keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Client in faliment. Ce tratament contabil si fiscal se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Mai. 2017 Exclusiv
Tags: client in faliment, inregistrari contabile, creante, provizioane

In analiza de mai jos, facem referire la situatia unui client neincasat de cativa ani pe care firma nu l-a trecut incontul 4118 si pentru care nici nu a constituit provizion. Societatea a primit decizie judecatoreasca cu privire la falimentul clientului. Initial s-a inregistrat 4111 = 707 si 4427. Stabilim ce posibilitati de rezolvare a situatiei are firma, daca va storna factura initiala, precum si care sunt inregistrarile contabile si implicatiile fiscale.

In cazul in care aveti o hotarare judecatoreasca de deschidere a falimentului, valoarea probabila de incasat a creantelor este mica si trebuie sa consituiti provizioane:
 
Creantele incerte se inregistreaza distinct in contabilitate (contul 4118 "Clienti incerti sau in litigiu" sau in conturi analitice ale conturilor de creante, pentru alte creante decat clientii).     
 
In scopul prezentarii in situatiile financiare anuale, creantele se evalueaza la valoarea probabila de incasat.    
Atunci cand se estimeaza ca o creanta nu se va incasa integral, in contabilitate se inregistreaza  ajustari pentru pierdere de valoare, la nivelul sumei care nu se mai poate recupera.
4118 = 4111
si
6814 = 491
 
Societatea  are dreptul la deducerea provizioanelor/ajustarilor pentru depreciere, in conformitate cu art. 26 alin. (1) lit. j) din Codul fiscal cu normele metodologice de aplicare. 
 
Baza de impozitare a tva se reduce in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a falimentului beneficiarului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata. Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare, iar, in cazul falimentului beneficiarului, incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei, hotarare ramasa definitiva/definitiva si irevocabila, dupa caz. 
 
Potrivit punctului 32 alin. (6) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, ajustarea prevazuta la art. 287 lit. d) din Codul fiscal se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a pronuntat hotararea judecatoreasca de confirmare a planului de reorganizare, respectiv hotararea judecatoreasca de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei, sub sanctiunea decaderii. Ajustarea este permisa chiar daca s-a ridicat rezerva verificarii ulterioare, conform Codului de procedura fiscala. In cazul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare se opereaza anularea taxei neexigibile aferente livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii realizate.
 
Deci la momentul deschiderii procedurii de faliment nu ajustati tva. Abia in baza unei hotararea judecatoreasca de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei este permisa ajustarea tva. Potrivit art. 330 alin. (2), veti facturi, cu valorile inscrise cu semnul minus care nu vor fi transmise beneficiarului.
 
La acel moment veti relua la venituri provizionul consituit (491 = 7814), treceti pe cheltuiala creanta neincasata (654 = 4118) si ajustati tva (4118 = 4427 suma cu minus).
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016