Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Impozitarea veniturilor din salarii obtinute de persoanele detasate. Cum evitam dubla impunere

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Feb. 2012 Exclusiv
Tags: impozitare venituri, salariat detasat germania, venituri strainatate, salarii, evitarea dublei impuneri

In ceea ce priveste modalitatea de impozitare a veniturilor din salarii obtinute cetatenii romani care lucreaza ca angajati detasati pe teritoriul altor tari, supunem atentiei dvs. astazi un caz care sa poata servi ca informare eficienta si ca aplicare ulterioara a acestei solutii si in alte situatii.


Astfel, va prezentam in cele ce urmeaza, care este modalitatea de impozitare a veniturilor din salarii obtinute de un cetatean roman, cu domiciliul in Romania, care desfasoara activitate in Germania in calitate de detasat al unui angajator roman

Pentru veniturile sub forma salariilor obtinute din strainatate de catre persoanele fizice romane cu domiciliul in Romania, sunt aplicabile prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si Republica Federala Germania pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe capital, ratificata prin Legea nr. 29/2002.

Aceasta prevede la art. 15 - Profesii dependente - ca remuneratiile pe care un rezident al unui stat contractant le primeste pentru o activitate dependenta exercitata in celalalt stat contractant, in cazul in speta, Germania, sunt impozabile in primul stat, adica Romania, daca beneficiarul sta in celalalt stat o perioada care nu depaseste in total 183 de zile in orice perioada de 12 luni, incepand sau sfarsind in anul fiscal vizat:

"1. Sub rezerva prevederilor art. 16 - 19, salariile si alte remuneratii similare obtinute de un rezident al unui stat contractant pentru o activitate salariata sunt impozabile numai in acel stat, in afara de cazul in care activitatea salariata este exercitata in celalalt stat contractant.

Daca activitatea salariata este astfel exercitata, remuneratiile primite pot fi impuse in celalalt stat.

2. Independent de prevederile paragrafului 1, remuneratiile obtinute de un rezident al unui stat contractant pentru o activitate salariata exercitata in celalalt stat contractant sunt impozabile numai in primul stat mentionat, daca:

a) beneficiarul este prezent in celalalt stat pentru o perioada sau perioade care nu depasesc in total 183 de zile in orice perioada de 12 luni, incepand sau sfarsind in anul fiscal vizat; si

b) remuneratiile sunt platite de o persoana sau in numele unei persoane care angajeaza si care nu este rezidenta a celuilalt stat; si

c) remuneratiile nu sunt suportate de un sediu permanent sau de o baza fixa pe care cel care  angajeaza o are in celalalt stat.

3. Prevederile paragrafului 2 nu se aplica remuneratiilor obtinute dintr-o activitate salariata desfasurata in cadru organizat pentru inchirierea profesionala a fortei de munca.

4. Independent de prevederile precedente ale acestui articol, remuneratiile primite pentru o activitate salariata exercitata la bordul unei nave sau aeronave exploatate in trafic international sau la bordul unui vas angajat in transport pe caile navigabile interioare sunt impozabile in statul contractant in care se afla sediul conducerii efective a intreprinderii care exploateaza nava, aeronava sau vasul."

Veniturile realizate din strainatate sub forma salariilor se supun impozitarii in Romania,  recunoscandu-se impozitul platit in strainatate sub forma creditului fiscal, dar limitat la impozitul pe venitul similar datorat in Romania.

Pentru ca cetateanul roman detasat sa-si desfasoare activitatea in Germania sa beneficieze de prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri, trebuie sa prezinte organului fiscal german/angajatorului german un certificat de rezidenta fiscala eliberat de organul fiscal din Romania, potrivit caruia ii sunt aplicabile prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri.

In vederea definitivarii impunerii, la sfarsitul anului fiscal vizat, salariatul va prezenta organului fiscal roman in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al acestuia, anexand la declaratia de impunere documentul justificativ privind venitul realizat si impozitul platit eliberat de angajatorul din tara in care a obtinut venitul, pentru aplicarea metodelor de evitare a dublei impuneri prevazute in conventiile de evitare a dublei impuneri.

Termenul de declarare a veniturilor obtinute din strainatate a fost modificat prin Ordonanta Guvernului nr. 30/2011. Astfel, persoanele fizice romane cu domiciliul in Romania care obtin venituri din strainatate au obligatia de a le declara pana data de 25 mai a anului urmitor celui de realizare a venitului.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Impozitarea veniturilor din salarii obtinute de persoanele detasate. Cum evitam dubla impunere":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016