Tags: regim tva, vanzare apartamente, cota tva
In stiudiul de caz pe care vi-l propunem astazi, unul dintre specialistii nostri ne va arata care este regimul TVA care se aplica in cazul vanzarilor de apartamente nou construite, cu suprafata pana in 120 MP. De asemenea, vom vedea care este baza legala in aceste situatii, precum si ce regim TVA trebuie aplicat facturarii de avansuri pentru asemenea operatiuni, atat in cazul vanzarii catre persoanele fizice, cat si vanzarii catre societatile comerciale.
1. Livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale catre persoane fizice
Conform prevederilor de la art. 291 alin. (3) pct. 3 din Codul fiscal, cota redusa de TVA de 5% se aplica pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite.Terenul pe care este construita locuinta include si amprenta la sol a locuintei. In sensul prezentului titlu, prin locuinta livrata ca parte a politicii sociale se intelege:
1. livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari;
2. livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap;
3. livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodaresti a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice. Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul vanzarii pot fi locuite ca atare.
La pct. 38 alin. (2) –(7) din Normele metolologice, se prevede ca:
“(2) Cota redusa de taxa de 5% prevazuta la art. 291 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal se aplica numai pentru livrarea, astfel cum este definita la art. 270 alin. (1) din Codul fiscal, a locuintelor ca parte a politicii sociale, respectiv pentru transferul dreptului de a dispune ca si un proprietar de bunurile prevazute la art. 291 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal. Pentru livrarile prevazute la art. 291 alin. (3) lit. c) pct. 1, 2 si 4 din Codul fiscal, cota redusa de TVA de 5% se aplica inclusiv pentru terenul pe care este construita locuinta.
(3) In aplicarea art. 291 alin. (3) lit. c) pct. 3 din Codul fiscal:
a) prin locuinta se intelege constructia alcatuita din una sau mai multe camere de locuit cu dependintele, dotarile si utilitatile necesare, care la data livrarii satisface cerintele de locuit ale unei persoane,, ori familii;
b) anexele gospodaresti nu se iau in calculul suprafetei utile a locuintei de 120 mp;
c) valoarea-limita de 450.000 lei cuprinde valoarea locuintei, inclusiv valoarea cotelor indivize din partile comune ale imobilului si a anexelor gospodaresti si, dupa caz, a terenului pe care este construita locuinta, dar exclude unele drepturi de servitute legate de locuinta respectiva; aceste prevederi se aplica inclusiv pentru contractele incheiate pana la data de 31 decembrie 2015, pentru operatiuni al caror fapt generator de taxa intervine dupa 1 ianuarie 2016;
d) la calculul suprafetei maxime de 250 mp se cuprind si suprafetele anexelor gospodaresti, precum si cotele indivize din orice alte suprafete dobandite impreuna cu locuinta si care au o legatura directa cu locuinta respectiva, fiind considerate accesorii livrarii chiar daca se afla la numere cadastrale diferite.
(4) Suprafata terenului pe care este construita locuinta, precum si suprafata utila a locuintei, prevazute la art. 291 alin. (3) lit. c) pct. 3 din Codul fiscal, trebuie sa fie inscrise in documentatia cadastrala anexata la actul de vanzare-cumparare incheiat in conditiile legii.
(5) Cumparatorul trebuie sa puna la dispozitia vanzatorului, cel mai tarziu pana la momentul livrarii bunului imobil, o declaratie pe propria raspundere, autentificata de un notar, din care sa rezulte ca sunt indeplinite conditiile stabilite la art. 291 alin. (3) lit. c) pct. 3 subpct. (i) si (ii) din Codul fiscal care se pastreaza de vanzator pentru justificarea aplicarii cotei reduse de TVA de 5%.
(6) Persoanele impozabile care livreaza locuinte vor aplica cota de 5%, inclusiv pentru avansurile aferente acestor livrari, daca din contractele incheiate rezulta ca la momentul livrarii vor fi indeplinite toate conditiile impuse de art. 291 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal si sunt in posesia declaratiei prevazute la alin. (5). In situatia in care avansurile au fost facturate prin aplicarea cotei standard de TVA, datorita neprezentarii de catre cumparator a declaratiei prevazute la alin. (5) sau din alte motive obiective, la livrarea bunului imobil se efectueaza regularizarile prevazute la art. 291 alin. (4) din Codul fiscal in vederea aplicarii cotei de 5%, daca toate conditiile impuse de art. 291 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal, astfel cum sunt detaliate si de prezentele norme metodologice, sunt indeplinite la data livrarii.
