Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In analiza de mai jos, avem cazul unei firme care are incheiat un contract participatiune cu o alta societate din domeniul pariurilor sportive. Lunar, se primeste decontul cu veniturile si cheltuielile aferent lunii respective, pe care il inregistreaza prin articole contabile (programul de contabilitate SAGA). Stabilim daca firma trebuie sa emita o factura sau alt document, astfel incat aceste venituri sa apara in jurnalul de vanzari drept operatiune scutita fara drept de deducere.
Iata raspunsul specialistului:
Potrivit art. 321din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:
"(5) In cazul asociatiilor in participatiune care nu constituie o persoana impozabila, drepturile si obligatiile legale privind taxa revin asociatului care contabilizeaza veniturile si cheltuielile, potrivit contractului incheiat intre parti".
"(1) In aplicarea prevederilor art. 269 alin. (11) si art. 321 alin. (5) din Codul fiscal, asocierilor in participatiune sau altor asocieri tratate drept asocieri in participatiune, denumite in continuare asocieri, li se aplica prevederile de la alin. (3) - (16), daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) veniturile si cheltuielile asocierii sunt contabilizate de asociatul administrator si sunt repartizate pe baza de decont fiecarui asociat corespunzator cotei de participare in asociere, conform prevederilor art. 321 alin. (5) din Codul fiscal;
b) persoana desemnata prin contractul incheiat intre parti sa reprezinte asocierea, denumita in continuare asociatul administrator, este persoana care emite facturi in nume propriu catre terti pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii realizate de asociere;
c) scopul asocierii este livrarea de bunuri/prestarea de servicii catre terti. Aceasta conditie se considera indeplinita inclusiv in situatia in care, pe langa livrarea de bunuri/prestarea de servicii catre terti se efectueaza si livrari/prestari intre membrii asociati conform alin. (6).
(2) In sensul alin. (1) participatiile la o asociere pot consta in bunuri, servicii sau in bani.
(3) Bunurile care sunt puse la dispozitia asocierii de catre membrii sai fara plata, ca aport la asociere in limita cotei de participare stabilite prin contract, nu constituie livrare de bunuri cu plata in sensul art. 270 din Codul fiscal.
(4) Serviciile care sunt prestate de membrii unei asocieri corespunzand partii ce i-a fost repartizata fiecaruia dintre ei in acel contract, care sunt menite sa duca la obtinerea unui rezultat comun, nu constituie servicii efectuate cu plata in sensul art. 268 coroborat cu art. 271 din Codul fiscal. Faptul ca aceste operatiuni sunt desfasurate de asociatul administrator este irelevant in acest sens.
(5) Repartizarea pe baza de decont a veniturilor asocierii, in limita cotei de participare stabilite prin contract, de catre asociatul administrator catre membrii asocierii nu este considerata ca fiind plata pentru bunurile/serviciile prevazute la alin. (3) si (4). Repartizarea cheltuielilor asocierii de catre asociatul administrator, pe baza de decont, in limita cotei de participare stabilite prin contract, nu reprezinta operatiuni in sfera de aplicare a TVA.
(6) Atunci cand efectuarea mai multor operatiuni decat partea ce a fost repartizata prin contract unui membru al asocierii implica plata de catre ceilalti membri a operatiunilor ce depasesc aceasta parte, acele operatiuni constituie livrari de bunuri sau prestari de servicii efectuate cu plata, in sensul art. 268 coroborat cu art. 270 si 271 din Codul fiscal. In acest caz, baza impozabila este suma primita de membrul respectiv al asocierii drept contravaloare a operatiunilor ce depasesc partea prevazuta pentru el in contractul de asociere.
(7) Aportul la asociere nu este considerat avans la o livrare/prestare, in masura in care sunt respectate prevederile prezentelor norme referitoare la asocierile in participatiune, respectiv in situatia in care nu au loc livrari de bunuri/prestari de servicii exclusiv intre membrii asociati.
(8) Membrii asocierii transmit pe baza de decont catre asociatul administrator cheltuielile aferente bunurilor si serviciilor prevazute la alin. (3) si (4), cu exceptia situatiei in care partile opteaza pentru taxarea operatiunilor respective, conform alin. (10).
