Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Achizitia si revanzarea panourilor fotovoltaice implica o serie de obligatii fiscale si declarative specifice, atat din perspectiva TVA-ului, cat si din cea a reglementarilor de mediu. In contextul unei achizitii intracomunitare din Irlanda catre o societate din Romania, este esential ca firma sa inteleaga exact care sunt obligatiile legale in vigoare, atat la momentul importului, cat si in cazul revanzarii catre persoane fizice.
Acest articol ofera o prezentare detaliata a aspectelor fiscale si de mediu relevante pentru operatiunile comerciale cu panouri fotovoltaice.
Cuprins
Achizitia intracomunitara de panouri fotovoltaice - obligatii fiscale si declarative
Avem acest caz. O societate din Romania, platitoare de TVA, achizitioneaza panouri fotovoltaice din Irlanda. Scopul achizitiei este atat revanzarea catre clienti persoane fizice, in baza unor proiecte, cat si utilizarea acestora pentru construirea unor parcuri fotovoltaice. Care sunt obligatiile fiscale si declarative ale societatii din Romania in legatura cu achizitia intracomunitara, inclusiv din perspectiva eventualelor obligatii privind timbrul verde sau alte taxe de mediu aplicabile? Ce obligatii are firma din Irlanda in aceasta relatie comerciala? Ce obligatii are societatea din Romania in momentul revanzarii panourilor fotovoltaice catre persoane fizice? Ce informatii trebuie mentionate pe facturile emise?
Este considerata achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania achizitia de bunuri livrate intracomunitar de o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in alt stat membru si detine un cod de TVA valid.
Obligativitatea taxarii inverse si raportarea in declaratiile fiscale
La achizitie se aplica taxare inversa, se declara in declaratia 300 ca TVA deductibil si TVA colectat la rd 5, cu report la 5.1, si la rd. 20, cu report la rd. 20.1.

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Se declara in Declaratia recapitulativa 390 VIES cod A.
Obligatii privind taxa de mediu si timbrul verde
Conform OUG 5/2015 pentru introducerea pe piata a echipamentelor electrice si electronice (EEE), producatorii, importatorii si distribuitorii au obligatia de a se inscrie in registrul national al producatorilor, primind un numar de inregistrare care va fi comunicat de acestia la vanzare de EEE.
Procedura de inregistrare este prezentata detaliat in anexa 5 Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 5/2015:
Conform OUG 5/2015 art.34 alin. (1) Producatorii si distribuitorii sunt obligati sa informeze cumparatorii/posibilii cumparatori, in momentul punerii in vanzare a EEE, cu privire la costurile colectarii, tratarii si eliminarii in conditii de protectie a mediului, prin evidentierea separata a acestor costuri, respectiv inscrierea taxei de mediu in factura.
Conform Legii 127/2024 alin. (2) Costurile prevazute la alin. (1) trebuie sa acopere minimum valoarea necesara realizarii tintelor de colectare si valorificare a DEEE, generate de masa respectivului echipament.
Timbrul verde colectat in acest fel de producatori/distribuitori este virat catre operatori pentru colectarea, reutilizarea, reciclarea si valorificarea deseurilor de echipamente electrice si electronice.
Declaratii si plati catre Administratia Fondului pentru Mediu
La Administratia Fondului pentru Mediu aveti obligatia de a declara pana in data de 25 a lunii urmatoare diferenta dintre cantitatile de deseuri de EEE corespunzatoare obligatiilor anuale de colectare si cantitatile efectiv colectate.
Plata se face anual.
In concluzie stabiliti taxa de timbru verde si o treceti pe factura, dupa ce, pe baza unui contracat cu un OIREP (operator specializat pentru transferul responsabilitatii de colectare a deseurilor de EEE) identifica taxa pentru fiecare componenta in parte.
Taxa de timbru verde se gaseste in anexa cu preturi din acel contract si consitutie suma pe cate importatorul o va plati permanent catre OIREP pentru fiecare componenta in parte.
La Oirep se raporteaza numai componentele EEE vandute, nu cele importate, cele mentionate pe facturile de vanzare ca taxa de timbru verde.
OIREP- ul specializat percepe o factura catre importator, cu valoarea taxei de timbru verde colectata in luna anterioara din vanzarile inregistrate.
OIREP -ul are responsabilitatea sa raporteze pentru importator trimestrial la Fondul de mediu situatia colectarilor si a platitorilor de facturi.
