Tags: creante, creante incerte, ajustarea creantelor
Daca o creanta a fost trecuta de la 4111 in contul 4118, este obligatoriu sa se constituie o ajustare pentru aceasta creanta?
Raspunsul expertului contabil Mariana Prejbeanu:
Creantele fata de terti sunt supuse verificarii si confirmarii pe baza extraselor soldurilor debitoare ale conturilor de creante care detin ponderea valorica in totalul soldurilor acestor conturi, potrivit "Extrasului de cont" (cod 14-6-3) sau punctajelor reciproce scrise. Nerespectarea acestei proceduri, precum si refuzul de confirmare constituie abateri de la prezentele norme si se sanctioneaza potrivit legii.
Pentru pagubele determinate de expirarea termenelor de prescriptie a creantelor sau din alte cauze, comisia de inventariere poate solicita explicatii scrise de la persoanele care au raspunderea gestionarii bunurilor, respectiv a urmaririi decontarii creantelor.
Pe baza explicatiilor primite si a documentelor analizate, comisia de inventariere stabileste natura pierderilor, pagubelor si deprecierilor constatate, propunand, in conformitate cu dispozitiile legale, modul de regularizare a diferentelor dintre datele din contabilitate si cele faptice, rezultate in urma inventarierii.
Astfel, in situatia in care creantele nu au fost incasate de foarte mult timp (mai mult de un an), comisia de inventariere propune si administratorul decide trecerea acestora in categoria creantelor incerte si solutionarea sumelor neincasate prin instanta de judecata.
Dupa cum mentionati, in evidenta contabila s-a efectuat trecerea creantelor neincasate din cont 4111 in cont 4118-la clienti incerti.Rezulta ca aveti indoieli asupra incasarii sumelor respective, fie pentru ca acestea sunt mai vechi de un an, fie pentru ca societatile respective sunt in incapacitate de plata, poate chiar in faliment.
Daca au trecut mai mult de 270 zile de la scadenta facturilor, in primul rand trebuie sa inregistrati ajustarea sumelor respective prin urmatoarele formule contabile:
- trecerea soldului neincasat din clienti in clienti incerti
4118 Clienti incerti = 4111 Clienti
-constituirea provizionului
6814 Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea activelor circulante = 491 Ajustari pentru deprecierea creantelor clienti
apoi trebuie sa actionati clientul respectiv in judecata pentru recuperarea sumelor.
In OMFP nr.1802/2014 nu se mentioneaza clar obligativitatea constituirii de ajustari pentru creantele neincasate dar conform regulilor contabile, evaluarea creantelor se face obligatoriu la valoarea lor probabila de incasare, in timpul inventarierii patrimoniului, la finalul fiecarui exercitiu financiar. La inventariere se va lua in calcul principiul prudentei, ce prevede ca entitatile trebuie sa tina cont de toate deprecierile, indiferent daca rezultatul exercitiului financiar este pierdere sau profit.
OMFP 1802/2014 prevede faptul ca sumele aferente creantelor incerte trebuie sa fie inregistrate distinct in contabilitate in contul 4118 Clienti incerti sau in litigiu pentru clienti, iar in cazul altor creante, utilizand conturi analitice ale acelor conturi de creante.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Obligatii fiscale esalonate. Participarea procedura achizitii publice
Intrebare:
Intr-un certificat de atestare fiscala emis de ANAF se mentioneaza urmatoarele:
SECTIUNEA A. OBLIGATII SI ALTE OBLIGATII BUGETARE: Sus-numitul contribuabil figureaza in evidentele fiscale cu urmatoarele obligatii fiscale si obligatii bugetare individualizate in titluri executorii emise potrivit legii si existente in evidenta organului fiscal central in vederea recuperarii, restante la data de ? :
Nr.crt. Denumirea obligatiei fiscal / bugetare Suma
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Modificare TVA stoc de la 5% la 9%
Intrebare:
O societate, cu activitate de vanzare a cartilor, are o librarie prin care se vand cartile proprii editate de ea, dar si cele primite de la alte edituri, in regim de consignatie (marfa intra cu aviz de insotire si pe masura vanzarilor se fac facturi pentru cele vandute) uneori se returneaza cartile nevandute daca pertenerul solicita acest lucru. Pana in prezent cota de TVA asupra tuturor cartilor a fost de 5%, avand in vedere ca aceasta cota se va mari la 9%, va rog sa-mi spuneti cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Lichidare. Transfer patrimoniu
Intrebare:
Se doreste lichidare cu dizolvare ABC srl. Societatea nu mai are activitate de 2 ani, declaratiile depuse, fara datorii. In balanta prezinta 2 autoturisme complet amortizate. De la finantele locale a venit cu rol-ul firmei in care apar si o "cladire" cu valoare de inventar 500 lei si o parcela de pamant de 24 m2.
Pot utiliza contarile de mai jos, sa intocmesc un raport de lichidare in care sa explic ca patrimoniul revine administratorului, intocmesc...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Refacturare taxa catre AF Mediu. Aspecte fiscale
Intrebare:
Achizitionam autoturisme noi si piese de schimb din import si din UE. Piesele de schimb includ si uleiuri minerale/ uleiuri sintetice (coduri caen: de la 2710.19.71 la 2710.19.99,
3403.19.80, 3403.99.00 si 3405.30.00, 3819.00.00), pe care le vindem atat catre clienti din Romania (service-uri) dar si catre un client din Republica Moldova (vom face export).
Am ales sa facturam ecotaxa de 0.3 lei/kg catre clientii din Romania.
Intrebarile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cedare mijloace fixe catre asociat. Implicatii fiscale
Intrebare:
Suntem o societate unde consiliul local este asociat unic. In urma reducerii activitatii, avem cateva mijloace fixe, unele amortizate integral altele ne amortizare integral. Intrebarea mea este urmatoarea, in baza unei decizii date de catre consiliul nostru de administratie am putea preda aceste mijloace fixe catre asociat in vederea valorificarii de catre ei si sa nu le evaluam si valorificam noi?
Multumesc,. O zi buna!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<