Tags: vanzare apartament, persoana fizica, inregistrare tva
Care este baza legala privind obligativitatea inregistrarii in scopuri de TVA si care este limita, in cazul persoanelor fizice? Despre acest subiect va vorbi unul dintre specialistii nostri, in cele ce urmeaza.
O persoana fizica a incheiat un contract de vanzare-cumparare in data de 2010 prin care vinde un apartament pentru suma de 60.000 euro, apartamentul ce a fost cumparat in anul 2007.
- In anul 2013 persoana fizica a cumparat un teren in suprafata de 711 mp, teren situat in Bucuresti rezultat din alipirea unui teren in suprafata de 309 mp si teren in suprafata de 413 mp. Achizitia terenului a fost realizata in scopul edificarii unei constructii, pentru edificarea constructiei a fost incheiat un antecontract de vanzare cumparare beneficiarul fiind o misiune diplomatica. Edificarea constructiei a inceput in anul 2015 si a fost finalizata in anul 2016. Terenul este proprietatea persoanei fizice care a inscris in Cartea Funciara dreptul de a nu instraina terenul decat in favoarea misiunii diplomatice, iar constructia este in proprietatea unei persoane juridice care a efectuat constructia in baza unui contract de superficie incheiat in anul 2014. In anul 2015 a fost incasat avans 75% din pretul de vanzare pentru edificarea constructiei de la misiunea diplomatica doar in contul persoanei juridice. Pretul de vanzare este stabilit 50% pentru persoana fizica care vinde dreptul de proprietate asupra terenului, iar 50% pentru persoana juridica care a efectuat constructia. Desi constructia a fost finalizata in anul 2016 pana la acest moment nu a fost incheiat contractul de vanzare cumparare insa partile dorind incheierea acestuia.
Partile au agreat plata diferentei de 25% din pret sa fie achitata tot persoanei juridice care a construit imobliul urmand ca ulterior plata catre persoana fizica (proprietar teren) sa fie efectuata de persoana juridica intre acestea existand relatii de afiliere.
Intrebarea noastra este daca persoana fizica este obligata sa se inscrie in scopuri de TVA si sa vanda terenul mai sus mentionat in regim de taxare?
- Mentionam ca persoana fizica a incheiat in anul 2018 un alt contract de vanzare-cumparare prin care persoana fizica vinde un apartament pentru suma de 70.000 euro, apartament ce a fost cumparat din anul 2007.
Amelia Dumitras, specialistul nostru, arata ca in
cifra de afaceri este inclusa si valoarea avansurilor incasate. Avand in vedere faptul ca 50% din pretul de vanzare negociat reprezinta contravaloarea terenului construibil, persoana fizica trebuie sa considere ca in anul 2015 a incasat 75% din valoarea terenului respectiv, chiar daca:
- acelasi teren a fost acordat constructorului sub forma dreptului de superficie;
- valoarea avansului s-a incasat prin intermediul persoanei fizice care a incheiat un precontract de vanzare. Din intrebarea formulata am retinut ca vanzarea terenului se efectueaza catre misiunea diplomatica conform antecontractului incheiat in anul 2013, dar se pune la dispozitia constructorului prin inscrierea in Cartea funciara a dreptului de superficie in anul 2014. Terenul respectiv se considera efectiv vandut in anul
Prin achizitia terenului in vederea vanzarii, persoana fizica dobandeste calitatea de persoana impozabila inca din anul 2013, fiind obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA numai daca depaseste, intr-un an calendaristic, plafonul de scutire de 220.000 lei reglementat in anul 2015 prin 152 "Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici" alin. (1) din Legea nr. 571 din 22 decembrie 2003 privind Codul fiscal.
