Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Va prezentam mai jos modul in care se va calculca adaosul comercial la o vanzare de 35.000 lei cu TVA inclus.
Solutia consultantului:
Adaosul comercial este un venit al societatilor comerciale, al comerciantilor, a carui marime se determina ca diferenta dintre:
- pretul de vanzare a marfii catre alti agenti economici participanti la actiunile comerciale sau catre consumatorul final si
- pretul de achizitionare a bunului respectiv.
Marimea sa relativa, respectiv rata adaosului comercial, se stabileste fie in mod liber, fara nicio restrictie, fie pe baza unor reglementari. Dincolo de eventualele reglementari, dimensiunile adaosului comercial trebuie sa asigure atat acoperirea cheltuielilor de functionare efectuate de comerciant, cat si obtinerea unui anumit profit.
Asadar adaosul comercial pentru un volum al vanzarilor de 35.000 lei, depinde de pretul de achizitionare al bunurilor/serviciilor respective.

Examen Consultant Fiscal 2025

Autoturisme pe firma Regim fiscal-contabil

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Astfel, pretul de vanzare include pretul de cumparare si adaosul comercial (marja comerciala), la care se mai adauga si taxa pe valoare adaugata.
In aceste conditii, contabilitatea are datoria de a calcula si a inregistra, si diferenta dintre pretul de vanzare si cel de cumparare, adica adaosul comercial (marja comerciala).
In cazul dumneavoastra specific aveti:
Px si Py, pretul unitar de vanzare al produselor sau serviciilor x si y
(Px*X+Py*Y)*cota TVA (24%, 9%, 5%) = 35.000 lei
Px si Py, au fost obtinute prin aplicarea unei marje comerciale la pretul de achizitie inregistrat.
Px=Cost achizite+Marja comerciala
Adaosul comercial: cota de adaos x costul de achizitie.
Exista mai multe metode prin care va puteti calcula adaosul.
Metoda procentului mediu de adaos se caracterizeaza prin folosirea urmatoarelor relatii de calcul:
a) determinarea procentului mediu de adaos comercial
K378 = Soldul contului 378 la inceputul anului + Rulajul creditor al contului 378 cumulat de la inceputul anului pana la finele lunii de referinta / Soldul contului 371 la inceputul anului + Rulajul debitor al contului 371 cumulat de la inceputul anului pana la finele lunii de referinta
b) determinarea adaosului comercial aferent marfurilor iesite (ACE)
ACE = K378 x Valoarea iesirilor de marfuri, la pret cu amanuntul

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Digitalizare ANAF. Ce programe vor fi implementate de institutie in 2024Societate absorbita in urma fuziunii. Putem deduce TVA-ul din facturile emise pe numele firmei?Plati lunare. Leasing operational. Care sunt inregistrarile contabile?Achizitie bunuri pentru sponsorizare. Deducere TVAAnularea din oficiu a codului de inregistrare in scopuri de TVAUltimele articole
TVA de recuperat prescris: scadere automata din fisa de rol si ajustare contabilaE-TVA: De ce ti se dubleaza TVA-ul si cum justifici diferenteleCifra de afaceri. TVA lunar devine OBLIGATORIU daca ai depasit 100.000 euroMijloace fixe. Tratament TVA in cazul vanzarilor de masini in UEAplicarea TVA la incasare. Conditii, termene si erori frecvente in 2025Articole similare
Peste 1.700 de aplicanti activi la 3 ore de la debutul Start-Up Nation, 246 au trimis planurile de afaceriPFA cu activitate de transport in regim de taxiVIDEO: Deductibilitatea facturii unui contract de comisionANAF: Doua zile mai putin pentru obtinerea certificatuluiInregistrarea speciala in scop de TVA. Ce procedura e necesara pentru achizitii si livrari intracomunitare?Ultimele articole
Grup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVAControale fiscale pe TVA. 10 tipuri de erori pe care le vizeaza inspectoriiControale antifrauda. Prejudiciu de peste 3 milioane de lei cauzat bugetului de stat in domeniul constructiiFirme care factureaza catre persoane juridice. Au obligativitatea de a achizitiona case de marcat?Esti specialist in domeniul fiscal-contabil? Cunosti la perfectie legislatia? Rentrop& Straton te asteapta in echipa!
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"