Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Despre obligatia de intocmire a dosarului preturilor de transfer in prezent si in 2016 discutam cu Justinian Cucu, jurist si expert in proceduri fiscale, si facem astfel referire la un caz concret: compania-mama din Spania vinde companiei din Romania un utilaj in valoare de 20.000 euro. Vom vedea daca trebuie intocmit dosarul preturilor de transfer, ce va contine si daca se va mentine obligatia de a intocmi dosarul si in 2016.
Alin. (2) al art. 11 din Codul fiscal precizeaza faptul ca in cadrul unei tranzactii intre persoane romane si persoane nerezidente afiliate, precum si intre persoane romane afiliate, autoritatile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricareia dintre persoane, dupa cum este necesar, pentru a reflecta pretul de piata al bunurilor sau al serviciilor furnizate in cadrul tranzactiei.
Despre NOILE OBLIGATII PRIVIND DOSARUL PRETURILOR DE TRANSFER DIN 2016 puteti citi si AICI.
In acest sens urmeaza a fi avute in vedere metodele de stabilire a pretului de piata al tranzactiilor intre persoane afiliate utilizate de catre organele fiscale detaliate la pct. 22 - 41 din Normele metodologice de aplicare a art. 11 alin. (2) din Codul fiscal. Asadar, existenta unui pret de piata pentru serviciile prestate de catre soceitatea nerezidenta afiliata este fundamental pentru asigurarea stabilitatii consecintelor fiscale ale tranzactiei.
Criteriile de afiliere intre doua persoane sunt detaliate in cadrul art. 7 pct. 21 din Codul fiscal si sunt determinate conform lit. c) de existenta unei participatii de minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza persoana juridica. Asadar, in cazul situatiei prezentate toate cele trei societati se afla in raporturi de afiliere.
In acest sens, in perspectiva controlului fiscal trebuie avute in vedere prevederile de art. 79 alin. (2) din Codul de procedura fiscala potrivit careia in vederea stabilirii preturilor de transfer, contribuabilii care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate au obligatia ca, la solicitarea organului fiscal competent, sa intocmeasca si sa prezinte, in termenele stabilite de acesta, dosarul preturilor de transfer al carui continut este stabilit in OPANAF nr. 222/2008.
Asadar, obligatia de a intocmi dosarul preturilor de transfer este o obligatie individuala astfel ca revine oricarei societati aflate in pozitia de parte a unei tranzactii incheiate cu o alta persoana afiliata.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
Trebuie subliniat ca intocmirea dosarului nu este obligatorie ca urmare a efectuarii operatiunii cu o persoana afiliata ci va putea doar fi solicitata de catre organele de inspectie fiscal in cadrul termenelor de prescriptie a dreptului de a stabili obligatii fiscale in situatia in care acestea apreciaza necesar, in urma analizei prealabile a pretului tranzactiei.
Luand in considerare ca realizarea acestuia este o operatiune complexa, in special in identificarea unor preturi practicate pentru servicii similare, poate fi avuta in vedere pregatirea constituirii dosarul preturilor de transfer inca de la data pregatirii tranzactiei sau, mai mult, pentru a asigura deplina stabilitate a operatiunii poate fi initiata procedura obtinerii de la ANAF a unui acord de pret in avans in conditiile art. 42 alin. (2) din Codul de procedura fiscala.
Sub aspectul obligatiilor referitoare la intocmirea preturilor de transfer in conditiile intrarii in vigoare a noului Cod de procedura fiscala de la 1 ianuarie 2016 trebuie subliniat ca acestea se mentin. Potrivit art. 108 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 cuantumul tranzactiilor pentru care contribuabilul/platitorul are obligatia intocmirii dosarului preturilor de transfer, termenele pentru intocmirea acestuia, continutul dosarului preturilor de transfer, precum si conditiile in care se solicita acesta se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F. Asadar, fata de prevederea actuala cuprinsa la art. 79 din Codul de procedura fiscala urmeaza a fi stabilit si un nivel al valorii tranzactiei care poate determina aparitia obligatiei de intocmire a dosarului.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Vanzare mijloace fixe la valoarea neamortizata catre persoane afiliate. Ce obligatii indeplinim?Operatiuni dintre persoanele afiliate. Continutul dosarului preturilor de transferTranzactii cu persoane afiliate. Ce obligatii avem privind dosarul preturilor de transfer?Documentar fiscal: Intocmirea si prezentarea dosarului preturilor de transferArticole similare
Depunerea dosarului preturilor de transfer pentru anul 2021 trebuie facuta pana pe 25 iunie. Ce sanctiuni se aplica in caz contrarArticole similare
Vanzare terenuri neconstruibile catre asociati. Care sunt implicatiile TVA?Produse promotionale. Se plateste TVA la stat?Penalitati contractuale. Baza de impozitare a TVA in vamaNormele Codului fiscal, modificate din nou. Noile exemple date de legiuitor cu privire la impozitul pe constructiiDeductibilitate cheltuieli aferente autovehiculelor. Caz practicUltimele articole
OUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"