keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Ajustare TVA la clienti care au fost in faliment

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Apr. 2011
Tags: ajustare tva, registru comertului, faliment

PROBLEMAAjustare TVA la clienti care au fost in faliment si acum sunt radiati de la Registrul Comertului"Procedura de ajustare a bazei de impozitare impune parcurgerea urmatoarelor etape de lucru: 1. ...


PROBLEMA

Ajustare TVA la clienti care au fost in faliment si acum sunt radiati de la Registrul Comertului

"Procedura de ajustare a bazei de impozitare impune parcurgerea urmatoarelor etape de lucru:

1. emiterea obligatorie a unei facturi de ajustare prin care se inscrie cu semnul minus atat baza de impozitare, cat si TVA aferenta

Obligativitatea emiterii unei facturi rezulta din prevederile art. 159 "Corectarea documentelor" alin. (2) din Codul fiscal prin care se face precizarea: "In situatiile prevazute la art. 138 furnizorii de bunuri sisau prestatorii de servicii trebuie sa emita facturi sau alte documente, cu valorile inscrise cu semnul minus, cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului, cu exceptia situatiei prevazute la art. 138 lit. d)". Prin lit. d) este permisa ajustarea ,,in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului". Asa cum rezulta din textul de lege, factura emisa pentru ajustarea in minus a bazei de impozitare nu se transmite si firmei declarate in stare de faliment (insolventa). "

Si nu stiu cum sa fac in sensul ca as dori sa fac la decembrie 2010.

Trebuia sa facturez la decembrie cu minus? Sau pot sa inregistrez procedura si pana la data bilantului sa facturez? adica sa fac in rosu 4118=704 si tot in rosu 4118=4427 la decembrie iar in luna martie spre exemplu sa fac facturile si sa le trec in decontul de TVA pe regularizari?

SOLUTIE partea I
Pentru clientii declarati in stare de faliment ajustarea se efectueaza doar d.p.d.v. al TVA, fara sa se ajusteze si veniturile inregistrate in baza  facturii emise initial. in fapt, ajustarea este reglementata doar prin titlul VI din Codul fiscal in baza prevederilor articolului 138 litera d) din Codul fiscal conform caruia ajustarea se poate efectua  incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti ramasa definitiva si irevocabila cu privire la  inchiderea procedurii prevazute de Legea 85/2006 privind procedura insolventei. Ajustarea consta in reducerea bazei de impozitare a bunurilor livrate si a serviciilor prestate initial, la data faptului generator. Din acest motiv, pentru ajustarea TVA se utilizeaza cota de TVA in vigoare la data emiterii facturii privind livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor. De exemplu, daca o factura este emisa in luna aprilie 2008 iar hotararea judecatoreasca privind declararea starii de faliment a clientului ramane definitiva si irevocabila dupa data de 15 noiembrie 2010, furnizorul ajusteaza baza de impozitare a TVA prin utilizarea  cote de 19 % TVA in vigoare la data emiterii facturii.

D.p.d.v. fiscal, ajustarea bazei de impozitare se efectueaza prin emiterea obligatorie a unei facturi de ajustare prin care  se inscrie cu semnul minus atat  baza de impozitare cat  si TVA aferenta. Obligativitatea emiterii unei facturi rezulta din  prevederile articolului 159 "Corectarea documentelor"  alineatul 2  din Codul fiscal prin care se face precizarea "in situatiile prevazute la art. 138 furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita facturi sau alte documente, cu valorile inscrise cu semnul minus, cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului, cu exceptia situatiei prevazute la art. 138 lit. d).".  

Asa cum rezulta din textul de lege, factura  emisa pentru ajustarea in minus a bazei de impozitare  nu se transmite si firmei declarate in stare de faliment (insolventa).
 
Ajustarea TVA colectata impusa de falimentul beneficiarului trebuie inscrisa la randul de regularizari TVA colectata din decontul de TVA reglementat prin OMEF 1746/2008, respectiv la randul 13 destinat regularizarilor privind taxa colectata.
 
Prin intrebarea formulata nu ati precizat daca, inainte de declararea starii de faliment, ati constituit un   provizion pentru deprecierea creantei in baza formulei contabile:   
      
 6814                                                            = 491        
           
 "Cheltuieli de exploatare privind                   "Ajustari pentru deprecierea                   
           
 ajustarile pentru deprecierea                           creantelor – clienti"
             
 activelor circulante"         
 
concomitent cu inregistrarea creantei la "clienti  incerti si in litigiu"  
            
 4118                                                            = 411
            
 "Clienti incerti si in litigiu"                            "Clienti"
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016