Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Va reamintim ca in Monitorul Oficial al Romaniei nr.242/2016 a fost publicat OPANAF nr. 1105/2016 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul Romaniei de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA.
Termenul de intrare in vigoare a OPANAF 3769/2015 a fost amanat pana la data de 1 iulie 2016. Pe noul formular 394 se vor declara operatiunile efectuate pe teritoriul national incepand cu luna iulie 2016 si operatorii economici nu vor mai declara inca o data facturile emise sau primite de persoanele impozabile in perioada ianuarie – iunie 2016.
Formularul 394 "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile effectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA" se completeaza si se depune de catre:
a) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art.316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si care sunt obligate la plata taxei conform art.307 alin.(1), (2), (6), (7) din Codul Fiscal, pentru operatiuni impozabile in Romania conform art. 268 alin.(1) si taxabile cu cota prevazuta de Codul Fiscal.
Declaratia se depune pentru orice operatiune taxabila pentru care, conform Titlului VII din Codul Fiscal, este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri, precum si pentru operatiunile la care se aplica sistemul TVA la incasare. Declaratia trebuie sa contina facturile care au fost emise in perioada de
raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare".
De asemenea, in declaratie se inscriu:
- baza impozabila si TVA aferente facturilor emise prin autofacturare;
- valoarea totala a bonurilor fiscale, inclusiv facturile simplificate si bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, conform prevederilor art.319 alin.(12), (13), (21) din Codul Fiscal, indiferent daca au sau nu au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.

Cartea Verde a Contabilitatii

Portal Institutii Publice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Agenda Fiscala a Contabilului 2025
b) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, conform art.316 din Codul Fiscal, care realizeaza in Romania achizitii de bunuri si servicii.
Declaratia trebuie sa contina facturile care au fost primite in perioada de raportare, inclusiv cele care au mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare", precum si borderourile de achizitii de bunuri, filele din carnetele de comercializare a produselor din sectorul agricol in cazul achizitiilor efectuate
de la persoane fizice si/sau contracte incheiate cu persoane fizice.
De asemenea, in declaratie se inscrie valoarea totala a facturilor simplificate si a bonurilor fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate conform prevederilor art.319 alin.(12), (13), (21) din Codul Fiscal, daca au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.
Listele operatiunilor taxabile efectuate pe teritoriul national cuprind urmatoarele tipuri de operatiuni:
- operatiuni efectuate cu persoane impozabile (cu detaliere pe fiecare operatiune cu TVA si pe fiecare operatiune cu taxare inversa pentru cereale si plante tehnice, deseuri feroase si neferoase, masa lemnoasa, certificate de emisii de gaze cu efect de sera, energie electrica, certificate verzi, constructii/terenuri, aur de investitii, telefoane mobile, microprocesoare, console de jocuri, tablete PC, laptopuri);
- operatiuni efectuate de persoane neinregistrate in scopuri de TVA (cu detaliere pe fiecare operatiune): pentru perioada 1 iulie 2016 – 31 decembrie 2016, pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii, precum si pentru livrarile persoanelor impozabile care aplica regimul special pentru agentiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, efectuate catre persoane fizice, vor fi cuprinse in lista de detaliu numai facturile emise cu valoare individuala mai mare de
10.000 lei.
Exceptii:
a) pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate catre persoane fizice pentru care au fost emise facturi cu valoare individuala mai mica sau egala cu 10.000 lei, se va completa numarul total al facturilor emise, valoarea totala a bazei impozabile si TVA aferenta acestora, defalcate pe cote de TVA;
b) pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate de persoanele impozabile care aplica regimul special pentru agentiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, catre persoane fizice, pentru care au fost emise facturi cu valoare individuala mai mica sau egala cu 10.000 lei, se va completa numarul total al facturilor emise si valoarea acestora cu TVA inclusa.
