Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cotele TVA pentru 2024, aplicabile in Romania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 04 Oct. 2024
cote tva Romania

Cotele de TVA reprezinta un element esential in fiscalitatea din Romania, influentand direct preturile bunurilor si serviciilor. TVA-ul, ca impozit indirect, este perceput in mai multe domenii, de la comert si industrie, pana la servicii, iar cunoasterea acestor cote este cruciala pentru companii si persoane fizice. In acest articol, vom afla care sunt cotele de TVA aplicabile pentru anul 2024 in Romania, la ce produse se aplica o cota redusa de TVA si ce obligatii fiscale au contribuabilii in ceea ce priveste plata TVA-ului.

Istoric cote TVA 

 
TVA (Taxa pe Valoarea Adaugata) a fost introdusa in Romania la 1 iulie 1993, inlocuind impozitul pe circulatia marfurilor, ca parte a procesului de aliniere la normele economiei de piata si de modernizare a sistemului fiscal, in vederea integrarii in Uniunea Europeana. 
 
Iata care sunt principalele momente cu privire la istoricul TVA in Romania:
 
  • In 1993, cota standard de TVA era de 18%, iar in 1998 aceasta a fost majorata la 22%, in incercarea de a creste veniturile bugetare.
  • 2000 cota de TVA standard a fost redusa la 19% , nivel care a fost mentinut timp de un deceniu. 
  • In 2007, dupa aderarea Romaniei la UE, sistemul TVA a fost armonizat cu legislatia europeana, ceea ce a dus la schimbari semnificative, in special in privinta regimului achizitiilor si livrarilor intracomunitare. 
  • Incepand cu 1 iulie 2010, in contextul crizei economice globale si pentru a reduce deficitul bugetar, cota standard de TVA a fost majorata de la 19% la 24%. Aceasta a fost una dintre cele mai semnificative cresteri si a avut un impact asupra economiei si consumului.
  • In 2016 , odata cu stabilizarea economica, TVA-ul a fost redus la 20%, ca parte a unui pachet de relaxare fiscala.
  • Din 2017 pana in prezent, cota standard de TVA este de 19%.

Tipuri de TVA 

 
Tipurile de TVA care exista in Romania sunt:
 
1. TVA colectata. Aceasta este definita in prevederile art. 266 din Codul Fiscal si reprezinta taxa pe care o companie o incaseaza pentru bunurile vandute sau serviciile prestate, inclusiv:
  • TVA pentru vanzarile deja realizate 
  • TVA pentru vanzarile care urmeaza sa fie facute 
  • TVA pe care cumparatorul este obligat sa plateasca conform art. 307-309 (de exemplu beneficiar ai livrarilor de bunuri sau prestarilor de servicii din cadrul operatiunilor triunghiulare, persoanele impozabile care efectueaza achizitii intracomunitare, persoanele care importa bunuri) 
 
2. TVA deductibila. Aceasta reprezinta totalul taxei pe valoare adaugata pe care o companie a platit-o sau urmeaza s-o plateasca pentru cumparaturile sale. TVA deductibila include:
  • TVA pentru achizitiile deja facute 
  • TVA pentru achizitiile planificate 
 
Cu alte cuvinte, TVA colectata este cea pe care compania o ia de la clienti, iar TVA deductibila este cea pe care compania o plateste furnizorilor sai.
 
3. TVA de plata. Aceasta este diferenta intre TVA colectata si TVA deductibila si reprezinta suma pe care o companie trebuie s-o plateasca statului.  (TVA de plata = TVA colectata - TVA deductibila).
 
4. TVA de recuperat. Aceasta apare atunci cand TVA deductibila este mai mare decat TVA colectata si reprezinta suma pe care compania o poate cere inapoi de la stat sau o poate folosi pentru compensarea TVA viitoare. (TVA de recuperat = TVA deductibila - TVA colectata ).

Ce operatiuni sunt supuse TVA-ului 

 
Articolul 268 din Codul Fiscal stabileste operatiunile care sunt impozabile (supuse cotelor de TVA). Acestea includ:
 
1. Livrarea de bunuri sau prestarea de servicii 
2. Importul de bunuri efectuat in Romania de orice persoana
3. Achizitia intracomunitara de bunuri (mijloace de transport, produse accizabile si altele)

Aceste operatiuni sunt supuse TVA-ului cand sunt efectuate:
 
    • Cu plata 
    • Pe teritoriul Romaniei 
    • De catre persoane impozabile (in sensul TVA) 
    • In cadrul activitatii economice a acestora
 
ATENTIE!

