Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Activitati economice desfasurate de catre persoane fizice. Ce obligatii are daca nu e PFA?

de Redactia Infotva.ro

de Redactia Infotva.ro la 06 Nov. 2015 Exclusiv
Tags: persoana fizica, pfa, declaratia 020, achizitii, contributii, codul de tva

In situatia urmatoare, discutam despre o persoana fizica inregistrata la administratia financiara cu declaratia 020 ( bifat: alte activitati desfasurate). Nu are calificare de constructor si nu este infiintata ca PFA la Registrul Comertului. Declaratia 020 este bifata decat la pozitiile referitoare la TVA. Aceasta achizitioneaza teren, construieste case, nu are salariati, foloseste o firma de constructii si plateste serviciile facturate de aceasta. Achizitioneaza materiale pe numele ei pe baza codului de TVA obtinut. Deduce TVA pentru achizitii si colecteaza TVA la vanzare. Persoana fizica inregistrata este salariat si achita contruburtiile la CAS, sanatate la locul de munca.


Ce obligatii are ca PF? Pentru TVA depune declaratiile 300,394? La vanzarea casei achita taxele si impozitul pe tranzactii stabilite de notar. Are obligatia sa depuna declaratiile 200 si 220? Trebuie sa plateasca contributiile la sanatate?

In raport de situatia faptica persoana fizica neautorizata, dar inregistrata in scop de TVA, trebuie sa-si indeplineasca obligatiile in ceea ce priveste TVA ca si orice persoana inregistrata in scop de TVA (SRL, PFA, I.I etc).

Daca activitatea de dezvoltator imobiliar are caracter continuu (achizitioneaza terenuri, construieste case in scopul vanzarii), atunci ea imbraca forma unei activitati economice pentru care este necesara autorizarea cel putin in baza OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, conform art. 2 lit. a) din OUG 44/2008 prin activitate economica se intelege activitatea agricola, industriala, comerciala, desfasurata pentru obtinerea unor bunuri sau servicii a caror valoare poate fi exprimata in bani si care sunt destinate vanzarii ori schimbului pe pietele organizate sau unor beneficiari determinati ori determinabili, in scopul obtinerii unui profit.

De asemenea, conform prevederilor de la art. 1 alin. (1) din Legea 31/1990 Legea societatilor comerciale:
 "In vederea desfasurarii de activitati cu scop lucrativ, persoanele fizice si persoanele juridice se pot asocia si pot constitui societati cu personalitate juridica, cu respectarea dispozitiilor prezentei legi."
Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile

Vezi detalii 
In concluzie, persoanele fizice care desfasoara activitati economice, trebuie sa se inregistreze cel putin ca persoane fizice autorizate, mai intai la Registru Comertului si apoi la organul fiscal.
In acest caz, nu mai este necesara plata impozitului la notar.

In mod normal, impozitul de 3% la notar trebuie platit de catre cei care nu desfasoara activitati economice.

In situatia in care venitul net anual se determina in sistem real o persoana fizica autorizata este obligata, potrivit prevederilor art. 48 alin. (8) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal sa organizeze si sa conduca contabilitatea  conform prevederilor OMFP nr.170/2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla si sa plateasca impozit  16% si contributii sociale (CAS 31,3% si CASS 5,5%).

Venitul net (profitul) din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri.

In calitate de PFA, pentru anul 2015, avand in vedere ca persoana respectiva este angajata cu contract individual de munca, daca ar fi fost autorizata ca  PFA, nu ar avea obligatia platii CAS, ci numai a CASS 5,5% si desigur a impozitului pe venit 16%.

Avand in vedere ca persoana fizica respectiva, nu este inregistrata ca PFA la organul fiscal nu va depune declaratii 220 privind venitul net estimat si nici declaratia 200 pentru venitul net realizat.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiarTi-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Activitati economice desfasurate de catre persoane fizice. Ce obligatii are daca nu e PFA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 7 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016