Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Operatiuni dintre persoanele afiliate. Continutul dosarului preturilor de transfer

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Mar. 2016 Exclusiv
Tags: dosar preturi de transfer, persoane afiliate, raporturi de afiliere, opanaf 442/2016

Incepand cu 1 ianuarie 2016, odata cu intrarea in vigoare a Noului cod fiscal, ANAF-ul a inceput sa acorde o atentie sporita preturilor de transfer, adica preturilor la care se fac tranzactii de bunuri sau servicii intre firme parte a aceluiasi grup (numite firme afiliate).

In mod previzibil, au aparut o serie de nelamuriri din partea agentilor economici care, incercand sa aplice noile prevederi, s-au lovit de o serie de probleme.

De la publicarea legii in Monitorul Oficial, pe adresa redactiei am primit sute de intrebari din toata tara, care ne semnalau situatii concrete, din activitatea lor de zi cu zi, in care aveau nevoie de o solutie clara, profesionista, privind modul in care trebuie sa procedeze.

In continuare va prezentam un caz interesant, demn de pus sub lupa:


In legatura cu dosarul preturilor de transfer:
1) ce trebuie sa contina? exista un numar de pagini obligatoriu, capitole? dupa intocmire cum se verifica daca e ok?
2) daca exista un dosar al preturilor de transfer in Spania ce poate utiliza din acest dosar firma din Romania? Firma din Spania detine peste 25% in firma din Romania.

Iata si raspunsul furnizat de Justinian Cucu, expertul nostru in probleme de fiscalitate:

Prevederile art. 7 pct. 26 din noul Cod fiscal referitoare la operatiunile dintre persoanele afiliate precizeaza in mod expres faptul ca intre persoane afiliate, pretul la care se transfera bunurile corporale sau necorporale ori se presteaza servicii reprezinta pret de transfer. In acelasi timp art. 11 alin. (4) stabileste ca tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata. Asadar, obligatia de justificare a pretului de piata revine ambelor parti implicate in tranzactie, cu exceptia cazului cand una dintre parti este o societate nerezidenta care nu este supusa dreptului fiscal intern.

In ceea ce priveste raporturile de afiliere dintre cele doua societati urmeaza a fi avute in vedere dispozitiile art. 7 pct. 26 care le conditioneaza de detinerea a minimum 25% din numarul titlurilor de participare, conditie indeplinita in cazul analizat.

Prevederile OPANAF nr. 442/2016 emis in temeiul dispozitiilor art. 108 alin. (2) din Codul de procedura fiscala stabilesc praguri de semnificatie in temeiul carora se stabileste obligativitatea intocmirii dosarului preturilor de transfer ca regula generala, la solicitarea organului de control insituatia inspectiei fiscale sau este precizata inexistenta obligatiei de intocmire.

In cazul societatilor care nu sunt mari contribuabili sau au aceasta calitate dar nu ating niciunul din pragurile de semnificatie prevazute la alin. (2) al art. 2, vor urmari indeplinirea unuia dintre pragurile de semnificatie stabilite la alin. (4) calculate la nivel anual pentru toate operatiunile cu persoane afiliate si anume:

- 50.000 euro, in cazul dobanzilor incasate/platite pentru serviciile financiare;

- 50.000 euro, in cazul tranzactiilor privind prestarile de servicii primite/prestate;

- 100.000 euro, in cazul tranzactiilor privind achizitii/vanzari de bunuri corporale sau necorporale.

In cazul in care unul dintre praguri este indeplinit intocmirea dosarului preturilor de transfer este obligatorie insa doar in cazul inspectiei fiscale si doar la solicitarea organului de control.

In aceste conditii, in cazul in care niciunul dintre praguri nu este indeplinit, cum este cazul in situatia analizata, societatea nu va putea fi obligata sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer, justificarea respectarii principiului valorii de piata in cazul operatiunilor dintre persoane afiliate urmand a fi efectuata prin alte mijloace pe baza regulilor generale ale legislatiei financiar-contabile.  Asadar, chiar daca nu se intocmeste dosarul preturilor de transfer administratia fiscala poate sa ajusteze consecintele tranzactiilor dintre persoane afiliate insa fara a mai impune contribuabilului sarcina de a justifica pretul de piata prin intermediul dosarului.

Anexa 3 la OPANAF nr. 442/2016 cuprinde in detaliu continutul dosarului preturilor de transfer cu precizarea ca in cadrul primei parti sunt solicitate informatii despre grup in cadrul acesteia urmand a fi utilizate informatiile cuprinse in dosarul intocmit de catre societatea din Spania. In aceste conditii dosarul deja intocmi faciliteaza realizarea dosarului necesar in raport cu organe fiscale din Romania. Cu toate acestea, asa cum se poate constata din elementele de continut este necesara particularizarea acestuia conform actului normativ mentionat utilizand desigur informatii deja obtinute de catre societatea afiliata cum sunt cele privind analiza functionala si mai ales analiza de comparabilitate.

In ceea ce priveste verificarea dosarului preturilor de transfer, aceasta se poate realiza doar in situatia in care in urma unei inspectii fiscale organul de control considera justificat principiul valorii de piata in cadrul tranzactiilor dintre persoanele afiliate neajustand valoarea tranzactiilor efectuate si, ca urmare, nemodificand obligatiile fiscale ale societatii ca urmare a acestor operatiuni.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Operatiuni dintre persoanele afiliate. Continutul dosarului preturilor de transfer":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016