Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Cotizatie achitata unei asociatii profesionale. Ce tratament fiscal se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Apr. 2016 Exclusiv
Tags: cotizatie, asociatie profesionala, codul fiscal, prestari servicii, cote tva

In randurile de mai jos, dam ca exemplu o societate platitoare de TVA din Romania care a achitat o cotizatie de membru pentru o asociatie profesionala cu sediul in SUA. Vom vedea care sunt implicatiile fiscale si obligatiile declarative ale societatii din Romania, precum si daca este necesar un document de inregistrare fiscala (sau certificat de rezidenta fiscala eliberat de autoritatile din SUA).

Din  punctul de vedere al TVA, cotizatia platita  reprezinta o achizitie de prestari  de servicii – presupunand ca in contul acestei cotizatii se efectueaza anumite servicii,   pentru care se aplica prevederile art.278 alin (2)  din Codul fiscal respectiv   locul impozitarii este unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitati sale economice.

Potrivit prevederilor din Normele metodologice de aplicare, serviciile pentru care se aplica prevederile art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, de care beneficiaza persoane impozabile stabilite in Romania si care sunt prestate de un prestator persoana impozabila care nu este stabilit in Romania, au locul prestarii in Romania, fiind aplicabile cotele de TVA prevazute la art. 291 din Codul fiscal sau, dupa caz, scutirile de TVA prevazute la art. 292, 294, 295 sau 296 din Codul fiscal.

 Potrivit prevederilor art.292 alin. (1)  lit. k) sunt scutite de taxa prestarile de servicii si/sau livrarile de bunuri furnizate membrilor in interesul lor colectiv, in schimbul unei cotizatii fixate conform statutului, de organizatii fara scop patrimonial care au obiective de natura politica, sindicala, religioasa, patriotica, filozofica, filantropica, patronala, profesionala sau civica, precum si obiective de reprezentare a intereselor membrilor lor, in conditiile in care aceasta scutire nu provoaca distorsiuni de concurenta.

Asadar, din punct de vedere al taxei, nu se aplica taxarea inversa , beneficiarul nefiind obligat la plata taxei, fiind o operatiune scutita de taxa.

 Prin urmare, valoarea cotizatiei achitate  se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 26 denumit  "Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile”  .

Din punct de vedere al impozitului pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti, aceste cotizatii platite respectiv eventuale prestari de servicii nu fac parte din sfera de cuprindere a impozitului pe venituri.

La art.223 alin .(1)  veniturile din prestarile  de servicii supuse  impozitarii  sunt cele de la lit.i) si k) reprezentand:

-venituri din prestarea de servicii de management sau de consultanta din orice domeniu, daca aceste venituri sunt obtinute de la un rezident sau daca veniturile respective sunt cheltuieli ale unui sediu permanent in Romania
- venituri din servicii prestate in Romania, exclusiv transportul international si prestarile de servicii accesorii acestui transport.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016