Tags: cheltuieli deductibile, cheltuieli nedeductibile
Indicator al performantei economico-financiare a societatilor comerciale, profitul este scopul final al oricarui intreprinzator, fiind rezultatul diferentei intre veniturile realizate si cheltuielile efectuate in vederea obtinerii acestora.
Atunci cand cheltuielile depasesc veniturile, rezultatul activitatii unei firme reprezinta pierdere sau diminuare a beneficiilor economice.
Pierderea contabila bruta se recupereaza din profiturile contabile brute obtinute in urmatorii ani, fara a fi limitata perioada de timp in care pierderea contabila bruta dintr-un an se poate recupera din profiturile contabile brute obtinute in viitor.
Profitul contabil brut reprezinta acel profit care nu a fost afectat de veniturile neimpozabile sau de cheltuielile nedeductibile, in functie de care rezulta profitul impozabil, impozitul pe profit si profitul contabil net.
Profitul impozabil (rezultatul fiscal) se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile.
La stabilirea rezultatului fiscal se iau in calcul si elemente similare veniturilor si cheltuielilor, potrivit normelor metodologice, precum si pierderile fiscale.
Rezultatul fiscal pozitiv este profit impozabil, iar rezultatul fiscal negativ este pierdere fiscala.
Exista reglementari speciale in Codul fiscal privind pierderile fiscale, care se vor recupera din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.
Din punct de vedere contabil, cheltuielile entitatii reprezinta valorile platite sau de platit pentru desfasurarea activitatii firmei, dintre care exemplificam:
-consumuri de stocuri (materii prime, materiale, combustibili, piese de schimb, marfuri etc.) ;
-cheltuieli cu salariile personalului, precum si cu asigurarile sociale de stat, sanatate si somaj aferente drepturilor salariale;
-cheltuieli cu executarea unor lucrari sau cu prestarea de servicii efectuate de terti;
-cheltuieli financiare (cu dobanzile, diferentele de curs etc.).
In cadrul cheltuielilor se cuprind si provizioanele, amortizarile si ajustarile pentru depreciere sau pierdere de valoare, toate reprezentand cheltuieli de natura nemonetara.
Contabilitatea cheltuielilor se tine pe feluri de cheltuieli, dupa natura lor, structura lor fiind prezentata in „Contul de profit si pierdere”, componenta de baza in cadrul situatiilor financiare anuale.
Reglementarile contabile in vigoare definesc cheltuielile ca fiind diminuari ale beneficiilor economice inregistrate pe parcursul perioadei contabile sub forma de iesiri sau scaderi ale valorii activelor sau cresteri ale datoriilor, care se concretizeaza in reduceri ale capitalurilor proprii, altele decat cele rezultate din distribuirea acestora catre actionari.
Din punct de vedere fiscal, cheltuielile se impart in:
-cheltuieli deductibile;
-cheltuieli cu deductibilitate limitata;
-cheltuieli nedeductibile.
La calculul profitului impozabil (adica a profitului asupra caruia se calculeaza impozitul) sunt admise numai cheltuielile deductibile.
Profitul impozabil se determina prin scaderea din veniturile impozabile, a cheltuielilor deductibile.
Cheltuielile nedeductibile sunt acele cheltuieli care nu sunt admise de Codul fiscal pentru a fi scazute din venituri in scopul determinarii rezultatului fiscal, adica a profitului la care se aplica cota de 16% pentru determinarea impozitului pe profit de plata catre bugetul de stat.
In concluzie, principalele formule privind calculul profitului contabil brut/net si a rezultatului fiscal (profitului impozabil) sunt:
-Venituri totale = venituri impozabile + venituri neimpozabile
-Cheltuieli totale = cheltuieli deductibile + cheltuieli nedeductibile
-Profit contabil brut = venituri totale – cheltuieli totale
-Profit contabil net = profit contabil brut – impozit pe profit
-Profit impozabil (fiscal) = profit contabil brut + cheltuieli nedeductibile – venituri neimpozabile +/– elemente similare veniturilor sau cheltuielilor
-Impozit pe profit = profit impozabil x cota de impozit (16%).

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Deductibilitate cheltuieli autovehicule inchiriate
Intrebare:
Societatea ALFA inchiriaza, de la directorul general si soacra lui, 2 autoturisme pentru a fi utlizate de catre insusi directorul genereral si responsabilul de productie si 2 microbuze pentru transportul de personal. In contractele de inchiriere societatea ALFA se obliga sa "plateasca cheluielile curende de combustibil si intretinere de functionare normala a autovehiculelor".
Conform normelor legale in vigoare, care este definitia cheltuielilor curente...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Provizioane pentru clienti incerti
Intrebare:
Un client incert, cu o vechime a creantei din 2017 si pentru care am initiat actiune in instanta pentru executare. In cursul acestei luni am primit din partea biroului executor ca nu se poate recupera nimic din partimoniul acestui client din lipsa de active. Pentru client am constutit provizion in procent de 50%. Va rog sa ne spuneti daca cheltuiala cu acest client este deductibila fiscal avand in vedere cele descrise. Va multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inchiriere spatii. Regim fiscal TVA
Intrebare:
Societatea inchiriaza spatii comerciale si apartamente de locuit. Pentru un spatiu comercial s-a optat sa se colecteze TVA si s-a depus notificare la ANAF in acest sens, iar pentru celelalte spatii se aplica regimul de scutire fara drept de deducere.
Pana acum, pentru achizitiile ce se refera la spatiul la care se colecteaza TVA, am dedus integral TVA, pentru achizitiile referitoare la spatiile la care aplicam scutirea de TVA, nu am dedus TVA. Insa, nu stim cum sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cheltuieli protocol administrator neremunerat
Intrebare:
Administratorul unui SRL presteaza activitati in baza unui contract de administrare neremunerat, deci administratorul nu are o relatie generatoare de venituri cu SRL-ul. In desfasurarea activitatii sale, administratorul merge in delegatii, are intalniri cu parteneri de afaceri, negociaza contracte si prin urmare deconteaza pe SRL (microintreprindere) mai multe tipuri de cheltuieli printre care cheltuieli de protocol (mancare, alimente, cafea, bauturi etc).
...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Ajustarea taxei deductibile in cazul bunurilor de capital
Intrebare:
Imobilul in suprafata totala de aproximativ 300 mp, desfasurata pe 3 niveluri: demisol, parter si mansarda, a fost construit ca sediu firma (demisolul) si spatiu de locuit (parter si mansarda). Facturile cu utilitatile sunt emise pe firma. Impozitele locale se achita pe firma. Cum se deduc aceste cheltuieli, inclusiv amortizarea cladirii, dar si TVA, avand in vedere ca incepand cu 1 ianuarie 2025 firma este platitoare de impozit pe profit.
Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<