Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inlesniri la plata creantelor bugetare. Care sunt inregistrarile contabile?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Feb. 2015 Exclusiv
Tags: plata creantelor, cod fiscal, situatii financiare, profit impozabil, omfp 3055

In cazul urmator, subiectul il constituie o regie autonoma care a obtinut in 2013 o esalonare la plata a obligatiilor, precum si o amanare la plata a unor penalitati de intarziere pana la data finalizarii esalonarii care ar trebui sa aiba loc in luna urmatoare.

La data inregistrarii acestor obligatii accesorii, sumele au fost considerate cheltuieli nedeductibile.

Conform prevederilor Ordonantei 64/2001 privind repartizarea profitului la regii autonome si a precizarilor din Ordinul 144/2005, nu fac obiectul repartizarii sumele reprezentand venituri rezultate din inlesniri la plata creantelor bugetare si sumele respective, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, vor fi preluate in rezultatul reportat.

Care sunt inregistrarile contabile la anularea acestora martie 2015, precum si cele de la sfarsitul exercitiului si influenta in impozitul pe profit?

Veniturile din anularea cheltuielilor pentru care nu s-a acordat deducere la determinarea profitului impozabil sunt venituri neimpozabile in conformitate cu prevederile art. 20 lit. c) din Codul fiscal.
 
Conform Precizarii pentru determinarea sumelor care fac obiectul repartizarii profitului conform Ordonantei Guvernului nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si la regiile autonome, aprobata cu modificari prin Legea nr. 769/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, nu fac obiectul repartizarii sumele regasite in rezultatul curent al exercitiului, reprezentand venituri rezultate din inlesniri la plata creantelor bugetare, potrivit actelor normative in vigoare (art. 24 din Ordonanta Guvernului nr. 94/2004 privind reglementarea unor masuri financiare, aprobata cu modificari prin Legea nr. 507/2004, si alte prevederi legale in vigoare, dupa caz).

Dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, sumele respective vor fi preluate in rezultatul reportat.
 
Potrivit Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, pct. 248 - 249, repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Repartizarea profitului se efectueaza in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Sumele reprezentand rezerve constituite din profitul exercitiului financiar curent, in baza unor prevederi legale, se inregistreaza prin articolul contabil 129 "Repartizarea profitului" = 106 "Rezerve". Profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 117 "Rezultatul reportat", de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii hotarate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.

Evidentierea in contabilitate a destinatiilor profitului contabil se efectueaza dupa adunarea generala a actionarilor sau asociatilor care a aprobat repartizarea profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii. Inchiderea conturilor 121 "Profit sau pierdere" si 129 "Repartizarea profitului" se efectueaza la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale. Ca urmare, cele doua conturi apar cu soldurile corespunzatoare, in bilantul intocmit pentru exercitiul financiar la care se refera situatiile financiare anuale.
 
In baza acestor prevederi consideram ca, in anul 2015 preluarea profitului (incluzand si veniturile rezultate din inlesniri la plata creantelor bugetare care nu fac obiectul repartizarii) in contul 117 – se va inregistra prin formula contabila:
 
                        121                  =                      1171   
"Profit sau pierdere"                     "Rezultatul reportat reprezentand
profitul nerepartizat 2014"

 
Dupa aprobarea situatiilor financiare din contul 1171 se vor efectua repartizarile conform OG 64/2011, mai putin sumele aferente amanarii la plata a creantelor bugetare care nu se repartizeaza. Aceste sume se pot inregistra intr-un analitic distinct al contului 1171.
 

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Inlesniri la plata creantelor bugetare. Care sunt inregistrarile contabile?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016