Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Documentar fiscal: Intocmirea si prezentarea dosarului preturilor de transfer

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Ian. 2016 Exclusiv
Tags: contribuabil mic, dosar preturi de transfer, codul fiscal, control fiscal

In randurile de mai jos, discutam despre o societate X, incadrata la categoria contribuabili mici, afiliata cu o societate Y cu sediul in Italia. Valoarea tranzactiilor efectuate cu persoana afiliata de catre societatea X este de 300.000 euro reprezentand prestari servicii.

Vom vedea care sunt obligatiile societatii X in ceea ce priveste intocmirea si prezentarea dosarului preturilor de transfer. De asemenea, vom vedea in ce masura societatea, contribuabil mic, cu tranzactii efectuate cu persoane afiliate de 300.000 euro trebuie sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer din oficiu sau numai la cererea organului fiscal cu ocazia controlului fiscal.

Prevederile art. 7 pct. 26 din noul Cod fiscal referitoare la operatiunile dintre persoanele afiliate precizeaza in mod expres faptul ca intre persoane afiliate, pretul la care se transfera bunurile corporale sau necorporale ori se presteaza servicii reprezinta pret de transfer.

In acest sens urmeaza a fi avute in vedere prevederile art. 108 alin. (2) din noul Cod de procedura fiscala care statueaza obligativitatea intocmirii dosarului preturilor de transfer in vederea documentarii respectarii principiului valorii de piata contribuabilul care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate, precizand insa faptul ca valoarea tranzactiilor pentru care contribuabilul are obligatia intocmirii dosarului preturilor de transfer, termenele pentru intocmirea acestuia, continutul dosarului preturilor de transfer, precum si conditiile in care se solicita acesta se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F., ordin neaprobat pana la data redactarii prezentului raspuns.

In vederea pregatirii in perspectiva constituirii dosarului trebuie avut in vedere enumerarea detaliata a documentelor ce vor fi cuprinse in dosarul preturilor de transfer se regaseste in Ordinul presedintelui ANAF nr. 222/2008 alaturi de procedura de solicitare si prezentare a cestuia. Printre informatiile continute se regasesc cele care privesc grupul format dintre persoanele afiliate, prezentarea generala a tranzactiilor, informatii despre partile implicate. De asemenea ordinul cuprinde si succinte dispozitii referitoare la modul de comparare de catre organele fiscale a preturilor de transfer practicate cu valori ale preturilor sau profiturilor aferente tranzactiilor comparabile intre companii independente.

Trebuie subliniat ca OPANAF nr. 222/2008 este in vigoare si in 2016 deoarece potrivit dispozitiilor art. 346 alin. (1) din noul Cod de procedura fiscala reglementarile emise in temeiul actelor normative abrogate raman aplicabile pana la data aprobarii actelor normative de aplicare a prezentului cod, in masura in care nu contravin prevederilor acestuia.

Asadar, urmeaza a fi urmarita adoptarea in perioada imediat urmatoare a noului act normativ care stabileste contribuabilii pentru care este instituita obligativitatea intocmirii dosarului dar si termenul in care urmeaza a fi prezentat. Potrivit proiectului contribuabilii/platitorii din categoria marilor contribuabili, care nu se incadreaza in criteriile stabilite, precum si contribuabilii/platitorii din categoriile contribuabililor mici si mijlocii, care deruleaza tranzactii cu persoane afiliate au obligatia intocmirii si prezentarii dosarului preturilor de transfer numai la solicitarea organului de inspectie fiscala, in cadrul unei inspectii fiscale, in termenele stabilite de acesta.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Documentar fiscal: Intocmirea si prezentarea dosarului preturilor de transfer":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016