Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Asociere in participatiune: TVA aferenta bunurilor de capital aduse ca aport la asociere

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Oct. 2019 Exclusiv
Tags: aport la asociere, asociere in participatiune, tva, codul vicil

Care este regimul TVA intr-o asocierea in participatiune intre o societate platitoare de TVA, societatea A,care vine in asociere cu aport de capital aparate sportive achizitionate din Finlanda (taxare inversa) si societatea B, neplatitoare de TVA, care vine cu aport la capital cu prestatia medical-sportiva catre clienti, respectiv know-how. Care sunt implicatiile TVA daca administratorul asociatiei este societatea B, neplatitoare de TVA. Influenteaza acest lucru faptul ca societatea A nu plateste TVA pentru aparatele sportive ce fac obiectul aportului la capital in aceasta asociere?

Specialisrul nostru, Elena Garofil, ne arata:

Contractul de asociere in participatiune se incheie potrivit prevederilor art.1.949-1.954 Cod civil, iar asociatii pot aduce ca aport in asociere folosinta bunurilor, ei ramanand in continuare proprietarii/titularii bunurilor conform art. 1.952 Cod civil.

Potrivit prevederilor art. 269 alin (11) din Codul fiscal, asocierile in participatiune nu dau nastere unei persoane impozabile separate. Asocierile de tip joint venture, consortium sau alte forme de asociere in scopuri comerciale, care nu au personalitate juridica si sunt constituite in temeiul legii, indiferent daca sunt tratate sau nu drept asocieri in participatiune, nu dau nastere unei persoane impozabile separate.

Obligatiile si drepturile din punct de vedere al taxei pentru operatiunile derulate de asocierile prevazute la art. 269 alin. (11) din Codul fiscal sunt prevazute la pct. 102.

La pct. 102 alin (3) se arata ca bunurile care sunt puse la dispozitia asocierii de catre membrii sai fara plata, ca aport la asociere in limita cotei de participare stabilite prin contract, nu constituie livrare de bunuri cu plata in sensul art. 270 din Codul fiscal.

Asociatii care au pus la dispozitia asocierii bunuri de capital conform alin. (3), ca aport la asociere, isi pastreaza dreptul de deducere si nu vor efectua ajustari pe perioada functionarii asocierii, intrucat aceasta obligatie, daca intervin evenimentele prevazute de lege care genereaza ajustarea, sunt efectuate de asociatul administrator in conformitate cu prevederile alin. (13) lit. c). In cazul bunurilor de capital se face o mentiune referitoare la perioada in care bunurile au fost puse la dispozitia asocierii, perioada in care membrii asociati nu fac ajustari.

In cazul in care pe perioada de existenta a asocierii intervin evenimente care genereaza ajustarea, asociatul administrator are dreptul/obligatia de ajustare a taxei pentru bunuri/servicii conform art. 304 sau 305 din Codul fiscal, astfel:
a) pentru bunurile/serviciile achizitionate de asociatul administrator, dupa constituirea asocierii, care sunt destinate utilizarii in scopul pentru care a fost constituita asocierea;
b) pentru bunurile/serviciile achizitionate de asociatul administrator inainte de constituirea asocierii si care ulterior sunt alocate pentru realizarea scopului pentru care a fost constituita asocierea;
c) pentru bunurile de capital pe care membrii asociati le aduc ca aport la asociere, conform prevederilor alin. (3).

In situatiile prevazute la lit. a) si b), asociatul administrator aplica regulile privind ajustarea taxei din perspectiva persoanei care detine aceste bunuri/servicii. In situatia prevazuta la lit. c), momentul de referinta pentru determinarea datei de la care incepe ajustarea taxei, in cazul bunurilor de capital, este data obtinerii bunului de catre asociatul care le-a pus la dispozitia asocierii. Membrii asocierii trebuie sa transmita asociatului administrator o copie de pe registrul bunurilor de capital, daca acestea sunt obtinute dupa data aderarii.

Asociatul administrator trebuie sa pastreze copie de pe registrul bunurilor de capital pe perioada prevazuta la art. 305 alin. (8) din Codul fiscal si va mentiona ajustarile pe care le-a efectuat in perioada de existenta a asocierii.

Din aceasta prevedere rezulta ca pentru bunurile de capital aduse ca aport in asociere obligatia de a efectua ajustarea taxei deductibile revine asociatului administrator. Insa, in situatia expusa asociatul administrator nu este inregistrat in scopuri de TVA aplicand regimul special de scutire pentru intreprinderile mici conform art. 310 din Codul fiscal. Pana la depasirea plafonului de scutire (300.000 lei) acesta emite facturile fara TVA. Conform art. 310 alin. (10) din Codul fiscal, persoana impozabila care aplica regimul special de scutire: 
a) nu are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor, in conditiile prevazute la art. 297 si 299; 
b) nu are voie sa mentioneze taxa pe factura sau pe alt document. 

Astfel, apreciez ca proprietarul bunurilor nu are obligatia sa ajusteze taxa daca asociatul administrator este inregistrat in scopuri de TVA. 

Nefiind inregistrat in scopuri de TVA asociatul administrator nu poate efectua ajustarea taxei deductibile aferenta bunurilor de capital aduse de catre membri ca aport in asociere intrucat acesta nu depune decont de TVA. In acesta situatie apreciez ca obligatia de ajustare a taxei deductibile este in sarcina proprietarului, daca acestea se afla in cadrul perioadei de ajustare (5 ani) conform art. 305 din Codul fiscal. 
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
  
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Asociere in participatiune: TVA aferenta bunurilor de capital aduse ca aport la asociere":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016