Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce impozite se aplica pe veniturile realizate de o asociatie nonprofit din activitatea de reclama si publicitate?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Dec. 2016 Exclusiv
Tags: impozitare venituri, nasociatie nonprofit, nservicii de publicitate, codul fiscal, impozit pe profit, asociatie in participatiune

In analiza de mai jos, avem ca exemplu o asociatie care are un contract cu o societate comerciala pe actiuni. Obiectul contractului il reprezinta prestarea de servicii de promovare a beneficiarului. Periodic asociatia organizeaza evenimente care au ca obiect desfasurarea activitatilor cuprinse in obiectul de activitate. In cadrul acestor evenimente se promoveaza si produsele beneficiarului prin bannere expuse la locul desfasurarii evenimentului. Stabilim daca veniturile obtinute din promovare sunt considerate venituri impozabile pentru asociatie.

Conform dispozitiilor Legii nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 15, alin. (2), asociatiile nonprofit sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru  venituri de natura cotizatiilor, taxelor de inscriere, contributiilor membrilor, donatiilor sau bunurilor primite prin sponsorizare, sumelor realizate din actiuni ocazionale de strangere de fonduri, veniturile din activitati economice realizate pana la nivelul echivalentului in lei a 15.000 euro, intr-un an fiscal, dar nu mai mult de 10 % din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit etc.
 
Asociatia nonprofit, datoreaza impozit pe profit numai pentru partea din profitul impozabil ce corespunde veniturilor, altele decat cele scutite. Pentru a-si putea desfasura activitate aceasta are nevoie de cod fiscal si de aceea, potrivit dispozitiilor Codului de procedura fiscala depune la inregistrare formularul 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica" la organul fiscal in raza caruia este isi desfasoara activitatea. Prin aceasta declaratie este inregistrata ca platitoare de impozit pe profit.
 
Avand in vedere ca desfasoara si activitate economica, trebuie sa evidentieze distinct veniturile si cheltuielile aferente activitatilor desfasurate in scopul obtinerii de profit, conform reglementarilor contabile aprobate prin Omef nr. 1969/2007, privind aprobarea reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial.

Pentru activitatea economica se folosesc aceleasi grupe de venituri si cheltuieli utilizate de societatile comerciale. Repartizarea cheltuielilor comune se face utilizandu-se ct. 489 „Decontari intre activitatile fara scop patrimonial si activitatile economice".

Din informatiile prezentate in intrebare retinem ca, potrivit obiectului de activitate, desfasurati si servicii de promovare a produselor unor beneficiari contractuali. Printre metodele utilizate, in functie de segmentul tinta caruia se adreseaza produsele respective, la locul de organizare a operatiunii utilizati si afisarea de bannere pe spatii inchiriate sau proprietate pentru a face reclama si publicitate produselor/serviciilor societatilor pentru care desfasurati actiunea.

Conform contractelor incheiate pentru prestarea acestor servicii asociatia realizeaza venituri din activitati economice, impozabile in conditiile prevazute de art. 15, alin. (3) din Legea nr. 227/2015.
 
Referitor la intrebarea d-voastra, mentionam ca veniturile din reclama si publicitate sunt considerate neeconomice numai daca sunt obtinute de organizatiile nonprofit de utilitate publica din domeniul culturii, cercetarii stiintifice, invatamantului etc. asa cum sunt prevazute acestea la art. 15, alin. (2), lit. l) din legea anterior amintita.
 
Statutul de utilitate publica, recunoscut prin hotarare de Guvern are in vedere faptul ca actiunile se desfasoara in domenii de interes public general sau al unor colectivitati. Practic, aceste organizatii nonprofit recunoscute ca fiind de utilitate publica promoveaza o gama de interese, grupate pe domenii, care se adreseaza unei mase importante a comunitatii.
 
Din punct de vedere al calculului rezultatului fiscal, conform dispozitiilor art. 41, alin. (5) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, pentru activitatea desfasurata de asociatia d-voastra indiferent ca realizeaza sau nu profit impozabil, aceasta are obligatia de a completa si depune formularul 101 privind impozitul pe profit anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul, deoarece, conform prevederilor art. 13 din Codul fiscal si pct. 1, alin. (1) din normele metodologice aprobate prin HG nr. 1/2016, acesta este considerata "contribuabil".
 
Pentru inscrierea informatiilor in Declaratia 101 asociatia nonprofit  trebuie sa completeze registrul de evidenta fiscala asa cum se prevede la art. 19, alin. (7) din lege. In timpul anului nu se completeaza si nu se depune formularul 100 pentru impozitul pe profit trimestrial.  



Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce impozite se aplica pe veniturile realizate de o asociatie nonprofit din activitatea de reclama si publicitate?":
Rating:

Nota: 3.8 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016