Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum se face trecerea de la impozit pe profit la impozit micro in cazul asocierii in participatiune

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Sep. 2024
Cum se face trecerea de la impozit pe profit la impozit micro in cazul asocierii in participatiune
Tags: asociere in participatiune, impozit micro, impozit pe profit

O microintreprindere are contract de asociere in participatiune cu o societate comerciala organizatoare de jocuri de noroc, pe langa activitatea principala de comert.

Microintreprinderea este un mic bar care vinde bauturi la sticla, tigari si cafea.

Ca urmare a noilor reglementari, conform OG 16/2022 art. 47 alin. 3 lit. h trebuie sa se inregistreze ca platitoare de profit, chiar daca este asociere si nu este organizatoarea propriu-zisa a activitatii de jocuri de noroc, licentele pentru jocuri fiind platite de societatea care organizeaza aceste activitati.

 

Trecerea la impozit pe profit la micro in cazul asocierii in participatiune – raspunsul specialistului:

 

Urmare noilor prevederi legate de practicarea jocurilor de noroc conform Legii 107/17.04.24 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/2023 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, precum si pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 20/2013 privind infiintarea, organizarea si functionarea Oficiului National pentru Jocuri de Noroc si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2009, jocurile de noroc pot fi practicate/exploatate in comun, de catre doua sau mai multe societati care detin licenta clasa I sau/si licenta clasa a II-a, intre care exista unul sau mai multe contracte incheiate in conditiile legii, raspunderea revenind partilor contractante:


-(5) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), conform carora jocurile de noroc sunt exploatate in mod direct de catre o singura societate detinatoare de licenta clasa I, exploatarea jocurilor de noroc se poate realiza, in comun, de catre doua sau mai multe societati care detin licenta clasa I sau/si licenta clasa a II-a, intre care exista unul sau mai multe contracte incheiate in conditiile legii, raspunderea revenind partilor contractante. Sunt interzise conventiile care, explicit sau disimulat, ar permite unei entitati nelicentiate conform legislatiei privind jocurile de noroc sa desfasoare activitati de jocuri de noroc. Avand in vedere prevederile art. 10 alin. (3) si cele ale art. 21 alin. (1) si (3), interactiunea cu clientul/beneficiarul serviciilor de jocuri de noroc se poate realiza exclusiv prin intermediul personalului calificat propriu angajat al organizatorului de jocuri de noroc sau al unei societati afiliate organizatorului de jocuri de noroc.


(5 1) Activitatile de jocuri de noroc care fac obiectul exploatarii in comun presupun indeplinirea a cel putin uneia dintre activitatile specifice jocurilor de noroc constand in operarea mijloacelor de joc, incasarea si evidentierea mizelor si/sau plata si evidentierea castigurilor, precum si alte asemenea activitati care urmeaza a fi stabilite prin ordin al presedintelui O.N.J.N., in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a legii ..-


Daca in conformitate cu prevederile prezentate, detineti licenta puteti exploata in comun jocurile de noroc, daca nu, inseamna ca nu sunteti autorizat sa desfasurati o asemenea activitate.


Daca detineti licenta, atunci societatea dvs. are dreptul sa desfasoare activitati in domeniul jocurilor de noroc si in acest sens trebuie sa se inregistreze ca platitor de impozit pe profit conform noilor modificari aduse prin OG 16/2022:


-ART. 47 - Definitia microintreprinderii din Codul fiscal prevede:


(3) Nu intra sub incidenta prezentului titlu urmatoarele persoane juridice romane:

h) persoana juridica romana care desfasoara activitati in domeniul jocurilor de noroc;-

 

In cazul in care nu detineti licenta, in opinia consultantului, desfasurarea activitatii de jocuri de noroc de catre societatea dvs. nu este legala si trebuie sa reziliati contractul de asociere in participatie si sa incheiati un alt tip de contract, cum ar fi un contract de inchiriere spatiu si decontare cheltuieli ocazionate. Oricum opinia consultantului trebuie verificata cu opinia unui specialist in domeniul juridic, aceasta speta fiind de fapt de natura juridica.

 

Insa daca ati desfasurat deja aceasta activitate de jocuri de noroc in baza contractului de asociere in participatie, pentru evitarea aplicarii eventualelor majorari si penalitati stabilite de organelle de inspectie fiscala, va recomand a va inregistra ca platitor de impozit pe profit.


Raspuns oferit in luna septembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum se face trecerea de la impozit pe profit la impozit micro in cazul asocierii in participatiune":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016