Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrarea diferentei TVA. Penalitati stabilite de organele de control

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Mai. 2012
Tags: penalitati stabilite de organele de control, inregistrarea diferentei de tva, control de fond, inregistrari contabile, tva, penalitati de intarziere

In urma unui control de fond care a vizat perioada 2005-2011 o societate trebuie sa plateasca TVA in suma de 11.000 lei si dobanzi si penalitati de intarziere aferente TVA in suma de 2.000 lei. Platile s-au facut prin banca. Cum se inregistreaza in contabilitate si in decontul de TVA?

 
 
Solutie contabila: In ceea ce priveste situatia descrisa de intrebare, sunt posibile doua cazuri:

a) daca suma TVA de plata stabilita suplimentar de echipa de control nu a fost achitata pana la data depunerii decontului de TVA, atunci aceasta se va inregistra la randul 36 din decontul de TVA, conform instructiunilor de completare a decontului de TVA, prevazute de OPANAF 3665/2011.
 
b) daca suma a fost deja achitata, ordinul amintit nu stabileste in mod expres precizari de declarare in decontul de TVA, caz in care trebuie sa urmariti daca autoritatea fiscala a inregistrat raportul de inspectie fiscala in fisa pe contribuabil.
 
Mentionam ca autoritatea fiscala trebuie sa urmareasca si sumele stabilite suplimentar ca urmare a raportului de inspectie fiscala.
 
Inregistrari contabile:
 
635 “Cheltuieli cu alte impozite si taxe” = 4423 “TVA de plata” pentru suma de 11.000 lei, reprezentand TVA de plata
 
Aceasta inregistrare nu este prevazuta in mod expres intr-un temei normativ, insa o consideram aplicabila avand in vedere ca precizarile de utilizare a conturilor conform monografiei adoptate de OMFP 3055/2009 privind contabilitatea, stabilesc ca acestea nu sunt utilizate in mod limitativ.
 
4423 “TVA de plata” = 5121 “Conturi la banci in lei” cu suma de 11.000 lei
 
6581 “Cheltuieli cu amenzi si penalitati” = 446 “Alte impozite si taxe” cu suma penalitatilor, respecti 2000 lei
 
446 “Alte impozite si taxe” = 5121 “Conturi la banci in lei” cu suma de 2.000 lei
 
In cazul de fata, consideram ambele cheltuieli nedeductibile la determinarea impozitului pe profit, avand in vedere urmatoarele rationamente:
 
- pentru diferenta de TVA fiind aplicabile prevederile de la art. 21 alin. (1) din Codul fiscal , ce stabileste ca sunt cheltuieli nedeductibile, cheltuielile ce nu sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, iar in contextul intrebarii, noi nu identificam realizarea unor venituri. Desigur, in mod concret, avand in vedere intregul context al controlului, se recomanda sa aveti in vedere si faptul ca daca aceste cheltuieli cu TVA provinn din activitati ce au scopul realizarii de venituri impozabile, cheltuiala cu TVA – ul poate fi dedusa la calculul impozitului pe profit.
 
- majorarile si penalitatile de intarziere datorate catre buget sunt considerate cheltuieli nedeductibile la determinarea impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal .



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrarea diferentei TVA. Penalitati stabilite de organele de control":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016