(7)Pentru cladirile prevazute la art. 291 alin. (3) lit. c) pct. 1, 2 si 4 din Codul fiscal, cumparatorul va pune la dispozitia vanzatorului o declaratie pe propria raspundere autentificata de un notar, din care sa rezulte ca va utiliza aceste cladiri conform destinatiei prevazute de lege, care se pastreaza de vanzator pentru justificarea aplicarii cotei reduse de TVA de 5%. Declaratia trebuie prezentata cel mai tarziu pana la momentul livrarii cladirii respective. Prevederile art. 291 alin. (3) lit. c) pct. 1, 2 si 4 din Codul fiscal se aplica si in cazul livrarii de parti dintr-o cladire destinate scopurilor respective.”
In concluzie, pentru livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata catre persoane fizice, se aplica cota de 5%, inclusiv pentru facturarea avansurilor.
2. Vanzare constructii noi catre persoane juridice
Conform prevederilor de la art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, sunt scutite de taxa:
“Art. 292 alin.(2) lit. f) livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, precum si a oricaror altor terenuri. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea de constructii noi, de parti de constructii noi sau de terenuri construibile. In sensul prezentului articol se definesc urmatoarele:
1. teren construibil reprezinta orice teren amenajat sau neamenajat pe care se pot executa constructii, conform legislatiei in vigoare;
2. constructie inseamna orice structura fixata in sau pe pamant;
3. livrarea unei constructii noi sau a unei parti din aceasta inseamna livrarea efectuata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari, ori utilizari a constructiei sau a unei parti a acesteia, dupa caz, in urma transformarii;
4. o constructie noua cuprinde si orice constructie transformata sau parte transformata a unei constructii, daca costul transformarii, exclusiv taxa, se ridica la minimum 50% din valoarea constructiei sau a partii din constructie, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformarii, respectiv valoarea inregistrata in contabilitate in cazul persoanelor impozabile care au obligativitatea de a conduce evidenta contabila si care nu aplica metoda de evaluare bazata pe cost in conformitate cu Standardele internationale de raportare financiara, sau valoarea stabilita printr-un raport de expertiza/evaluare, in cazul altor persoane impozabile.
In cazul in care se instraineaza doar o parte din constructie, iar valoarea acesteia si a imbunatatirilor aferente nu pot fi determinate pe baza datelor din contabilitate, acestea vor fi determinate in baza unui raport de expertiza/evaluare.”
Astfel, numai daca este vorba despre constructii vechi, vanzarea se poate face in regim de scutire fara drept de deducere a TVA, conform art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal si se ajusteaza TVA daca s-a dedus TVA la achizitie.
Pentru vanzarea de constructii noi, se aplica TVA 19%.
Daca vanzarea se face catre o persoana inregistrata in scop de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, se vor aplica masurile de simplificare prevazute la art. 331 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal.
Astfel, beneficiarul va inregistra in contabilitate plata TVA prin masura taxarii inverse (4426=4427).
Daca vanzarea se face catre o persoana neinregistrata (ex. intreprindere mica) in scop de TVA se aplica TVA 19%.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton. de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Cesiune antecontract vanzare-cumparare. Regim fiscal TVA
Intrebare:
(1) Subscrisa, societate inregistrata in scopuri de TVA in calitate de promitent-cumparator, am incheiat o promisiunea bilaterala de vanzarecumparare cu o societate la randul sau inregistrata in scopuri de TVA, avand ca obiect un apartament situat in Municipiul Brasov, aflat in prezent in curs de edificare.
(2) Pretul stabilit al imobilului a fost achitat in integralitate, cu titlu de avans, utilizand regimul de taxare inversa, conform reglementarilor aplicabile la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Utilitati la spatii inchiriate
Intrebare:
Societatea inchiriaza un apartament in Bucuresti de la o persoana fizica. Cheltuielile cu utilitatile facturi de gaz, lumina, intretinere, internet sunt deductibile fiscal si TVA-ul aferent la societate. Se pot plati facturile de utilitati de catre societate pentru persoana fizica?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitii si livrari intracomunitare
Intrebare:
Fie (A) SRL, platitor de impozit pe profit si inregistrat in scopuri de TVA in Romania, care presteaza in Germania, in baza unui contract de prestari servicii, lucrari asimilate constructiilor (proiectare parc fotovoltaic si montaj panouri fotovoltaice), pentru un client (B) din Germania, inregistrat in scopuri de TVA in Germania. Subliniez ca atat terenul pe care se ridica parcul fotovoltaic, cat si beneficiarul sunt" in", respectiv "din"...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Prestari servicii intracomunitare
Intrebare:
Avem in custodia noastra matrite ale unui client din FRANTA pe care noi efectuam industrializare de repere injectate.
La un momend dat, clientul din Franta ne solicita sa facem o modificare la o matrita sa, pentru care noi trebuie sa emitem o factura de venituri din servicii. Ne solicita sa ii emitem factura pe codul VAT din Franta si pe adresa din Franta. Mentionez ca respectivul client are si cod de TVA emis de autoritatile din Romania.
Intrebarea este:...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<