(9) Pentru achizitiile bunurilor prevazute la alin. (3), altele decat bunurile de capital pentru care se aplica prevederile alin. (12) - (16), precum si pentru achizitiile necesare efectuarii serviciilor prevazute la alin. (5), membrii asocierii isi pot exercita dreptul de deducere astfel:
a) daca livrarea de bunuri/prestarea de servicii catre terti efectuata de asociere implica exclusiv operatiuni care dau drept de deducere, dreptul de deducere se exercita integral;
b) daca livrarea de bunuri/prestarea de servicii catre terti efectuata de asociere implica exclusiv operatiuni care nu dau drept de deducere a TVA, nu se exercita dreptul de deducere, sau, dupa caz, daca acesta a fost exercitat anterior semnarii contractului de asociere, se efectueaza o ajustare negativa potrivit prevederilor art. 304 din Codul fiscal;
c) daca livrarea de bunuri/prestarea de servicii catre terti efectuata de asociere implica atat operatiuni care dau drept de deducere, cat si operatiuni care nu dau drept de deducere, asociatul administrator trebuie sa comunice fiecarui membru al asocierii, la sfarsitul fiecarei perioade fiscale, modul de alocare a bunurilor si serviciilor puse la dispozitia asocierii de membrii asociati, conform art. 300 alin. (3) - (5) din Codul fiscal, in functie de care fiecare membru asociat isi va exercita dreptul de deducere, sau, dupa caz va proceda la ajustari conform art. 304 din Codul fiscal. In masura in care pentru anumite bunuri/servicii este necesara aplicarea pro rata, asociatul administrator trebuie sa notifice autoritatea fiscala de care apartine in vederea aplicarii prevederilor art. 300 alin. (17) din Codul fiscal.
(10) In situatia prevazuta la alin. (9) lit. c), prin exceptie, in scopul simplificarii operatiunilor derulate de asociere, membrii acesteia pot opta pentru taxarea operatiunilor prevazute la alin. (3) si (4).
(11) Pe parcursul derularii contractului de asociere, drepturile si obligatiile legale privind taxa pe valoarea adaugata prevazute de titlul VII al Codului fiscal revin asociatului administrator, care cuprinde in propriul decont de taxa inclusiv achizitiile de bunuri/servicii, precum si livrarile de bunuri/prestarile de servicii aferente asocierii. Prin drepturi si obligatii legale se intelege, printre altele, dreptul de a exercita deducerea taxei pentru achizitiile efectuate pentru realizarea scopului asocierii, conform prevederilor art. 297 - 301 din Codul fiscal, obligatia de a emite facturi catre beneficiari si de a colecta taxa in cazul operatiunilor taxabile care rezulta din asociere, dreptul/obligatia de ajustare a taxei conform prevederilor art. 304, in cazul propriilor bunuri, si 305 din Codul fiscal, atat pentru bunurile de capital proprii, cat si de cele care au fost aduse ca aport la asociere de membrii asocierii, si care sunt utilizate in scopul asocierii.
(12) Asociatii care au pus la dispozitia asocierii bunuri de capital conform alin. (3), ca aport la asociere, isi pastreaza dreptul de deducere si nu vor efectua ajustari pe perioada functionarii asocierii, intrucat aceasta obligatie, daca intervin evenimentele prevazute de lege care genereaza ajustarea, sunt efectuate de asociatul administrator in conformitate cu prevederile alin. (13) lit. c). In cazul bunurilor de capital se face o mentiune referitoare la perioada in care bunurile au fost puse la dispozitia asocierii, perioada in care membrii asociati nu fac ajustari.
(13) In cazul in care pe perioada de existenta a asocierii intervin evenimente care genereaza ajustarea, asociatul administrator are dreptul/obligatia de ajustare a taxei pentru bunuri/servicii conform art. 304 sau 305 din Codul fiscal, astfel:
a) pentru bunurile/serviciile achizitionate de asociatul administrator, dupa constituirea asocierii, care sunt destinate utilizarii in scopul pentru care a fost constituita asocierea;
b) pentru bunurile/serviciile achizitionate de asociatul administrator inainte de constituirea asocierii si care ulterior sunt alocate pentru realizarea scopului pentru care a fost constituita asocierea;
c) pentru bunurile de capital pe care membrii asociati le aduc ca aport la asociere, conform prevederilor alin. (3).
