Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
ANAF a publicat pe site-ul oficial un material informativ cu privire la impozitarea veniturilor din transferul de moneda virtuala.
Moneda virtuala nu este acelasi lucru cu moneda electronica.
Moneda electronica este valoarea monetara stocata electronic, inclusiv magnetic, reprezentand o creanta asupra emitentului, emisa la primirea fondurilor in scopul efectuarii de operatiuni de plata si care este acceptata de o persoana, alta decat emitentul de moneda electronica.
Reamintim ca ANAF a inceput verificarea veniturilor obtinute din tranzactionarea criptomonedelor in perioada 2016-2021. Detalii in ACEST articol<<
Incadrare fiscala:
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
SAF-T Ghid de raportare corecta
Cartea Verde a Contabilitatii
Veniturile realizate de persoanele fizice din transferul* de moneda virtuala sunt venituri impozabile si in scopul impozitarii sunt incadrate in categoria „veniturilor din alte surse”.
*transfer - orice vanzare, cesiune sau instrainare a dreptului de proprietate, schimbul unui drept de proprietate cu servicii ori cu un alt drept de proprietate (...)
[art. 7 pct. 42 din Codul fiscal]
Stabilirea venitului supus impozitarii si a impozitului:
Venitul supus impozitarii este castigul din transferul de moneda virtuala.
Castigul din transferul de moneda virtuala este diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si pretul de achizitie, inclusiv costurile directe aferente tranzactiei.
Impozitul pe castigul din transferul de moneda virtuala datorat se calculeaza de catre persoana fizica prin aplicarea cotei de 10% asupra castigului din transferul de moneda virtuala.
Castigul din transferul de moneda virtuala = pretul de vanzare - pretul de achizitie
Impozit datorat = 10% x castigul din transferul de moneda virtuala
Castigul din transferul de moneda virtuala neimpozabil:
Daca totalul castigurilor dintr-un an fiscal nu depaseste 600 de lei, atunci castigul dintr-o tranzactie care este mai mic de 200 de lei nu se impoziteaza.
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Impozitarea veniturilor din conventii civile. Care sunt impozitele calculate pentru mai multe situatii?Cum se impoziteaza veniturile din dividende in anul 2016?Ghid ANAF: Impozitarea si declararea veniturilor obtinute de persoane fizice din activitati agricole, silvicultura si pisciculturaCe impozite se aplica pe veniturile realizate de o asociatie nonprofit din activitatea de reclama si publicitate?Impozitul pe profitUltimele articole
Impozitarea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, incepand cu 1 ianuarie 2024Material ANAF: Impozitarea veniturilor obtinute din jocuri de norocConferinta Nationala Modificari de ultima ora in Codul Fiscal si Legea Contabilitatii in 2015Studiu de caz: IMPOZITARE VENITURIlor din vanzarea de obligatiuniSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 26-28 septembrie 2014, Poiana BrasovAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"