Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

La 1 iulie 2016 intra in vigoare noul formular 394

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 25 Mai. 2016 Exclusiv
Tags: formular 394, 1 iulie 2016, declaratia 394, opanaf 3769/2015, cnp

Va reamintim ca in Monitorul Oficial al Romaniei nr.242/2016 a fost publicat OPANAF nr. 1105/2016 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul Romaniei de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA.


Termenul de intrare in vigoare a OPANAF 3769/2015 a fost amanat pana la data de 1 iulie 2016. Pe noul formular 394 se vor declara operatiunile efectuate pe teritoriul national incepand cu luna iulie 2016 si operatorii economici nu vor mai declara inca o data facturile emise sau primite de persoanele impozabile in perioada ianuarie – iunie 2016.

Formularul 394 "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile effectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA" se completeaza si se depune de catre:

a) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art.316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si care sunt obligate la plata taxei conform art.307 alin.(1), (2), (6), (7) din Codul Fiscal, pentru operatiuni impozabile in Romania conform art. 268 alin.(1) si taxabile cu cota prevazuta de Codul Fiscal.

Declaratia se depune pentru orice operatiune taxabila pentru care, conform Titlului VII din Codul Fiscal, este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri, precum si pentru operatiunile la care se aplica sistemul TVA la incasare. Declaratia trebuie sa contina facturile care au fost emise in perioada de
raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare".

De asemenea, in declaratie se inscriu:
Cartea Verde a TVA

Cartea Verde a TVA

Vezi detalii

Cum justificam legal scutirea de TVA

Cum justificam legal scutirea de TVA

Vezi detalii

Controale TVA 2021

Controale TVA 2021

Vezi detalii


- baza impozabila si TVA aferente facturilor emise prin autofacturare;
- valoarea totala a bonurilor fiscale, inclusiv facturile simplificate si bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, conform prevederilor art.319 alin.(12), (13), (21) din Codul Fiscal, indiferent daca au sau nu au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.

b) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, conform art.316 din Codul Fiscal, care realizeaza in Romania achizitii de bunuri si servicii.

Declaratia trebuie sa contina facturile care au fost primite in perioada de raportare, inclusiv cele care au mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare", precum si borderourile de achizitii de bunuri, filele din carnetele de comercializare a produselor din sectorul agricol in cazul achizitiilor efectuate
de la persoane fizice si/sau contracte incheiate cu persoane fizice.

De asemenea, in declaratie se inscrie valoarea totala a facturilor simplificate si a bonurilor fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate conform prevederilor art.319 alin.(12), (13), (21) din Codul Fiscal, daca au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.

Listele operatiunilor taxabile efectuate pe teritoriul national cuprind urmatoarele tipuri de operatiuni:
- operatiuni efectuate cu persoane impozabile (cu detaliere pe fiecare operatiune cu TVA si pe fiecare operatiune cu taxare inversa pentru cereale si plante tehnice, deseuri feroase si neferoase, masa lemnoasa, certificate de emisii de gaze cu efect de sera, energie electrica, certificate verzi, constructii/terenuri, aur de investitii, telefoane mobile, microprocesoare, console de jocuri, tablete PC, laptopuri);

- operatiuni efectuate de persoane neinregistrate in scopuri de TVA (cu detaliere pe fiecare operatiune): pentru perioada 1 iulie 2016 – 31 decembrie 2016, pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii, precum si pentru livrarile persoanelor impozabile care aplica regimul special pentru agentiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, efectuate catre persoane fizice, vor fi cuprinse in lista de detaliu numai facturile emise cu valoare individuala mai mare de
10.000 lei.

Exceptii:
a) pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate catre persoane fizice pentru care au fost emise facturi cu valoare individuala mai mica sau egala cu 10.000 lei, se va completa numarul total al facturilor emise, valoarea totala a bazei impozabile si TVA aferenta acestora, defalcate pe cote de TVA;

b) pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate de persoanele impozabile care aplica regimul special pentru agentiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, catre persoane fizice, pentru care au fost emise facturi cu valoare individuala mai mica sau egala cu 10.000 lei, se va completa numarul total  al facturilor emise si valoarea acestora cu TVA inclusa.