Incepand cu data de 1.01.2017 vor fi cuprinse in lista de detaliu toate facturile emise catre persoanele fizice, indiferent de valoarea acestora;
- operatiuni efectuate cu persoane impozabile nestabilite in Romania, care sunt stabilite in alte state membre, neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania (cu detaliere pe fiecare operatiune);
- operatiuni efectuate cu persoane impozabile neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene (cu detaliere pe fiecare operatiune);
- operatiuni efectuate prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale, cu exceptia celor pentru care s-au emis facturi, inclusiv incasarile prin intermediul bonurilor fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, indiferent daca au/nu au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului;
- operatiuni efectuate din activitatile economice exceptate de la obligatia utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale.
Referitor la mentionarea CNP/NIF si adresa furnizor/beneficiar, persoana fizica, completarea CNP/NIF este obligatorie in situatia in care persoana impozabila il colecteaza de la persoana fizica din facturi, contracte (de prestari servicii, de furnizare utilitati, vanzari de bunuri mobile si imobile, etc.). in lipsa acestuia se vor declara numele, prenumele si adresa persoanei fizice.
in ce priveste declararea operatiunilor desfasurate cu persoane impozabile nestabilite in Romania care sunt stabilite in alt stat membru, neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, persoana impozabila din Romania va declara operatiunile derulate pe teritoriul national (Romania), care nu se inscriu in declaratia recapitulativa privind livrarile, achizitiile/prestarile intracomunitare, respectivformularul 390.
Referitor la declararea operatiunilor desfasurate cu persoane impozabile neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene nu
vor fi declarate operatiunile de import de bunuri (inclusiv in cazul persoanei impozabile pentru care s-a acordat certificat de amanare de la plata in vama a TVA).
Datele inscrise in declaratie referitoare la tranzactiile derulate cu fiecare persoana impozabila (client/furnizor) inregistrata in scop de TVA pot fi consultate de catre aceasta prin intermediul aplicatiei informatice puse la dispozitie de ANAF si cu acordul persoanei impozabile care depune declaratia. Acordul va fi dat in prima declaratie depusa de persoana impozabila si va fi valabil pentru toate declaratiile informative 394 pentru care exista obligativitatea depunerii in anul fiscal mentionat, fara a avea posibilitatea schimbarii optiunii.
In cazul in care persoana impozabila nu si-a exprimat acordul, aceasta are posibilitatea schimbarii optiunii in cursul anului.
In situatia in care persoana impozabila nu si-a exprimat acordul prin nicio declaratie informativa depusa pe parcursul anului, aceasta nu va putea consulta datele inscrise de parteneri in declaratiile informative 394, referitoare la tranzactiile bilaterale, indiferent de optiunea acestora.
Declaratia se depune la organul fiscal competent pana la data de 25 a lunii urmatoare incheierii perioadei de raportare declarate pentru depunerea decontului (luna, trimestrul, etc.), inclusiv daca in aceasta perioada nu au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul declaratiei.
In cazul in care, dupa depunerea declaratiei, persoana impozabila constata existenta unor omisiuni/erori in datele declarate, aceasta trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata cu operatiunile care necesita modificarea si/sau operatiunile care nu au fost declarate, declaratie care inlocuieste declaratia informativa depusa initial. Nu vor face obiectul redepunerii declaratiei facturile primite de persoana impozabila in alta perioada de raportare fata de data emiterii acestora de catre furnizori. Declaratia se depune in format electronic, sub forma unui fisier PDF, care are atasat un fisier XML, a carui structura este disponibila pe portalul e- Romania. Se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta sau in format electronic, insotita de anexa nr.1 la ordin – formularul 394, in format hartie (doar prima pagina), semnata si stampilata conform legii. Declaratia in format electronic se poate depune si la registratura organului fiscal competent sau se poate transmite prin posta, cu confirmare de primire.
Data postei trebuie sa fie data de 25 a lunii urmatoare incheierii perioadei de raportare.
