 50%, cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii si a caror masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg si nu au mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietate sau in folosinta. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile la calculul venitului net anual la persoanele care desfasoara activitati independente, pentru situatiile in care vehiculele se inscriu in una dintre categoriile enumerate mai sus la pct.1 – pct.5. Cheltuielile care intra sub incidenta limitarii dreptului de deducere nu includ cheltuielile privind amortizarea.

In cazul vehiculelor rutiere motorizate, aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei care desfasoara activitati independente, care nu fac obiectul limitarii deducerii cheltuielilor, se vor aplica regulile generale de deducere.

La art.76, alin.(4), lit.t). din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal se mentioneaza ca, nu sunt impozabile la calculul impozitului pe veniturile din salarii, avantajele sub forma utilizarii in scop personal de catre salariati a vehiculelor pentru care cheltuielile sunt deductibile in cota de 50% la angajatori conform prevederilor art. 25 alin. (3) lit. l). si art. 68 alin. (7) lit. k). din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal.

Nu se cuprinde in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii ( a CAS, contributiei de asigurari sociale de sanatate, contributiei de asigurari pentru somaj, contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, a fondului de garantare pentru plata creantelor salariale) avantajele salariale constand in utilizarea in scop personal de catre salariati a vehiculelor pentru care cheltuielile sunt deductibile in cota de 50% la angajatori, avantaje prevazute la art. 76 alin. (4) lit. t) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal.

Continuarea aici.


Sursa: Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Cluj-Napoca


Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Zoom fiscal: Deducerea TVA si a cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate din 2016":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016