Tags: ajustare tva, intrare in faliment
Va rog sa-mi clarificati art 287 alin d) din codul fiscal pentru dreptul de ajustare a TVA pentru creantele de primit de la o societate asupra careia a fost deschisa procedura insolventei si intrarea in faliment in perioada 2009-2010, iar procesul nu este inca finalizat.
Mentiunea din art 287 este urmatoarea: In cazul in care intrarea in faliment a avut loc anterior datei de 1 ianuarie 2019 si nu a fost pronuntata hotararea judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei pana la aceasta data, ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie 2019. Totusi, in norme nu este specificat acelasi lucru.
Conform expertului contabil, Mariana Prejbeanu, ajustarea de TVA pentru creante neincasate se poate face doar in urmatoarele conditii, conform art. 287 din Codul Fiscal:
Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:
d) in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a intrarii in faliment a beneficiarului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata.
Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare, iar, in cazul falimentului beneficiarului, incepand cu data sentintei sau, dupa caz, a incheierii, prin care s-a decis intrarea in faliment, conform legislatiei privind insolventa.
Ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a pronuntat hotararea judecatoreasca de confirmare a planului de reorganizare, respectiv a celui in care s-a decis, prin sentinta sau, dupa caz, prin incheiere, intrarea in faliment.
In cazul in care intrarea in faliment a avut loc anterior datei de 1 ianuarie 2019 si nu a fost pronuntata hotararea judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei pana la aceasta data, ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie 2019. Ajustarea este permisa chiar daca s-a ridicat rezerva verificarii ulterioare, conform Codului de procedura fiscala.
Prin efectuarea ajustarii se redeschide rezerva verificarii ulterioare pentru perioada fiscala in care a intervenit exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata pentru operatiunea care face obiectul ajustarii. In cazul in care, ulterior ajustarii bazei de impozitare, sunt incasate sume aferente creantelor respective, se anuleaza corespunzator ajustarea efectuata, corespunzator sumelor incasate, prin decontul perioadei fiscale in care acestea sunt incasate.
Pct.32, alin.(6) al Normelor metodologice emise in aplicarea art.287, lit.d)
(6) Ajustarea prevazuta la art. 287 lit. d) din Codul fiscal se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a pronuntat hotararea judecatoreasca de confirmare a planului de reorganizare, respectiv hotararea judecatoreasca de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei, sub sanctiunea decaderii. Ajustarea este permisa chiar daca s-a ridicat rezerva verificarii ulterioare, conform Codului de procedura fiscala. In cazul persoanelor care aplica sistemul
TVA la incasare se opereaza anularea taxei neexigibile aferente livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii realizate.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2016, art. 287 lit. d) din Codul fiscal nou a permis, pe langa ajustarea TVA pentru creantele neincasate la inchiderea procedurii de faliment, si ajustarea TVA pentru situatiile in care creantele erau eliminate ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca.
In anul 2018, art.287, lit.d) al Codului fiscal mentiona urmatoarele:
d) in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a falimentului beneficiarului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata.
Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare, iar, in cazul falimentului beneficiarului, incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei, hotarare ramasa definitiva/definitiva si irevocabila, dupa caz. Ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a pronuntat hotararea judecatoreasca de confirmare a planului de reorganizare, respectiv hotararea judecatoreasca de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei, sub sanctiunea decaderii.
Ajustarea este permisa chiar daca s-a ridicat rezerva verificarii ulterioare, conform Codului de procedura fiscala.
In Norme, prevederile erau:
(6) Ajustarea prevazuta la art. 287 lit. d) din Codul fiscal se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a pronuntat hotararea judecatoreasca de confirmare a planului de reorganizare, respectiv hotararea judecatoreasca de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei, sub sanctiunea decaderii. Ajustarea este permisa chiar daca s-a ridicat rezerva verificarii ulterioare, conform Codului de procedura fiscala. In cazul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare se opereaza anularea taxei neexigibile aferente livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii realizate.
Ulterior, art. 287 lit. d) din Codul fiscal a fost modificat incepand cu anul 2019, in sensul ca ajustarea TVA se face incepand cu momentul pronuntarii hotararii judecatoresti de deschidere a procedurii falimentului. In cazul in care intrarea in faliment a avut loc anterior datei de 1 ianuarie 2019 si nu a fost pronuntata hotararea judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei pana la aceasta data, ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie 2019.
Intr-adevar, se poate considera ca avem de a face cu o neconcordanta intre prevederile Codului fiscal si cele din Normele metodologice-se observa ca mentiunile din norme sunt identice cu toate ca incepand cu anul 2019, ajustarea TVA se poate face de la intrarea in faliment.