Monografie contabila pentru livrarea echipamentelor
Monografia contabila pentru livrarea de echipamente:
4111 = %
707
447
4427
Valoarea timbrului colectat, se vireaza asociatiei:
447 = 401
Cota de TVA aplicabila panourilor fotovoltaice
Referitor la cota de TVA
Conform art. 291alin. (2) lti. n) Cota redusa de 9% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele prestari de servicii si/sau livrari de bunuri:
n)livrarea si instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de caldura si alte sisteme de incalzire de inalta eficienta, cu emisii scazute, care se incadreaza in valorile de referinta pentru emisiile de particule stabilite in anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.189 al Comisiei din 28 aprilie 2015 de punere in aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European si a Consiliului in ceea ce priveste cerintele de proiectare ecologica aplicabile cazanelor cu combustibil solid si in anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.185 al Comisiei din 24 aprilie 2015 de punere in aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European si a Consiliului in ceea ce priveste cerintele in materie de proiectare ecologica aplicabile aparatelor pentru incalzire locala cu combustibil solid si carora li s-a atribuit o eticheta energetica a Uniunii Europene pentru a demonstra intrunirea criteriului mentionat la art. 7 alin. (2) din Regulamentul (UE) 2017/1.369 al Parlamentului European si al Consiliului din 4 iulie 2017 de stabilire a unui cadru pentru etichetarea energetica si de abrogare a Directivei 2010/30/UE, destinate locuintelor, inclusiv a kiturilor de instalare, precum si a tuturor componentelor necesare achizitionate separat;
o)livrarea si instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de caldura si alte sisteme de incalzire de inalta eficienta, cu emisii scazute, care se incadreaza in valorile de referinta pentru emisiile de particule stabilite in anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.189 al Comisiei din 28 aprilie 2015 si in anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.185 al Comisiei din 24 aprilie 2015 si carora li s-a atribuit o eticheta energetica a Uniunii Europene pentru a demonstra intrunirea criteriului mentionat la art. 7 alin. (2) din Regulamentul (UE) 2017/1.369 al Parlamentului European si al Consiliului din 4 iulie 2017, inclusiv a kiturilor de instalare, precum si a tuturor componentelor necesare achizitionate separat, destinate cladirilor administratiei publice centrale sau locale, cladirilor entitatilor aflate in coordonarea/subordonarea acestora, cu exceptia societatilor;
p)livrarea si instalarea de componente pentru repararea si/sau extinderea sistemelor prevazute la lit. n) si o);
q)livrarea sistemelor prevazute la lit. n) si o) ca parte componenta a livrarilor de constructii, precum si livrarea si instalarea sistemelor prevazute la aceleasi litere, ca extraoptiuni la livrarea unei constructii, pentru destinatarii prevazuti la respectivele litere;
Aplicarea cotei reduse de TVA de 9% - conditii si declaratii necesare
(3 7) Pentru a beneficia de prevederile alin. (2) lit. n)-q), cumparatorii au obligatia de a da o declaratie pe propria raspundere conform modelului prevazut in anexa la prezentul titlu.
Conform prevederilor legale de mai sus, in cazul in care panourile fotovoltaice sunt destinate locuintelor, cota de TVA aplicabila este de 9%. In acest scop se va completa o declaratie pe proprie raspundere conform anexei nr. 1 la legea 296/2023.
Daca societatea irlandeza este inregistrata in scopuri de TVA in Irlanda si livreaza catre o firma din Romania inregistrata in scopuri de TVA, factura se emite fara TVA.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
TAXA DE TIMBRU VERDE: Ce este, cine o plateste si cum se aplicaTAXA DE TIMBRU VERDE. Pentru ce categorii de produse se aplica si studii de caz practiceO noua taxa pentru consumatori: Se va achita o garantie pentru fiecare produs ambalat in sticla sau borcanArticole similare
Cum alegi sistemul de incalzire adecvat? AMASS raspunde intrebarilor tale!Montare PANOURI FOTOVOLTAICE. Ce obligatii fiscale trebuie sa indeplineasca prosumatoriiTVA PANOURI FOTOVOLTAICE. Studii de caz utileModificari importante aduse TVA care se aplica incepand cu 1 ianuarie 2023Prosumator. Obligatii fiscale si MONOGRAFIE contabila explicataUltimele articole
PANOURI FOTOVOLTAICE. Ce cota de TVA se aplica in 2025Produsele si Serviciile cu TVA 9% in 2025Cotele TVA pentru 2025, aplicabile in RomaniaModificari importante privind TVA ce intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2024Modificari asupra cotelor de TVA, aplicate incepand cu 1 ianuarie 2024Articole similare
Cota TVA. Ce COTE TVA se aplica in 2025 panourilor fotovoltaice, pompelor de caldura si acumulatorilorAchizitii de bunuri extracomunitareFMI-ul nu vede cu ochi buni reducerea TVAReducerea TVA si CAS, acoperita din taierea cheltuielilor Fondului de rezervaCodul Fiscal, modificat pe partea de TVA. Ce prevederi au fost introduse prin HG 653/2023Ultimele articole
TVA la imobiliare si terenuri. 5 intrebari esentiale pentru a aplica TVA-ul corectTVA in Romania. Cota de TVA pentru bauturile nealcoolice in 2025COTE TVA. Cota TVA pentru produsele de panificatie in 2025Cotele TVA pentru 2025, aplicabile in RomaniaModificari TVA 2024. TOT trebuie sa stii
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"