Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Provizioane pentru clienti incerti si anularea provizioanelor. Ce documente justificative sunt necesare si cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Apr. 2016 Exclusiv
Tags: provizioane, clienti incerti, documente justificative, creante, anularea provizioanelor

In randurile de mai jos, analizam cazul in care o societate a constituit in anul 2011 provizioane pentru creantele neincasate de la o serie de clienti incerti. Societatea doreste sa anuleze aceste provizioane deoarece unii dintre acesti clienti au fost dizolvati si lichidati. Vom vedea pe baza caror documente pot fi scazute aceste creante in conditiile in care firma nu are hotararea judecatoreasca prin care s-a dispus dizolvarea lor, precum si care va fi tratamentul si in cazul in care clientii sunt externi.

Avand in vedere ca orice operatiune inregistrata in contabilitate trebuie sa aiba la baza un document justificativ, anularea provizioanelor (in fapt, conform reglementarilor contabile, ajustarile pentru depreciere) va fi inregistrata pe baza unui referat aprobat de conducerea societatii (administrator) din care sa reiasa situatia prezentata.

La acest referat se anexeaza orice documente din care sa reiasa ca respectivii clienti pentru care s-au constituit initial provizioanele au fost dizolvati sau lichidati: extrase de pe site-urile autoritatilor publice (spre exemplu, de la adresa de internet a Ministerului Finantelor Publice - http://www.mfinante.ro/pjuridice.html?pagina=domenii), certificate eliberate de registrul comertului privind starea la zi a firmelor , extrase din buletinul procedurilor de insolventa etc.

In cazul clientilor externi se va apela tot la informatii de pe site-uri oficiale/site-uri publice sau, in ultima instanta, in referatul intocmit se vor enumera motivele pentru care incasarea acestor clienti este considerata iremediabil pierduta (imposibilitatea contactarii clientilor prin telefon, fax, email, nefunctionabilitatea site-ului web cunoscut sau neactualizarea evidenta a informatiilor din site, perioada mare de timp scursa de la momentul inregistrarii creantei, lipsa unor prevederi contractuale constrangatoare pentru clienti la care s-ar fi putut apela in caz de neincasare la termen etc., insuccesul demersurile juridice deja intreprinse pana la acel moment etc.).

Finalmente, in baza art. 328 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate aprobate prin OMFP 1802/2014 este suficient sa se faca dovada ca s-au intreprins toate demersurile legale pentru incasarea creantelor, pentru ca respectivele creante incerte sa fie scazute din evidenta si, implicit, si provizioanele (ajustarile pentru depreciere) anulate.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Provizioane pentru clienti incerti si anularea provizioanelor. Ce documente justificative sunt necesare si cum procedam?":
Rating:

Nota: 1.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016