Calitatea de persoana impozabila a persoanei fizice a fost reglementata in anul 2013 prin art. 127 din din legea nr. 571 din 22 decembrie 2003 privind Codul fiscal, completata cu prevederile din normele de aplicare ale acestui cod. Conform prevederilor pct. 3 alin. (1) si alin. (3)
"3. (1) In sensul art. 127 alin. (2) din Codul fiscal, exploatarea bunurilor corporale sau necorporale, in concordanta cu principiul de baza al sistemului de TVA potrivit caruia taxa trebuie sa fie neutra, se refera la orice tip de tranzactii, indiferent de forma lor juridica, astfel cum se mentioneaza in constatarile Curtii Europene de Justitie in cazurile C-186/89 Van Tiem, C-306/94 Regie dauphinoise, C-77/01 Empresa de Desenvolvimento Mineiro SA (EDM).
(3) Persoana fizica, care nu a devenit deja persoana impozabila pentru alte activitati, se considera ca realizeaza o activitate economica din exploatarea bunurilor corporale sau necorporale, daca actioneaza ca atare, de o maniera independenta, si activitatea respectiva este desfasurata in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate, in sensul art. 127 alin. (2) din Codul fiscal."
Practic, in anul 2015, persoana fizica incaseaza un avans de 75% din valoarea terenului prin intermediul persoanei juridice. Intra in cifra de afaceri de 220.000 lei si valoarea avansurilor. Totusi, avand in vedere faptul ca in anul 2015 realizeaza o singura tranzactie, nu se consider ca persoana fizica realizeaza o activitate cu character de continuitate, aspect reglementat prin normele de aplicare ale art. 127, de la pct. 3 alin. (5)
"(5) In cazul achizitiei de terenuri si/sau de constructii de catre persoana fizica in scopul vanzarii, livrarea acestor bunuri reprezinta o activitate cu caracter de continuitate daca persoana fizica realizeaza mai mult de o singura tranzactie in cursul unui an calendaristic. Totusi, daca persoana fizica deruleaza deja constructia unui bun imobil in vederea vanzarii, conform alin. (4), activitatea economica fiind deja considerata inceputa si continua, orice alte tranzactii efectuate ulterior nu vor mai avea caracter ocazional. Desi prima livrare este considerata ocazionala, daca intervine o a doua livrare in cursul aceluiasi an, prima livrare nu va fi impozitata dar va fi luata in considerare la calculul plafonului prevazut la art. 152 din Codul fiscal. Livrarile de constructii si terenuri, scutite de taxa conform art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, sunt avute in vedere atat la stabilirea caracterului de continuitate al activitatii economice, cat si la calculul plafonului de scutire prevazut la art. 152 din Codul fiscal. "
In situatia in care constructia a fost finalizata in anul 2016, fiind pusa la dispozitia cumparatorului, contractul de vanzare cumparare al bunului imobil (constructie amprenta la sol a constructiei terenul construibil din jurul constructiei) trebuia incheiat de catre persoana juridica, inclusiv de catre persoana fizica in anul 2016. La aceiasi data trebuia emisa si
factura de livrare a bunului imobil, concomitent cu regularizarea avansului incasat in anul 2015. Totusi, nici pentru vanzarea terenului in anul 2016 persoana fizica nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA deoarece in anul 2016 realizeaza o singura tranzactie. Practic, in situatia prezentata, persoana fizica efectueaza o livrare ocazionala, fara a considera ca desfasoara o activitate economica cu caracter de continuitate in anul 2016, daca in cursul anului 2016 nu mai vinde si alte bunuri imobile (apartamente, constructii, terenuri construibile). In acest sens, am in vedere si prevederile pct. 4 alin. (5) din normele de aplicare ale art. 269 "Persoane impozabile si activitatea economica" alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal care a intrat in vigoare in anul 2016
"In cazul achizitiei de terenuri si/sau de constructii de catre persoana fizica in scopul vanzarii, livrarea acestor bunuri reprezinta o activitate cu caracter de continuitate daca persoana fizica realizeaza mai mult de o singura tranzactie in cursul unui an calendaristic. Daca persoana fizica realizeaza o singura livrare intr-un an aceasta este considerata ocazionala si nu este considerata o livrare impozabila. Daca intervine o a doua livrare in cursul aceluiasi an, prima livrare nu se impoziteaza, dar este luata in considerare la calculul plafonului prevazut la art. 310 din Codul fiscal. "
