Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA si deductibilitatea la achizitiile in scop personal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Dec. 2009
Tags: tva, cheltuieli deductibile, dividende, profit impozabil

Problema: Un asociat a achizitionat pe firma bunuri pe care le foloseste in scop personal. Cum pot sa le inregistrez? Drept cheltuieli nedeductibile sau ca dividende? Ce se intampla cu TVA de pe ...

Problema:
Un asociat a achizitionat pe firma bunuri pe care le foloseste in scop personal. Cum pot sa le inregistrez?

Drept cheltuieli nedeductibile sau ca dividende? Ce se intampla cu TVA de pe factura de astfel de bunuri? Imi puteti preciza inregistrarile contabile?

Solutie:
Spulbera orice incertitudine legata de calcul TVA generatoare de grave erori de contabilitate!

Astfel de situatii se incadreaza fie la cheltuieli nedeductibile, fie la plata dividendelor catre respectivul asociat.
Cheltuielile cu bunurile achizitionate de o firma, dar utilizate de asociat sunt considerate nedeductibile la determinarea profitului impozabil deoarece nu sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.

Nedeductibilitatea rezulta din prevederile art. 21 alin. (4) lit. e) care considera astfel de situatii „drept cheltuieli facute in favoarea actionarilor sau asociatilor altele decat cele generate de plati pentru bunurile livrate sau serviciile prestate contribuabilului, la pretul de piata pentru aceste bunuri sau servicii.“

Situatia prezentata de dvs. poate fi incadrata la dividend numai daca suma platita de firma dvs. pentru bunurile sau serviciile furnizate catre un asociat depaseste pretul pietei pentru astfel de bunuri sau servicii, caz in care diferenta este tratata drept dividend. Acest fapt rezulta din definit ia dividendului reglementata prin art. 7 din Codul fiscal „Definitii ale termenilor comuni“ la punctul 12, conform caruia dividendul reprezinta o distribuire in bani sau in natura, efectuata de o persoana juridica unui asociat.

De asemenea, daca suma platita de o persoana juridica pentru bunurile sau serviciile furnizate in favoarea unui actionar sau asociat al persoanei juridice este efectuata in scopul personal al acestuia, atunci suma respectiva este tratata drept dividend. In concluzie, se considera nedeductibila cheltuiala cu bunul utilizat de un asociat si dividend contravaloarea bunului livrat asociatului.

Din punctul de vedere al TVA, distribuirea catre un asociat a unui bun din activele unei firme reprezinta livrare de bunuri efectuata cu plata si se colecteaza TVA numai daca pentru achizitia bunului respectiv s-a exercitat dreptul de deducere pentru bunul respectiv. Acest aspect este reglementat prin art. 128 alin. (5).

De asemenea, daca s-a exercitat dreptul de deducere a TVA aferente unui bun achizitionat, utilizarea bunului se considera operatiune asimilata unei livrari de bunuri asa cum se reglementeaza prin art. 128 alin. (4) lit. b): „preluarea de catre o persoana impozabila a bunurilor mobile achizitionate sau produse de catre aceasta pentru a fi puse la dispozitie altor persoane in mod gratuit, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial“.

In situatia in care pentru bunul respectiv s-a dedus TVA la momentul achizitiei, dar pe parcursul utilizarii se constata faptul ca este utilizat in scop personal, trebuie colectata TVA deoarece exercitarea dreptului de deducere s-a efectuat pentru o operatiune care nu este taxabila.

Regularizarea taxei deduse initial se efectueaza prin formula contabila

                        635                                        =                                        4427.

O astfel de operatiune se considera livrare catre sine pentru care se emite autofactura la data preluarii bunului, dar nu mai tarziu de data de 15 a lunii urmatoare celei in care a avut loc operatiunea. Pentru livrarea catre sine se emite autofactura, document reglementat prin art. 155 din Codul fiscal, alin. (1) si alin. (2) si trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii:

– numarul si data emiterii;
– la rubrica furnizor: numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA din Romania al firmei care a achizitionat bunul;
– la rubrica cumparator: numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA al aceleiasi firme care a preluat bunul in alte scopuri decat cele de natura economica;
– denumirea si cantitatea bunu rilor preluate;
– data la care au fost preluate bunurile;
– valoarea bunurilor preluate;
– cota aplicata de taxa;
– suma TVA colectata;
– numarul de operare a preluarii bunului in Registrul bunurilor de capital;
– numarul de inregistrare a operatiunii in jurnalul pentru cumparari.

Pentru livrarile catre sine nu are loc ajustarea taxei prin formula contabila

                         635                                     =                                4426

deoarece o astfel de situatie se considera operatiune asimilata unei livrari de bunuri pentru care se colecteaza TVA prin formula

                        635                                   =                             4427.

Utilizarea unui bun, fara a fi livrat efectiv unui asociat, are influenta si asupra cheltuielilor cu amortizarea bunului respectiv (daca este mijloc fix) care se considera nedeductibila din punct de vedere fiscal.

Articol adaugat la 22 decembrie 2009

Articol preluat din Newsletter-ul Contabilului 2010 nr. 1/ noiembrie 2009.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Infotva.ro.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA si deductibilitatea la achizitiile in scop personal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016