Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Redevente platite unui nerezident. Ce obligatii fiscale apar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Mar. 2015 Exclusiv
Tags: redevente, nerezident, declaratii, opanaf, obligatii, codul fiscal, rezidenti, declaratie

In cazul urmator, stabilim ce obligatii fiscale (retinere taxe, declaratii ANAF etc.) are o societate comerciala care doreste sa achizitioneze drepturi de autor (dreptul de a utiliza si revindecesiona o creatie de design vestimentar) de la o persoana fizica rezidenta in Spania. Se precizeaza ca respectiva persoana fizica poate pune la dispozitie Certificat de rezidenta fiscala eliberat de statul spaniol.


Raportand natura prestatiei la dispozitiile art. 7 pct. 28 din Codul fiscal ce contine definitia notiunii de redeventa si trimiterea la existenta unui drept de autor care potrivit legislatiei interne, art. 7 lit. g) din Legea nr. 8/1996, cuprinde ca si obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, cum sunt operele de arta grafica sau plastica, cum ar fi: operele de sculptura, pictura, gravura, litografie, arta monumentala, scenografie, tapiserie, ceramica, plastica sticlei si a metalului, desene, design , precum si alte opere de arta aplicata produselor destinate unei utilizari practice.

Veniturilor calificate drept redevente li se vor aplica prevederile art. 115 alin. 1) lit. d) din Codul fiscal si pct. 2 din Normele metodologice pentru aplicarea acestui articol. Astfel, veniturile din redevente de la un rezident sunt considerate la nivelul persoanei nerezidente venituri impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate.

Urmare caracterului impozabil a venitului vor fi incidente dispozitiile art. 116 care reglementeaza obligatiile platitorului de venit, cota aplicabila (16% in cazul redeventelor), modul de calcul a impozitului si termenele de plata.

Prin prezentarea certificatului de rezidenta fiscala si incadrarea venitului in sfera redeventelor, prin corelarea art. 118 din Codul fiscal cu prevederile din Conventie cota de impozit va fi cea prevazuta in cadrul articolului corespunzator din Conventia dintre Romania si Spania pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe avere ratificata prin Decretul 418/1979, care se aplica asupra venitului brut platit nerezidentului, fara sa se mai aplice cota de 16% prevazut in Codul fiscal.

Astfel, potrivit art. 12 pct. 1 si 2 din Conventie, "1. Redeventele provenind dintr-un stat contractant si platite unui rezident al celuilalt stat contractant sunt impuse in acest celalalt stat. 2. Totusi, aceste redevente pot fi impuse in statul contractant din care provin, potrivit legislatiei acelui stat; insa, daca primitorul este beneficiarul efectiv, impozitul astfel stabilit nu poate depasi 10 la suta din suma bruta a redeventelor."

In vederea evitarii dublei impunerii persoanele fizice si juridice nerezidente va putea solicita in conformitate cu art. 120 din Codul fiscal personal sau printr-un imputernicit, o cerere la autoritatea fiscala in evidenta caruia este inregistrat platitorul de venit, prin care va solicita eliberarea cerrtificatului de atestare a impozitului platit catre bugetul de stat de catre platitorul de venit. Ca regula generala, in temeiul mecanismului de evitare a dublei impuneri consemnat in Conventie, pentru impozitul suportat in Romania va beneficia de credit fiscal in statul al carui rezident este.

Din perspectiva obligatiilor declarative in sarcina platitorului de venit, urmeaza a fi avuta in vedere mai intai completarea si depunerea formularului 100 - Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat (OPANAF 4024/2014 prin care vor fi evidentiate in luna urmatoare celei in care are loc plata venitului, impozitul pe veniturile nerezidentilor determinat in conformitate cu regulile de impozitare analizate mai sus.

Anual, platitorul venitului intocmeste si depune pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator celui pentru care s-a platiit impozitul Declaratia informativa privind impozitul retinut si platit pentru veniturile cu regim de retinere la sursa/venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti prevazuta la art. 119 din Codul fiscal al carei model a fost stabilit prin HG 50/2012.

Persoana fizica nerezidenta nu are obligatii declarative privind veniturile realizate in Romania, acestea fiind indeplinite potrivit reglementarilor interne al stattului al carui rezident este.
 

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

  
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016