Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tot ce trebuie sa stii despre decontari si asocierea in participatiune!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Nov. 2019
Tags: decontari, asociere in participatiune, contabilitate

Decontarile sunt omniprezente in activitatea profesionala a unui contabil, indiferent ca este vorba despre un simplu bon de benzina, despre un avans catre un furnizor din UE sau despre operatii in participatie,

De ce trebuie sa acordata atentie maxima corectitudinii decontarilor?

Potrivit art. 41 din Legea contabilitatii, constituie contraventie urmatoarele fapte si se sanctioneaza cu amenda: 
 
Efectuarea de operatiuni economico-financiare, fara sa fie inregistrate in contabilitate se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 10.000 lei;
 
Nerespectarea reglementarilor (…) cu privire la intocmirea si utilizarea documentelor justificative si contabile pentru toate operatiunile efectuate, inregistrarea in contabilitate a acestora in perioada la care se refera, pastrarea si arhivarea acestora, precum si reconstituirea documentelor pierdute, sustrase sau distruse se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 4.000 lei;
 
Prezentarea de situatii financiare care contin date eronate sau necorelate se sanctioneaza cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei.

Asocierea in participatiune
 
Asocierile in participatie au loc atunci cand o societate comerciala acorda unei alte societati o participatiune in beneficiile si pierderile uneia sau mai multor operatiuni sau chiar asupra intregului comert.

Veniturile si cheltuielile determinate de operatiunile asocierilor in participatie se contabilizeaza distinct de catre unul din asociati, conform prevederilor contractului de asociere, la sfarsitul perioadei de raportare, cheltuielile si veniturile inregistrate pe naturi fiind transmise pe baza de decont fiecarui asociat, in vederea inregistrarii acestora in contabilitatea proprie. 
Aceste asocieri sunt frecvente, ca urmare este imposibil ca in activitatea sa profesionala un contabil sa nu se intalneasca cu ele. 

In lucrarea Totul despre decontari veti gasi raspuns la toate intrebarile dvs.

Ca de exemplu:

1. „Doi parteneri organizeaza o expozitie. In contract se stabileste faptul ca accesul se face pe baza unui bilet de intrare in valoare de 15 lei (TVA inclusa). Societatea X va emite si incasa contravaloarea biletelor de intrare, iar, conform contractului, partenerul sau Y va primi 5 lei (TVA inclusa) pentru fiecare bilet vandut. TVA inscrisa pe bilet este de 5%. Factura emisa de Y pentru cota parte din biletele vandute de X ce cota de TVA are - 5% sau 20%?” 

2. „Doua firme A si B se asociaza prin contract de participatie, astfel: firma A pune in functiune o instalatie de productie (obtinuta prin fonduri nerambursabile) in valoare de 100.000 lei, iar firma B pune la dispozitie 20.000 lei, numerar, care va fi folosit de firma A pentru punerea in functiune si inceperea productiei. In contract se stipuleaza ca firma A sa vanda firmei B toata productia cu un adaos de 10% peste costurile de productie, urmand ca firma B sa se ocupe de transport si vanzare. Se hotaraste ca din profitul obtinut de firma B sa se repartizeze 80% catre firma A si 20% sa ramana firmei A. Cheltuielile si veniturile se contabilizeaza de catre fiecare firma separat sau firma A tine contabilitatea analitica si firma B la fel?”
 
Detalii complete gasiti in capitolul special “Decontari din operatiuni in participatie” din cadrul lucrarii Totul despre decontari >>

Asadar, comandati acum lucrarea “Totul despre decontari”, daca vreti detalii complete despre contabilitatea decontarilor:
 
  •  Decontari cu asociatii (privind capitalul, dividendele)
  •  Decontari cu salariatii (avansuri de trezorerie)
  •  Decontari prin conturile la banci (incasari cu cardul, decontarea obligatiilor la stat)
  •  Decontari cu societati afiliate (creditari, dividende, alte operatiuni)
  •  Decontari cu tertii (sume achitate in contul altor persoane – facturi de decontare)
  •  Decontari ale operatiunilor in curs de clarificare
  •  Decontari din operatiuni in participatie
  •  Sanctiuni (in cazul in care nu se fac corect inregistrarile) 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Tot ce trebuie sa stii despre decontari si asocierea in participatiune!":
Rating:

Nota: 3.71 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016