NU sunt considerate operatiuni impozabile in Romania achizitiile intracomunitare de bunuri care indeplinesc urmatoarele conditii:
  • sunt efectuate de o persoana impozabila care efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care taxa nu este deductibila sau de o persoana juridica neimpozabila;
  • valoarea totala a acestor achizitii intracomunitare nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro (echivalent in lei)
 
De asemenea, NU sunt operatiuni impozabile in Romania urmatoarele:
 
  • Bunuri a caror livrare ar fi scutita conform art. 294 (1), literele h)-n).
  • Achizitii in cadrul operatiunilor triunghiulare, cand cumparatorul revanzator nu este stabilit in Romania, dar este inregistrat TVA in alt stat membru, si livreaza bunurile direct unei persoane inregistrate in Romania, iar beneficiarul este obligat la plata TVA.
  • Achizitii de bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, daca bunurile au fost taxate in alt stat membru conform regimului special pentru intermediari.
  • Achizitii de bunuri dupa o livrare in regim vamal suspensiv sau procedura de tranzit intern, daca acestea se incheie in Romania. 
 

Cotele de TVA aplicabile in Romania in 2024 

 
In Romania in 2024, cota standard de TVA este de 19%. Exista, insa si cote reduse de TVA pentru anumite sectoare de activitate, de 9%, respectiv 5%. 
 

La ce produse/servicii/domenii se aplica TVA 9% 

 
In 2024, in Romania se aplica cota TVA de 9% la urmatoarele produse/servicii:
 
  • livrarea de medicamente de uz uman si veterinar
  • livrarea de alimente, inclusiv bauturi, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele. Fac exceptie bauturile alcoolice, bauturile nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202 si alimentele cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10 g/100 g produs, altele decat laptele praf pentru nou-nascuti, sugari si copii de varsta mica, cozonacul si biscuitii.
  • livrarea apei pentru irigatii in agricultura
  • livrarea de ingrasaminte si pesticide de tipul celor utilizate in mod normal in productia
  • agricola, altele decat cele prevazute la lit. l), seminte si alte produse agricole destinate
  • insamantarii sau plantarii, precum si prestarile de servicii de tipul celor utilizate in mod normal in productia agricola, prevazute prin ordin comun al ministrului finantelor si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale;
  • serviciile de alimentare cu apa si de canalizare
  • cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping
  • serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, precum si a bauturilor nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202
  • livrarea de ingrasaminte chimice si de pesticide chimice de tipul celor utilizate in mod normal in productia agricola, prevazute prin ordin comun al ministrului finantelor si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale
  • livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite.
  • Terenul pe care este construita locuinta include si amprenta la sol a locuintei.
  • livrarea si instalarea (inclusiv componente pentru reparare si/sau extindere) de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de caldura si alte sisteme de incalzire de inalta eficienta, cu emisii scazute,
  • serviciile constand in permiterea accesului la balciuri, parcuri de distractii si parcuri recreative ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9321 si 9329
  • serviciile constand in permiterea accesului la evenimente sportive.
 

La ce produse/servicii/domenii se aplica TVA 5% 

 
Cota redusa de TVA  5% se aplica urmatoarelor produse/servicii:
 
1. Pentru locuinte, in anumite conditii.
 
Intre 1 ianuarie si 31 decembrie 2024, se va aplica o cota redusa de TVA de 5% pentru livrarea locuintelor care au o suprafata utila de maximum 120 mp (fara a include anexele gospodaresti) si care, impreuna cu terenul pe care sunt construite, au o valoare totala de cel mult 600.000 lei (fara TVA). Aceasta reducere se aplica persoanelor fizice, fie ca achizitioneaza locuinta individual sau impreuna cu alte persoane fizice, cu conditia ca, in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2023, sa fi incheiat acte juridice intre vii care prevad plata in avans pentru cumpararea unei astfel de locuinte. 
 
Cota redusa de TVA de 5% pentru operatiunile prevazute la alin. (1) se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul livrarii pot fi locuite ca atare, conform conditiilor legale in vigoare
la data incheierii actelor juridice intre vii care au ca obiect plata in avans pentru achizitionarea unei astfel de locuinte.
 