(14) In situatiile prevazute la alin. (13) lit. a) si b), asociatul administrator aplica regulile privind ajustarea taxei din perspectiva persoanei care detine aceste bunuri/servicii. In situatia prevazuta la alin. (13) lit. c), momentul de referinta pentru determinarea datei de la care incepe ajustarea taxei, in cazul bunurilor de capital, este data obtinerii bunului de catre asociatul care le-a pus la dispozitia asocierii. Membrii asocierii trebuie sa transmita asociatului administrator o copie de pe registrul bunurilor de capital, daca acestea sunt obtinute dupa data aderari".
In concluzie, in cazul asociatiilor in participatiune, drepturile si obligatiile legale privind taxa revin asociatului care contabilizeaza veniturile si cheltuielile, potrivit contractului incheiat intre parti. Repartizarea cheltuielilor asocierii de catre asociatul administrator, pe baza de decont, in limita cotei de participare stabilite prin contract, nu reprezinta operatiuni in sfera de aplicare a TVA.
Asadar, nu aveti obligatii privind taxa pe valoarea adaugata, acestea revenindu-i asociatului administrator, deci nu trebuie sa inregistrati veniturile primite pe baza de decont de venituri si cheltuieli, in jurnalul de vanzari.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga consultant fiscal
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Contract de participatiune. Operatiuni scutite fara drept de deduceri. Cum procedam?":
Rating:
Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Rating:
Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Evidenta operatiunilor din sfera TVACe impozite se aplica pe veniturile realizate de o asociatie nonprofit din activitatea de reclama si publicitate?Cum facem inregistrarea in scopuri de TVA pentru o ASOCIATIE IN PARTICIPATIUNE?Noutati Legislatie Fiscala 12-18 mai 2008 - Monitorul Oficial
Mai multe articole despre asociatie in participatiune
Articole similare
Deducere. TVA. Cum procedam privind facturarea si raportul de evaluare?Sesiune online ANAF: Completarea Declaratiei Unice 212 pentru veniturile din activitati independenteDeducere TVA aferenta trecerii peste podAjustare TVA in cazul unei imobil cumparat in regim de taxare inversa. Care e procedura?Informatii care constituie secret fiscal. Raspuns oficial ANAFUltimele articole
Completarea Declaratiei 101 pentru anul 2020. BonificatiiContributii la minim pentru PFA/II/IF. Ce presupune in 2021?PFA/II/IF. Platitor sau neplatitor de TVA?Doi pasi simpli pentru a lichida PFA/II/IFCheltuieli deductibile VS. Cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil in 2021
Mai multe articole despre deduceri
Articole similare
Incadrarea fiscala pentru inchirierea de apartamente, ca obiect secundar de activitateVanzare mijloc fix amortizat partial. Implicatii fiscaleNoul tratament al TVA pentru achizitia si leasingul de autoturisme. Ce tratament financiar-contabil aplicam?Studiu de caz: Achizitia intracomunitara in cazul actualizarii unor licenteAnunt Finante privind accizele prevazute la art. 207 din CODUL FISCALUltimele articole
Studiu de caz: Corectarea facturilor dupa inspectia fiscalaIndemnizatii primite pe perioda starii de urgenta/alerta. Cum se declara in Declaratia Unica (formular 212)Ajustare TVA colectata. MONOGRAFIE contabila si tratament fiscalDeclaratia 222. Cine are obligatia completarii si care este termenul limita de depunere in 2021Achizitie intracomunitara de masti de protectie pentru salariati. Firma este scutita de TVA?
Mai multe articole despre codul fiscal
Articole similare
Cheltuiei protocol. Conditii deducere TVAPana la 25 martie trebuie sa depunem mai multe declaratii fiscaleTVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam?Continut factura. Mentiunea TVA la incasareCE: Ghiseu Unic privind TVA-ul in comertul intracomunitarUltimele articole
Studiu de caz: Corectarea facturilor dupa inspectia fiscalaIndemnizatii primite pe perioda starii de urgenta/alerta. Cum se declara in Declaratia Unica (formular 212)ANAF a publicat Ghidul fiscal al contribuabililor care realizeaza venituri din premii si jocuri de norocCadouri de MARTISOR de la Rentrop& Straton! Primiti pachetul Agenta fiscala + Noutati fiscale la fiecare comandaMinistrul Economiei, despre schema de ajutor HoReCa: Nu mai mergem pe principiul „primul venit, primul servit”
Mai multe articole despre tva

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"