keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Cheltuieli deductibile VS. Cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil in 2021

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Feb. 2021 Exclusiv
Tags: cheltuieli deductibile, cheltuieli nedeductibile

Indicator al performantei economico-financiare a societatilor comerciale, profitul este scopul final al oricarui intreprinzator, fiind rezultatul diferentei intre veniturile realizate si cheltuielile efectuate in vederea obtinerii acestora.

Atunci cand cheltuielile depasesc veniturile, rezultatul activitatii unei firme reprezinta pierdere sau diminuare a beneficiilor economice.
 
Pierderea contabila bruta se recupereaza din profiturile contabile brute obtinute in urmatorii ani, fara a fi limitata perioada de timp in care pierderea contabila bruta dintr-un an se poate recupera din profiturile contabile brute obtinute in viitor. 
 
Profitul contabil brut reprezinta acel profit care nu a fost afectat de veniturile neimpozabile sau de cheltuielile nedeductibile, in functie de care rezulta profitul impozabil, impozitul pe profit si profitul contabil net.
 
Profitul impozabil (rezultatul fiscal) se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile.
   
 
La stabilirea rezultatului fiscal se iau in calcul si elemente similare veniturilor si cheltuielilor, potrivit normelor metodologice, precum si pierderile fiscale.
 
Rezultatul fiscal pozitiv este profit impozabil, iar rezultatul fiscal negativ este pierdere fiscala.
 
Exista reglementari speciale in Codul fiscal privind pierderile fiscale, care se vor recupera din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.

Din punct de vedere contabil, cheltuielile entitatii reprezinta valorile platite sau de platit pentru desfasurarea activitatii firmei, dintre care exemplificam:

-consumuri de stocuri (materii prime, materiale, combustibili, piese de schimb, marfuri etc.) ; 
-cheltuieli cu salariile personalului, precum si cu asigurarile sociale de stat, sanatate si somaj aferente drepturilor salariale;
-cheltuieli cu executarea unor lucrari sau cu prestarea de servicii efectuate de terti;
-cheltuieli financiare (cu dobanzile, diferentele de curs etc.). 
 
 
In cadrul cheltuielilor se cuprind si provizioanele, amortizarile si ajustarile pentru depreciere sau pierdere de valoare, toate reprezentand cheltuieli de natura nemonetara.
 
Contabilitatea cheltuielilor se tine pe feluri de cheltuieli, dupa natura lor, structura lor fiind prezentata in „Contul de profit si pierdere”, componenta de baza in cadrul situatiilor financiare anuale.
 
 
Reglementarile contabile in vigoare definesc cheltuielile ca fiind diminuari ale beneficiilor economice inregistrate pe parcursul perioadei contabile sub forma de iesiri sau scaderi ale valorii activelor sau cresteri ale datoriilor, care se concretizeaza in reduceri ale capitalurilor proprii, altele decat cele rezultate din distribuirea acestora catre actionari.
 
Din punct de vedere fiscal, cheltuielile se impart in:
 
-cheltuieli deductibile;
-cheltuieli cu deductibilitate limitata;
-cheltuieli nedeductibile.
 
 
La calculul profitului impozabil (adica a profitului asupra caruia se calculeaza impozitul) sunt admise numai cheltuielile deductibile.
 
 
Profitul impozabil se determina prin scaderea din veniturile impozabile, a cheltuielilor deductibile.
 
Cheltuielile nedeductibile sunt acele cheltuieli care nu sunt admise de Codul fiscal pentru a fi scazute din venituri in scopul determinarii rezultatului fiscal, adica a profitului la care se aplica cota de 16% pentru determinarea impozitului pe profit de plata catre bugetul de stat.
 
 
In concluzie, principalele formule privind calculul profitului contabil brut/net si a rezultatului fiscal (profitului impozabil) sunt:
 
-Venituri totale = venituri impozabile + venituri neimpozabile
-Cheltuieli totale = cheltuieli deductibile + cheltuieli nedeductibile
-Profit contabil brut = venituri totale – cheltuieli totale
-Profit contabil net = profit contabil brut – impozit pe profit
-Profit impozabil (fiscal) = profit contabil brut + cheltuieli nedeductibile – venituri neimpozabile +/– elemente similare veniturilor sau cheltuielilor
-Impozit pe profit = profit impozabil x cota de impozit (16%).
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016