Incepand cu data de 1.01.2017 vor fi cuprinse in lista de detaliu toate facturile emise catre persoanele fizice, indiferent de valoarea acestora;

- operatiuni efectuate cu persoane impozabile nestabilite in Romania, care sunt stabilite in alte state membre, neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania (cu detaliere pe fiecare operatiune);

- operatiuni efectuate cu persoane impozabile neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene (cu detaliere pe fiecare operatiune);

- operatiuni efectuate prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale, cu exceptia celor pentru care s-au emis facturi, inclusiv incasarile prin intermediul bonurilor fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, indiferent daca au/nu au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului;

- operatiuni efectuate din activitatile economice exceptate de la obligatia utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale.

Referitor la mentionarea CNP/NIF si adresa furnizor/beneficiar, persoana fizica, completarea CNP/NIF este obligatorie in situatia in care persoana impozabila il colecteaza de la persoana fizica din facturi, contracte (de prestari servicii, de furnizare utilitati, vanzari de bunuri mobile si imobile, etc.). in lipsa acestuia se vor declara numele, prenumele si adresa persoanei fizice.

in ce priveste declararea operatiunilor desfasurate cu persoane impozabile nestabilite in Romania care sunt stabilite in alt stat membru, neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, persoana impozabila din Romania va declara operatiunile derulate pe teritoriul national (Romania), care nu se inscriu in declaratia  recapitulativa privind livrarile, achizitiile/prestarile intracomunitare, respectivformularul 390.

Referitor la declararea operatiunilor desfasurate cu persoane impozabile neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene nu
vor fi declarate operatiunile de import de bunuri (inclusiv in cazul persoanei impozabile pentru care s-a acordat certificat de amanare de la plata in vama a TVA).
 
Datele inscrise in declaratie referitoare la tranzactiile derulate cu fiecare persoana impozabila (client/furnizor) inregistrata in scop de TVA pot fi consultate de catre aceasta prin intermediul aplicatiei informatice puse la dispozitie de ANAF si cu acordul persoanei impozabile care depune declaratia. Acordul va fi dat in prima declaratie depusa de persoana impozabila si va fi valabil pentru toate declaratiile informative 394 pentru care exista obligativitatea depunerii in anul fiscal mentionat, fara a avea posibilitatea schimbarii optiunii.

In cazul in care persoana impozabila nu si-a exprimat acordul, aceasta are posibilitatea schimbarii optiunii in cursul anului.
In situatia in care persoana impozabila nu si-a exprimat acordul prin nicio declaratie informativa depusa pe parcursul anului, aceasta nu va putea consulta datele inscrise de parteneri in declaratiile informative 394, referitoare la tranzactiile bilaterale, indiferent de optiunea acestora.

Declaratia se depune la organul fiscal competent pana la data de 25 a lunii urmatoare incheierii perioadei de raportare declarate pentru depunerea decontului (luna, trimestrul, etc.), inclusiv daca in aceasta perioada nu au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul declaratiei.

In cazul in care, dupa depunerea declaratiei, persoana impozabila constata existenta unor omisiuni/erori in datele declarate, aceasta trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata cu operatiunile care necesita modificarea si/sau operatiunile care nu au fost declarate, declaratie care inlocuieste declaratia informativa depusa initial. Nu vor face obiectul redepunerii declaratiei facturile primite de persoana impozabila in alta perioada de raportare fata de data emiterii acestora de catre furnizori. Declaratia se depune in format electronic, sub forma unui fisier PDF, care are atasat un fisier XML, a carui structura este disponibila pe portalul e- Romania. Se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta sau in format electronic, insotita de anexa nr.1 la ordin – formularul 394, in format hartie (doar prima pagina), semnata si stampilata conform legii. Declaratia in format electronic se poate depune si la registratura organului fiscal competent sau se poate transmite prin posta, cu confirmare de primire.
Data postei trebuie sa fie data de 25 a lunii urmatoare incheierii perioadei de raportare.

Sursa: Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Galati

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "La 1 iulie 2016 intra in vigoare noul formular 394":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016