Interpretarea este urmatoarea:
In prezent, regula generala de ajustare a TVA este la intrarea in faliment in termen de 5 ani de la 1 ianuarie a anului urmator intrarii in faliment.
Daca intrarea in faliment a avut loc anterior datei de 01.01.2019 si nu a fost pronuntata inchiderea pana la aceasta data, ajustarea se face pe 5 ani de la 01.01.2019.
Normele intaresc faptul ca ajustarea TVA se face in 5 ani de la 1 ianuarie a anului urmator pronuntarii inchiderii, dar pronuntarea inchiderii este luata in calcul numai in situatia in care pana la data de 01.01.2019 (data modificarii articolului) a avut loc intrarea in faliment dar nu s-a facut pronuntarea hotararii judecatoresti.
In aceste conditii, societatea d-voastra va avea posibilitatea ajustarii TVA pentru creantele aferente anilor 2009-2010, neincasate, in conditiile prezentate (intrare in faliment si inchidere nepronuntata) deoarece se afla in cadrul perioadei de prescriptie de 5 ani incepand cu data de 1 ianuarie 2019, fiind vorba de un faliment nefinalizat pana in prezent.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regim fiscal creante neincasate
Intrebare:
Creante neincasate ajustarea TVA si deductibilitatea la calculul impozitului pe profit in cazul falimentului clientilor - implicatii fiscale
Va rog sa precizati daca mai este valabila solicitarea privind Hotararea definitiva si irevocabila de inchidere a procedurii prevazute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, in vederea ajustarii TVA si a deductibilitatii impozitului pe profit.
Referitor la forma actelor judiciare, de exemplu hotarari sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Societate agricola, trecere micro la profit, perioada impozabila
Intrebare:
Ma confrunt cu urmatoarea speta si am nevoie de sprijinul Dvs pentru a intelege concret situatia.
Firma mea activeaza in domeniul agricol, are venituri din vanzarea produselor agricole.
Pana in trimestrul 3 am fost incadrati ca microintreprindere, deoarece cifra de afaceri nu a depasit pragul de 250.000 euro, insa din luna Iulie vom depasi acest prag.
Din cate am citit in legislatie, o firma trece automat la impozitul pe profit din trimestrul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Consecinte ale incetarii contractului individual de munca
Intrebare:
In perioada 01-31 iulie 2025 un angajat este in concediu medical suportat de CCI. In data de 09.07.2025 prezinta decizia de pensionare pentru limita de varsta (a implinit 60 de ani si indeplineste conditiile de pensionare) , data emiterii deciziei de pensionare 02.07.2025. Data emiterii deciziei de desfacere CIM nu poate sa fie decat 09.07.2025, dar cu ce data trebuie incetat CIM-ul ? In cazul in care data incetarii este 02.07.2025 nu respect termenul de depunere al Revisalului, iar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Tratament contabil si fiscal inchiriere loc parcare
Intrebare:
O microintreprindere, platitoare de tva, care desfasoara activitate de cazare turisti, a inchiriat de la o alta societate (platitoare de tva) o parcare din apropiere, pentru a servi clientilor hotelului.
1. Aceasta parcare trebuie inregistrata ca si punct de lucru la ONRC si ANAF?
2. Care este tratamentul contabil si fiscal al acestor cheltuieli si d.p.d.v al TVA ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Lucrari de constructii in regie proprie
Intrebare:
Societatea noastra a executat lucrari in regie proprie la o caldire detinuta de ea, sunt lucrari de constructii, doar o parte din lucrari. Inca cladirea nu este finalizata. Am vrea sa inregistram in Imobilizari in curs de executie sumele executate pana la acest moment. Pentru aceasta o sa facem un deviz de lucrari ce o sa cuprinda materiale, manopera, indirecte, etc. exact ca si cum am face lucrarea pentru altcineva si o sa facem nota 231 = 722 cu suma fara TVA din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Factura din Ungaria cu tva
Intrebare:
Am primit o factura din Ungaria cu marfa, pe catre este trecut numele firmei noastre, adresa dar nu au trecut CUI, factura contine TVA!
Am luat legatura cu firma din Ungaria sa ne modifice factura dar ne-a spus ca trebui sa trimitem marfa inapoi, sa ne faca storno si apoi factureaza corect si ne trimit marfa, produsele primite s-au folosit, nu mai putem trimite marfa!
Se poate inregistra in contabilitate aceasta factura?
Ce pot face cu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<