Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Bunuri degradate calitativ. Cum procedam la ajustarea de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Oct. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, bunuri degradate calitativ, ajustare tva, documente justificative

Analizam mai jos cazul unei societati care doreste sa isi asigure stocul la o societate de asigurari. Vom stabili in ce masura se mai colecteaza TVA la scaderea din stoc a marfii deteriorate, in caz ca va aparea aceasta situatie. In caz contrar, vom vedea ce documente stau la baza justificarii ca marfa a fost asigurata si la momentul inventarierii deteriorata.


Prevederile referitoare la autocolectarea TVA pentru bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate (operatiune asimilata livrarii de bunuri cu plata) nu mai sunt in vigoare, in prezent aplicandu-se mecanismul ajustarii TVA initial deduse prevazut de art. 148 din Codul fiscal.

Astfel, conform pct. 53 alin. 11 din Normele metodologice date in aplicarea art. 148 din Codul fiscal nu se fac ajustari ale taxei deductibile pentru bunurile de natura stocurilor degradate calitativ si care nu mai pot fi valorificate, cu indeplinirea cumulativa  a doua conditii, si anume: degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente (prima conditie) si se poate face dovada ca bunurile au fost distruse (a doua conditie). Daca aceste doua conditii  nu sunt indeplinite, se procedeaza la ajustarea TVA initial deduse in baza prevederilor art. 148 alin. 1 lit. c din Codul fiscal.

Din normele legale amintite reiese ca pentru TVA nu exista nicio conditionare legata asigurarea bunurilor, asa cum exista pentru impozitul pe profit, unde cheltuielile privind stocurile degradate, neimputabile si pentru care nu au fost incheiate contracte de asigurare sunt tratate drept cheltuieli nedeductibile potrivit art. 21 alin. 4 lit. c din Codul fiscal.

Pentru a dovedi indeplinirea conditiilor legale referitoare la neajustarea TVA deduse pentru stocurile degradate calitativ societatea trebuie sa prezinte documente din care sa reiasa ca:

- degradarea  se datoreaza unor cauze obiective (spre exemplu, bunuri degradate de apa/spuma ori afumate/ingradite in urma interventiei pentru stingerea unui incendiu, bunuri deterioate prin inghet ca urmare a unei defectiuni la sistemul de climatizare al depozitului);

- starea de degradare a bunurilor face imposibila valorificarea lor.

Astfel de documente pot fi: raportul de interventie pentru situatii de urgenta, procesul-verbal de constatare a evenimentului, act constatator al avariei, nota justificativa privind descrierea degradarii bunurilor, proces-verbal de inventariere insotit de lista bunurilor degradate, aviz de expeditie (fara valoare) catre societatea specializata  in colectarea deseurilor etc.

Pentru a dovedi ca bunurile sunt asigurate este nevoie de polita (contractul) de asigurare si documentul de plata a primei de asigurare.


Sursa: PortalContabilitate.ro



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Bunuri degradate calitativ. Cum procedam la ajustarea de TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016