keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Taxare inversa deseuri. Ce implica obligatia facturarii cu TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Feb. 2017 Exclusiv
Tags: deseuri, taxare inversa, codul fiscal, detinator de deseuri, produse reziduale

In randurile de mai jos, avem ca exemplu o societate X platitoare de TVA cu obiect de activitate achizitia de produse metalice noi, cat si achizitia de produse similare sub forma de deseu fier. Firma detine autorizatie de mediu. In luna ianuarie 2017 a achizitionat de la o societate Y care se ocupa cu produse petroliere produsele folosite scoase din pamant. Societatea Y a facturat aceste produse catre firma X cu TVA si nu cu taxare inversa sub forma de deseu considerand ca este buna. Vom vedea daca exista temei legal ca societatea X sa transforme aceste produse in deseu si sa le vanda cu taxare inversa in conditia in care firma X a dedus TVA. De asemenea, stabilim daca aceasta din urma trebuie sa factureze cu TVA.

Legea nr. 211 din 15 noiembrie 2011 privind regimul deseurilor, republicata in martie 2014, modificata prin O.U.G. nr. 68/2016, prin anexa 1 "Semnificatia unor termeni in sensul prezentei legi "pct.  9, defineste  deseul drept  orice substanta sau obiect pe care detinatorul il arunca ori are intentia sau obligatia sa il arunce. De asemenea, la pct. 10 este definita notiunea de "detinator de deseuri": producatorul deseurilor sau persoana fizica ori juridica ce se afla in posesia acestora.
 
Astfel, in opinia mea, daca este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal, vanzatorul de la care s-a cumparat teava rezultata din desfiintarea unei instalatii  era  obligat   sa aplice regimul de taxare inversa reglementat prin art. 331 alin. (2) lit. a) pct. 1 din Codul fiscal, dar numai daca incadra bunurile respective in categoria deseurilor.

In situatia prezentata de dvs., deoarece nu este un producator de deseuri, dar nici detinator de deseuri, cumparatorul nu are dreptul sa reincadreze marfa achizitionata in scopul revanzarii, in categoria "deseuri" deoarece nu indeplineste conditiile pentru a fi considerata "deseu". Incadrarea unui bun in categoria "deseuri" trebuie sa rezulte si din evidenta contabila a societatii respective care, de regula,  obtine deseul din casarea unui mijloc fix si inregistreaza valorea acestuia in debitul contului 346 "Produse reziduale". De asemenea, veniturile realizate din vanzarea deseurilor se inregistreaza in creditul contului 703 "Venituri din vanzarea produselor reziduale".
         
In acest caz, revanzarea tevii respective trebuie sa se efectueze prin aplicarea regimului normal de taxare, colectand efectiv  TVA, prin aplicarea cotei standard TVA 19%, fara a fi permisa aplicarea regimului de taxare inversa.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016