Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


In contextul tranzitiei catre surse de energie regenerabila si al programelor guvernamentale de sprijin, cum este „Casa Verde”, tot mai multi consumatori persoane fizice investesc in echipamente precum panouri fotovoltaice, pompe de caldura si acumulatori. In acest articol vom vedea care sunt cotele de TVA aplicabile acestor echipamente in anul 2025, in functie de destinatia utilizarii si tipul sistemului instalat, conform prevederilor actuale din Codul fiscal.
Ce cota de TVA se aplica pentru urmatoarele situatii?
1. Conform programului Casa Verde 2024, Persoana Fizica achizitioneaza de la Persoana Juridica un Kit sistem fotovoltaic (inclus manopera, panouri, invertor, baterie etc), aceste produse si servicii de montaj se aplica cota de TVA 9%, incluzand si bateria?
2. Persoana Fizica achizitioneaza de la o Persoana Juridica o pompa de caldura si un aparat de aer conditionat, pentru aceste produse ce cota de TVA se aplica?
Cuprins
Cota TVA panouri fotovoltaice si pompa de caldura
Conform art.291, alin (2), lit. n) si p) din Codul fiscal:
“(2) Cota redusa de 9% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele prestari de servicii si/sau livrari de bunuri:
n)livrarea si instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de caldura si alte sisteme de incalzire de inalta eficienta, cu emisii scazute, care se incadreaza in valorile de referinta pentru emisiile de particule stabilite in anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.189 al Comisiei din 28 aprilie 2015 de punere in aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European si a Consiliului in ceea ce priveste cerintele de proiectare ecologica aplicabile cazanelor cu combustibil solid si in anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.185 al Comisiei din 24 aprilie 2015 de punere in aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European si a Consiliului in ceea ce priveste cerintele in materie de proiectare ecologica aplicabile aparatelor pentru incalzire locala cu combustibil solid si carora li s-a atribuit o eticheta energetica a Uniunii Europene pentru a demonstra intrunirea criteriului mentionat la art. 7 alin. (2) din Regulamentul (UE) 2017/1.369 al Parlamentului European si al Consiliului din 4 iulie 2017 de stabilire a unui cadru pentru etichetarea energetica si de abrogare a Directivei 2010/30/UE, destinate locuintelor, inclusiv a kiturilor de instalare, precum si a tuturor componentelor necesare achizitionate separat;
p)livrarea si instalarea de componente pentru repararea si/sau extinderea sistemelor prevazute la lit. n) si o);”
Conform art.291 alin. (3^7) :
"(3^7) Pentru a beneficia de prevederile alin. (2) lit. n) - q), cumparatorii au obligatia de a da o declaratie pe propria raspundere conform modelului prevazut in anexa la prezentul titlu."
Conform prevederilor legale de mai sus, in cazul in care societatea demonstreaza ca panourile fotovoltaice si componentele sunt destinate locuintelor, cota de TVA aplicabila este de 9%.
In acest scop persoana fizica va completa o declaratie pe proprie raspundere conform anexei nr.1 la legea 296/2023.
In concluzie, cota redusa de 9% TVA se aplica numai in situatia in care panourile fotovoltaice sunt utilizate in scop rezidential (locuinte).
Nerespectarea acestor destinatii, impune aplicarea cotei standard TVA 19%. Aceleasi prevederi se aplica si pentru livrarea pompei de caldura, aplicandu-se TVA 9% daca aceasta este destinata locuintei persoanei fizice.
Cota TVA aparat aer conditionat
In opinia mea, pentru aparatul de aer conditionat, veti aplica TVA 19 % deoarece nu se incadreaza in prevederile art. 291 alin. (2) lit. n) din Codul fiscal.
Cota TVA acumulatori
In ceea ce priveste cota de TVA aplicata acumulatorilor, furnizorul aplica cota redusa de 9% conform prevederilor art. 291 alin. (2) lit. n), citat anterior, doar in cazul sistemelor fotovoltaice hibrid "off grid", aplicand cota standard TVA 19% in cazul livrarii bateriilor pentru sisteme hibrid "on grid".
In acest sens, aduc drept argument prevederile art. 291 alin. (3^6) pct. 2 lit. a) care se refera in mod expres doar la bateriile din sistemul off-grid ce functioneaza independent de reteaua publica de energie electrica, fara ca textul Codului fiscal
sa faca referire si la sistemul on-grid conectat la reteaua publica de energie electrica:
"(3^6) Sintagmele utilizate la alin. (2) lit. n) si o) au urmatorul inteles:
........................
2. kituri de instalare - ansamblul pieselor comercializate impreuna in scopul furnizarii unui sistem functional si care poate contine:
.......................
a) kit panouri fotovoltaice - panou fotovoltaic, invertor, modul comanda, optimizatoare, sisteme de fixare, cablaj si conectica, tablou electric, disjunctoare, cutie contor, contor electric, iar, in cazul sistemelor off-grid, bateriile;"
Pentru a beneficia de cota redusa TVA 9% aferenta bateriilor in cazul sistemelor off-grid, cumparatorii au obligatia sa prezinte furnizorului o declaratie pe propria raspundere conform prevederilor art. 291 alin. (3^7) .
In alta ordine de idei, consider ca motivul pentru care cota de 9% se aplica doar in cazul sistemului off grid este faptul ca in acest sistem cumparatorul persoana fizica nu poate avea si calitatea de prosumator, deoarece energia stocata este utilizata doar pentru locuinta proprie, fie in timpul noptii, fie in zilele fara soare, dar fara a avea posibilitatea livrarii, cu plata, a unui eventual surplus in reteaua nationala de energie electrica.
Raspunsuri oferite in luna MAI 2025 de catre specialistii site-ului PortalPersoaneFizice.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Economist cu peste 20 de ani experienta in domeniul public si privat. Specialist in: impozitare persoane fizice, Declaratia Unica, impozit pe venit si contributii sociale, nerezidenti, TVA.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
COTE TVA. Cota TVA pentru produsele de panificatie in 2025Comisia recomanda cote uniforme de TVAAchizitii de bunuri extracomunitareTVA zahar 2024. Studii de caz practiceCOTE TVA diferite si TVA restituit de furnizor. Cum procedam in 2016?Ultimele articole
TVA in Romania. Cota de TVA pentru bauturile nealcoolice in 2025Cotele TVA pentru 2025, aplicabile in RomaniaModificari TVA 2024. TOT trebuie sa stiiModificari importante privind TVA ce intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2024Modificari asupra cotelor de TVA, aplicate incepand cu 1 ianuarie 2024Articole similare
Cotele TVA pentru 2025, aplicabile in Romania
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"