Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Salariati cu CIM partial in domeniul constructiilor. Cum se calculeaza CAS si CASS la salariul minim

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Aug. 2022
Salariati cu CIM partial in domeniul constructiilor. Cum se calculeaza CAS si CASS la salariul minim
Tags: og 16/2022, domeniul constructiilor, salariat part-time

Va rog sa ma ajutati cu clarificarea urmatoarelor aspecte legate de noile prevederi privind salariile part time, aplicabile de la 1 august 2022:

1. Pentru un salariat part time, in domeniul contructii (se aplica regimul salariilor in constructii), care are salariul brut sub salariul minim brut de 2550 lei, se aplica prevederile noilor modificari la Codul fiscal, respectiv cele care prevad ca la salariatii ce au sub salariul minim brut, societatea va plati diferenta de contributii sociale pana la salariul minim brut? 

Daca da, la ce salariu ne raportam pentru calculul diferentei de contributii si daca diferenta se calaculeaza doar pentru CAS (dat fiind ca salariile in constructii sunt scutite de CASS si impozit)? 

Mentionez ca salariatul respectiv nu se incadreaza la exceptii. 

La ce articol din Codul fiscal astfel modificat se prevede ca se plateste si CASS majorat (nu doar CAS) pentru salariile part time sub minimul pe economie, deoarece nu reusesc sa identific unde se precizeaza clar acest lucru? 

2. Diferenta de CAS platita de angajator in numele angajatului part time cu salariul sub minimul pe economie se va considera ca atare cotizare la pensie pe CNP ul salariatului sau doar daca ii se majoreza efectiv si salariul brut? Multumesc!

Raspunsul consultantului fiscal Alina Elena: 

Potrivit pct. 68 si pct. 80 din OG nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale, 68. La articolul 146, dupa alineatul (5 5) se introduc patru noi alineate, alin. (5 6)-(5 9), cu urmatorul cuprins:
(5 6) Contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, calculata potrivit alin. (5), nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotei prevazute la art. 138 lit. a), art. 138 1 alin. (1) si (2), art. 138 2 alin. (1) sau art. 138 3 alin. (1), dupa caz, asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
(5 7) Prevederile alin. (5 6) nu se aplica in cazul persoanelor fizice aflate in una dintre urmatoarele situatii: (...)
e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara.
(5 8) In aplicarea prevederilor alin. (5 7), (...), iar in cazul situatiei prevazute la alin. (5 7) lit. e), procedura de aplicare se stabileste prin ordin al ministrului finantelor.
80. La articolul 168, dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alin. (6 1), cu urmatorul cuprins:
(6 1) Prevederile art. 146 alin. (5 6)-(5 9) si ale art. 154 alin. (1) lit. r) si s) se aplica in mod corespunzator. .
Asadar, se stabileste faptul ca baza de calcul a CAS si CASS este reprezentata de salariul de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza CAS si CASS, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna, in care contractul a fost activ, cu unele exceptii. Printre exceptii sunt angajatii care realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara .
Prin urmare, masura nu se aplica in cazul angajatilor ce realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri in baza a doua sau mai multe CIM-uri, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut.
In cazul prezentat, se aplica masura de suprataxare pentru contractele part-time conform prevederilor OG nr. 16/2022, intrucat baza lunara de calcul este inferioara salariului minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia. Pentru calculul diferentei de contributii, cota CAS si CASS se aplica la valoarea de 2.550 de lei, nu la suma de 3.000 de lei. Intrucat, salariatul respectiv nu se incadreaza la exceptii, diferenta pentru CIM cu timp partial se calculeaza pentru CAS (25%), CASS (10%) si impozit pe venit (10%).
La pct. 80 din OG nr. 16/2022 se mentioneaza faptul ca se plateste si CASS majorat pentru salariile din CIM cu timp partial sub salariul minimul pe economie.
Intrucat, contributia la pensie este mai mare incepand veniturile lunii august 2022, acest lucru duce la un punctaj lunar mai mare pentru stabilirea pensiei, astfel ca, majorarea contributiei la pensie le va aduce salariatilor part-time dreptul la o pensie mai mare.


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Salariati cu CIM partial in domeniul constructiilor. Cum se calculeaza CAS si CASS la salariul minim":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016