Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Formularul 020 si formularul 030. Noutati aprobate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Iun. 2020 Exclusiv
Tags: formularul 020, formularul 030, perioada fiscala, vectorul fiscal

UPDATE iunie 2020! In Monitorul Oficial, Partea I nr. 1027 din 27 decembrie 2017 a fost publicat Ordinul nr. 3725/2017 din 19 decembrie 2017 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal.

Astfel, in temeiul dispozitiilor art. 342 alin. (1) si (4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare si avand in vedere prevederile art. 86, 88, 89, 90 si art. 91 alin. (4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si avizul conform al Ministerului Finantelor Publice comunicat prin Adresa nr. 736.675 din 19.12.2017, a fost aprobat modelul, continutul, precum si instructiunile de completare pentru formularele 020 si 030.
 
 
Completarea declaratiei 020:
 
I. FELUL DECLARATIEI
 
Se marcheaza cu "X" pct. 1 sau 2, dupa caz. Atentie! in cazul declaratiei de mentiuni se completeaza toate rubricile formularului cu datele valabile la momentul declararii, indiferent daca acestea au mai fost declarate. 
 
II. DATE DE IDENTIFICARE A CONTRIBUABILULUI
 
Randul 1. Cod de identificare fiscala 
Se completeaza de toate persoanele fizice care au obligatia depunerii acestei declaratii, cu codul numeric personal atribuit potrivit legii speciale. 
 
Randul 1.1. Cod de inregistrare in scopuri de TVA 
Se completeaza numai de persoanele fizice care sunt inregistrate in scopuri de TVA. 
in cazul in care declaratia de mentiuni este completata de catre imputernicit/reprezentant fiscal/curator fiscal, se va trece codul de inregistrare in scopuri de TVA al contribuabilului pe care il reprezinta. 
 
Randul 2. Nume, prenume si initiala tatalui 
Se completeaza cu numele, prenumele si initiala tatalui contribuabilului. 
 
Randul 3. Data nasterii 
Se completeaza cu ziua, luna si anul nasterii contribuabilului. 
 
Randul 4. Domiciliu fiscal 
Se completeaza cu adresa domiciliului fiscal al contribuabilului. 
 
Atentie! in cazul in care declaratia este completata de catre imputernicitul/reprezentantul fiscal al contribuabilului, se vor trece datele de identificare ale contribuabilului pe care il reprezinta. 
 
Randul 5. Act de identitate 
Se completeaza tipul actului de identitate (de exemplu, BI/CI etc.), precum si seria, numarul, emitentul si data la care a fost emis actul de identitate. 
 
Randul 6 se marcheaza cu "X" in functie de situatia persoanei fizice romane sau straine care se inregistreaza.

Pentru a descarca declaratia 020, click AICI.
 
 
Completarea declaratiei 030:
 
I. FELUL DECLARATIEI

Se marcheaza cu "X" pct. 1, 2 sau 3, dupa caz. 
 
Atentie! in cazul declaratiei de mentiuni se completeaza toate rubricile formularului cu datele valabile la momentul declararii, indiferent daca acestea au mai fost declarate. 
 
II. DATE DE IDENTIFICARE A CONTRIBUABILULUI
 
Randul 1. Cod de identificare fiscala 
Nu se completeaza la inregistrarea initiala. 
In cazul in care declaratia de mentiuni este completata de catre imputernicit/reprezentant fiscal/platitor de venit/curator fiscal se va trece codul de identificare fiscala al contribuabilului pe care il reprezinta, respectiv numarul de identificare fiscala atribuit de organul fiscal competent cu ocazia inregistrarii fiscale. 
 
Randul 1.1. Cod de inregistrare in scopuri de TVA 
Se completeaza numai de catre persoanele fizice care sunt inregistrate in scopuri de TVA. 
in cazul in care declaratia de mentiuni este completata de catre imputernicit/ reprezentant fiscal/platitor de venit/curator fiscal, se va inscrie codul de inregistrare in scopuri de TVA al contribuabilului pe care il reprezinta. 
 
Randul 2 se completeaza cu numele si prenumele contribuabilului. 
 
Randurile 3 si 4 se completeaza cu prenumele mamei si al tatalui contribuabilului. 
 
Randul 5 se completeaza cu data nasterii contribuabilului. 
 
Randul 6 se completeaza cu locul nasterii contribuabilului. 
 
Randul 7 se completeaza cu sexul contribuabilului. 
 
Randul 8 se completeaza cu adresa domiciliului fiscal al contribuabilului care se inregistreaza, respectiv adresa din strainatate. 
Atentie! in cazul in care declaratia este completata de catre imputernicit/reprezentantul fiscal/platitorul de venit/curatorul fiscal al contribuabilului, se vor inscrie datele de identificare ale contribuabilului pe care il reprezinta. 
 
Randul 9. Se completeaza tipul actului de identitate, conform pasaportului, cardului de identitate oficial sau a oricarui alt document doveditor de identitate, precum si seria, numarul, emitentul, data la care a fost emis actul de identitate si data pana la care este valabil. 
 
Randul 10 Se completeaza cu codul de identificare fiscala al persoanei din statul de rezidenta. 
 
Randul 11 se marcheaza cu "X" in functie de situatia persoanei fizice care se inregistreaza. 
 

Pentru a descarca declaratia 030, click AICI.

ARTICOL INITIAL:

In Monitorul Oficial nr.56/28.01.2016 a fost publicat OPANAF nr.371/20.01.2016 privind modificarea OPANAF nr.3698/2015 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal.

Necesitatea modificarii OPANAF nr.3698/2015 a rezultat ca urmare a modificarii art.80, alin.(2), lit.d din Codul fiscal, prin Legea nr.358/2015 privind aprobarea OUG nr.50/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal si a Legii nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala.

Astfel, potrivit noilor prevederi ale art.80, alin.(2), lit.d) din Codul fiscal, persoanele fizice care detin capacitatea de a incheia contracte individuale de munca in calitate de angajator, care au, potrivit legii, personal angajat pe baza de contract individual de munca au obligatia de a plati impozitul pe venitul din salarii si pe venituri asimilate salariilor, aferent veniturilor fiecarei luni, calculat si retinut la data efectuarii platii acestor venituri, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza.

Pana la modificarea legislativa, aceasta categorie de persoane fizice avea obligatia de declarare si plata lunara a impozitului pe venitul din salarii si a contributiilor sociale obligatorii.

Astfel, avand in vedere prevederile legale mentionate, a fost necesara completarea vectorului fiscal in:
- formularul 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane si straine care detin cod numeric personal",

- formuarul 030 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice care nu detin cod numeric personal" cu perioada de declarare trimestriala, respectiv lunara prin optiune, pentru impozitul pe venitul din salarii si pe venituri asimilate salariilor si contributii sacrale, in cazul persoanelor fizice care detin capacitatea de a incheia contracte individuale de munca in calitate de angajator, care au, potrivit legii, personal angajat pe baza de contract individual de munca.

Atentie: Randul 2.1 "Perioada fiscala", Pozitia 2.1.2 "Lunara prin optiune" se marcheaza de catre contribuabilii mentionati mai sus care opteaza pana la data de 31 ianuarie 2016 inclusiv, pentru declararea lunara a impozitului pe venitul din salarii si pe venituri asimilate salariilor si a contributiilor sociale. (art.147, alin.(8) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal)

 

Sursa: AJFP Arges

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Formularul 020 si formularul 030. Noutati aprobate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016