Pentru conformitate, va recomand si exemplul nr. 2 si nr. 6 din normele de aplicare ale art. 269, pct. 4
"Exemplul nr. 2: O persoana fizica vinde in luna ianuarie 2016 un teren construibil sau o constructie noua in sensul art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal. Desi in principiu operatiunea nu ar fi scutita de taxa conform art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, indiferent de valoarea livrarii, daca persoana fizica nu realizeaza si alte operatiuni pentru care ar deveni persoana impozabila in cursul anului 2016, aceasta operatiune este considerata ocazionala si persoana fizica nu datoreaza TVA pentru respectiva livrare. Daca in acelasi an, in luna martie, aceeasi persoana fizica livreaza un teren sau o constructie, indiferent daca livrarea este taxabila sau scutita conform art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, respectiva persoana va deveni persoana impozabila dupa cea de-a doua tranzactie. Daca a doua tranzactie este taxabila si valoarea cumulata a acesteia cu cea a primei livrari depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 310 din Codul fiscal, persoana fizica are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, cel tarziu in termen de 10 zile de la data depasirii plafonului, respectiv de la data de 1 a lunii urmatoare celei in care plafonul a fost depasit, conform art. 310 alin. (6) din Codul fiscal. Daca a doua tranzactie este scutita, persoana fizica nu are obligatia de a solicita inregistrarea in scopuri de TVA. Daca in acelasi an, dupa a doua operatiune care a fost scutita, intervine a treia operatiune in luna septembrie, care este taxabila (de exemplu, livrarea unui teren construibil), iar valoarea cumulata a celor trei operatiuni depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 310 din Codul fiscal, obligativitatea inregistrarii in scopuri de TVA intervine la termenul prevazut la art. 310 din Codul fiscal."
Aceiasi baza legala este aplicabila si in anul 2018, la vanzarea apartamentului in valoare de 70.000 euro.
In concluzie, avand in vedere faptul ca in fiecare an calendaristic persoana fizica realizeaza doar o singura tranzactie, nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA nici in anul 2015, nici in anul 2016, dar nici in anul 2018, conform bazei legale mentionate anterior.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Vanzare apartamente
Intrebare:
Sunt constructorul unui bloc care a avut receptia finala in august 2022 si as vrea sa vand ultimul etaj, etaj tehnic unei societati neplatitoare de TVA. As putea sa vand aceasta parte a imobilului cu tva 0, conform art 292, alin 2 Codul Fiscal. Ma puteti ajuta cu un cadru legal la aceasta speta? Multumesc anticipat.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Ajustare tva vanzare apartamente vandute in regim de scutire TVA
Intrebare:
O societate care a construit in regim de antrepriza un ansamblu de apartamente si le receptioneaza in decembrie 2022.
Cazul I - dupa 2 ani societatea le poate vinde ca marfa in regim de scutire TVA conform art. 292 (alin 2) lit f., apoi ulterior va aplica societatea pro-rata?
Cazul II - daca societatea le trece la imobilizari, le inchiriaza (obtine venituri din chirii) si dupa 2-3 ani le vinde ca bunuri de capital in regim de scutire TVA? Apoi societatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitii de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%
Intrebare:
Societatea A construieste locuinte rezidentiale. In anul 2022 a incheiat o promisiune de vanzare cu o societate B pentru un apartament si a incasat un avans (in regim de taxare inversa). In anul 2023 societatea B cesioneaza promisiunea unei persoane fizice (act incheiat la notar), iar societatea A storneaza avansul facturat societatii B si il refactureaza, cu TVA 5%, catre PF. Persoana fizica plateste avansul (fara TVA) catre societatea B, iar TVA-ul catre...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Vanzare apartament
Intrebare:
O firma a achizitionat 2 apartamente noi (cu taxare inversa), unul in 2023 si unul in 2024, in scopul revanzarii, pana in prezent nu au fost vandute doar inchiriate ocazional, daca le vinde catre o persoana juridica le poate vinde tot cu taxare inversa avand in vedere ca se incadreaza in prevederile legale potrivit carora un apartament este considerat nou, dar in cazul persoanei fizice ce cota de TVA aplica?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<