Sursa: Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Galati
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Declaratia 394: completare sectiuni fara erori si noile modificari de la 1 ianuarie 2017Calendar declaratii ianuarie 2014: Aici gasiti lista completa a declaratiilor care se depun la Fisc luna aceasta!Ordin ANAF privind Declaratia 394, publicat in Monitorul OficialCe declaratii depunem pana la 25 mai 2015?Ce declaratii privind TVA depunem la 25 iunieUltimele articole
Solutionarea deconturilor cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursareFacturi emise dupa control fiscal - Deducere TVA beneficiarRefacturare diverse cheltuieli. Regim TVACe declaratii depunem la Fisc pana la 25 iulie?Noutati privind solutionarea cererilor de rambursare de TVAArticole similare
OANAF 2264/2016 a adus mai multe modificari privind TVA-ul si declararea achizitiilorAnunt ANAF: Declaratia 394 si conditiile de depunereZoom fiscal: Explicatii privind testarea D394 de catre firmeNoul format valabil pentru Formularul 088 de la 1 IULIE 2016Noul formular 088 pune presiune pe mediul de afaceri!Ultimele articole
Formularul 394. Ce casute se bifeaza daca tranzactiile cu persoanele afiliate au fost declarate in D390 recapitulativa?5,5 milioane lei alocate pentru sprijinirea temporara a producatorilor de legume si fructeS-a amanat termenul pentru Declaratia 394!Facturi primite cu intarziere. Cand le vom cuprinde in Declaratia 394? Specialistul raspunde!Nou de la ANAF: Cine completeaza si depune Formularul 394 in 2017?Articole similare
Bon de benzina cu CIF. Care va fi regimul TVA?Inregistrare achizitii bunuri in DECLARATIA 394. Cum completam Cartusul F?DECLARATIA 394 in 2022. Cine NU are obligatia depunerii formularului?Noul formular 394, valabil de la 1 iulie 2016. Cine il depune?TVA la incasare. Care vor fi inregistrarile contabile si tratamentul TVA?Ultimele articole
DECLARATIA 394. Cum trebuie completata D394 pentru a evita dublarea TVACe se intampla daca este depasit plafonul TVA de 300.000 lei o singura dataD394 in 2024. Bonurile cu valoare mai mica de 100 euro se declara in D394?Platitor de TVA: Ce inseamna, cand si cum devii. Avantaje si dezavantajeDECLARATIA 394. Contractele de sponsorizare se declara in acest formular?Articole similare
Calendar ANAF: Obligatii fiscale pentru zilele de 26 si 28 februarieCalendar ANAF: Obligatii fiscale pentru zilele de 26 si 30 martieCalendar ANAF: Obligatii fiscale pentru contribuabili in luna AUGUST 2023Pana pe 30 septembrie 2022 contribuabilii trebuie sa depuna 4 declaratii fiscale pentru perioada de raportare incheiataANAF NU a mai publicat agenda obligatiilor fiscale pentru luna aprilie 2020Ultimele articole
Reminder ANAF! Pana pe 3 ianuarie 2024 trebuie depuse la fisc mai multe declaratii importanteCalendar ANAF: Obligatii fiscale pentru luna IULIE 2023Calendar ANAF: Pana la 30 iunie 2023 contribuabilii trebuie sa depuna D394Reminder ANAF! 4 declaratii fiscale importante au ca termen limita data de 30 iunie 2023Reminder ANAF! Pana pe 2 mai 2023 trebuie depuse la ANAF mai multe declaratii fiscaleArticole similare
Proiect OUG privind E-Factura: Din 2025 identificarea prin CNP va fi optionalaDeclaratia 112 actualizata: ultima versiune. Descarca aiciDeclaratia 394 in 2022. Explicatii necesare contribuabililor pentru evitarea amenzilor de pana la 14.000 leiFacturi emise catre persoane fizice. Declaratia 394Contractele de asigurare sociala in contextul majorarii salariului minim la 2.300 lei (Informare CNPP)Ultimele articole
Declaratia 394. Cum trebuie completata D394 pentru a evita dublarea TVAEmitere bon fiscal catre persoane fizice. Este obligatorie si factura?Facturile simplificate B2B si B2C trebuie transmise in E-Factura din 2025. Care sunt exceptiileE-Factura in 2025: 5 modificari importante aduse de FinanteFacturi fiscale in contextul e-TVA. Cum trebuie emise
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"