2. Pentru livrarea de manuale scolare, carti, ziare si reviste, pe suport fizic si/sau pe cale electronica, cu exceptia celor care au, in totalitate sau in mod predominant, un continut video sau un continut muzical audio si a celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii;
 
3. Pentru serviciile constand in permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectura si arheologice, gradini zoologice si botanice;
 
4. Pentru livrarea catre persoanele fizice de lemn de foc, sub forma de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se incadreaza la codurile NC 4401 11 00 si 4401 12 00, si de rumegus, deseuri si resturi de lemn aglomerate sub forma de pelete din lemn, brichete din lemn sau sub forme similare, care se incadreaza la codurile NC 4401 31 00 si 4401 32 00; livrarea pentru utilizarea drept combustibil de incalzire a rumegusului, deseurilor si resturilor de lemn neaglomerate, care se incadreaza la codurile NC 4401 41 00 si 4401 49 00, realizata catre persoanele fizice in calitate de utilizatori finali, pe baza unei declaratii pe propria raspundere a beneficiarului.
 
5. Livrarea de lemne de foc catre persoane juridice sau alte entitati, indiferent de forma juridica de organizare a acestora, inclusiv scoli, spitale, dispensare medicale si unitati de asistenta sociala.
 
6. Livrarea de energie termica in sezonul rece, destinata populatiei; spitalelor publice si private, organizatiilor neguvernamentale, furnizorilor de servicii sociale, publici si privati, acreditati. 
 

La ce produse/servicii/domenii se aplica TVA 19%

 
Cota standard de TVA in Romania este de 19%. 
 
Incepand cu 1 ianuarie 2024, au fost aduse anumite modificari la cotele de TVA, astfel ca unele operatiuni care erau taxate cu cote reduse au acum TVA 19%. Iata care sunt acestea:
 
  • Dreptul de utilizare a facilitatilor sportive ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311 si 9313, potrivit Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, actualizata prin Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica nr. 337/2007, in scopul practicarii sportului si educatiei fizice, altele decat cele scutite conform art. 292 alin. (1) lit. l) 
  • Transportul de persoane cu trenurile sau vehiculele istorice cu tractiune cu aburi pe linii inguste in scop turistic sau de agrement 
  • Transportul de persoane utilizand instalatiile de transport pe cablu - telecabina, telegondola, telescaun, teleschi - in scop turistic sau de agrement; 
  • Transportul de persoane cu vehicule cu tractiune animala, folosite in scop turistic sau de agrement
  • Transportul de persoane cu ambarcatiuni folosite in scop turistic sau de agrement  
  • Livrarea alimentelor de inalta valoare calitativa, respectiv produse montane, eco, traditionale, autorizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Livrarea acestor alimente va fi insotita de copia documentului de recunoastere/ atestare/certificare eliberat de autoritatea competenta, cu exceptia livrarii efectuate catre consumatorul final.
 

Obligatii fiscale cu privire la plata TVA-ului

 
Contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA au mai multe obligatii fiscale importante legate de plata si gestionarea TVA-ului, printre care cele mai importante sunt urmatoarele:
 
  1. Emiterea facturilor corecte. Contribuabilii sunt obligati sa emita facturi care sa includa informatiile obligatorii prevazute de lege, cum ar fi baza impozabila si valoarea TVA-ului. 
  2. Colectarea TVA-ului. Contribuabilii trebuie sa colecteze TVA de la clienti pentru bunurile si serviciile vandute, aplicand corect cotele TVA corespunzatoare (standard sau reduse), in functie de tipul de bunuri sau servicii.
  3. Calculul si plata TVA-ului. TVA-ul colectat trebuie calculat si declarat periodic catre autoritatile fiscale. TVA-ul de plata reprezinta diferenta dintre TVA-ul colectat de la clienti si TVA-ul deductibil. TVA-ul trebuie platit catre bugetul de stat la termenele stabilite de legislatie, pentru a evita penalizarile sau dobanzile de intarziere.
  4. Depunerea declaratiilor fiscale. Contribuabilii trebuie sa depuna periodic Declaratia 300 (decontul de TVA) care contine informatii despre TVA-ul colectat si deductibil. De asemenea, impreuna cu D300 se completeaza si depune Formularul 394, care este o declaratie informativa care detaliaza toate tranzactiile interne realizate cu alte persoane inregistrate in scopuri de TVA in Romania. 
  5. Corectarea erorilor si ajustarea TVA. In cazul in care se fac erori in declararea TVA-ului sau in emiterea facturilor, contribuabilii au obligatia de a corecta aceste erori prin ajustari in declaratiil rectificative.
 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cotele TVA pentru 2024, aplicabile in Romania":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016