keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Sfatul specialistului: Veniturile obtinute de cesionar ca urmare a realizarii venitului din creanta

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Sep. 2015 Exclusiv
Tags: cesionar, impozitul pe venit, creanta, cesiune, codul fiscal, impozit final

Prevederile noului Cod fiscal introduc modificari si in regimul de impunere aplicat veniturilor din cesiunea de creante. Daca in prezent impozitul se aplica asupra intregii sume incasate, de la 1 ianuarie 2016 sunt recunoscute cheltuielile aferente operatiunii.


Iata o intrebare venita ieri pe adresa redactiei:

O persoana fizica cumpara o creanta de la o alta persoana fizica. Creanta este detinuta impotriva unei societati comerciale SRL romanesc. Creanta este in valoare de 1000 lei, pretul cesiunii a fost 500 lei si s-au recuperat ulterior 700 lei. Avand in vedere ca PF a incasat cu 200 lei mai mult decat pretul platit pentru creanta, realizand astfel un venit, ce obligatii declarative are si ce impozite trebuie sa plateasca pe acest venit?

Raspuns oferit de Dani Cucu – Consultant fiscal

Veniturile obtinute de persoana fizica in calitate de cedent ca urmare a cesiunii de creanta, respectiv de cesionar ca urmare a realizarii venitului din creanta respectiva sunt supuse impunerii, fiind aplicabile prevederile art. 78 alin. (2) din Codul fiscal si pct. 152 liniuta a 9-a din Normele metodologice pentru aplicarea acestui articol.

Potrivit art. 79 din Codul fiscal, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut, impozitul calculat si retinut reprezentand impozit final.

Impozitul pe venit face obiectul retinerii la sursa de catre platitor si se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Declararea impozitului pe venit datorat conform art. 79 din Codul fiscal se efectueaza prin completarea si depunerea pana la aceeași data la care este datorat si impozitul, respectiv data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut, a formularului 100, Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat, al carei model este aprobat prin OPANAF 4024/2014. Platitorul venitului are de asemenea obligatia privind completarea si depunerea formularului 205, Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit (OPANAF 3883/2013) pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului urmator celui de retinere a impozitului pe venit, in conformitate cu preverile art. 93 din Codul fiscal.

Prin urmare, pentru venitul realizat de cesionar, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii venitului de catre platitorul de venit, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut ca urmare a realizarii venitului din creanta respectiva. Venitul brut este reprezentat de suma incasata de la societate indiferent de pretul platit pentru dobandirea creantei.

Daca impunerea veniturilor obtinute de cedent ca urmare a cesiunii de creanta, respectiv de cesionar din realizarea venitului din creanta respectiva este in prezent introdusa prin normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, aceasta se va pastra si potrivit noului Cod fiscal. Cu toate acestea, Incepand cu anul 2016, in cazul acestor venituri, impunerea se va face de organul fiscal si nu prin retinere la sursa, cu recunoasterea platilor efectuate, in cursul unui an fiscal, din toate operatiunile respective, evidentiate in baza documentelor justificative.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016